Военният, част от патрулната двойка тази нощ, която попадна под

...
Военният, част от патрулната двойка тази нощ, която попадна под
Коментари Харесай

Военният на границата действал правилно и в правомощията си

Военният, част от патрулната двойка тази нощ, която попадна под обстрел, е работил вярно и в своите пълномощия.

Това оповестиха министърът на защитата Димитър Стоянов и шефът на генщаба Емил Евтимов, които отидоха на място, с цел да се срещнат с военнослужещия и да посетят мястото на случая.

Хронологично - патрулната двойка забелязали дупката в оградата и решили да огледат. Граничният служител на реда слязъл от колата пръв, като в същия миг се чул и изстрел. Военният се отдръпнал, с цел да не бъде забележим и създал няколко изстрела в посока Турция. Военният не е видял дали стрелците по сътрудника му са в група, защото е било към момента мрачно. Патрулът е бил първоначално, във втория час, на своето дежурство.

Министър Димитър Стоянов бе безапелационен, че използването на оръжие от страна на военнослужещия е в отговор. Той е създал няколко изстрела, само че е работил напълно по разпоредбите и в границите на пълномощията си.

" Има ясни и точни указания по кое време да се използва оръжие и няма отклоняване от тях ", уточни Стоянов и изясни, че не може да се използва оръжие по мигранти майка с деца, да вземем за пример. Нужно е да се вземат повече съответни ограничения и повече защитни средства да се дават на военните по границата, счита обаче още служебният министър. На този стадий няма искане за увеличение на военнослужещите на границата, увери обаче Евтимов.

И Стоянов, и Евтимов се опълчиха на внушения от вида, че двата типа чиновници, които охраняват границата ни - от гранична полиция и командировани военнослужещи - едната група е по-малко готова. Всички чиновници са еднообразно готови, а и преди дежурство се прави инструктаж, изясни шефът на генщаба. Около 500 - 600 души към този момент са минали през дежурство на охраняване на границата.

Стоянов сложи акцент и върху това, че до този миг не е имало подобен случай на границата и в никакъв случай до момента бежанци и трафиканти не са употребявали оръжие.

Военният е трета година в сухопътни войски, само че Евтимов отхвърли да уточни име и фамилия, както и от кое отделение в армията е. Нашият военнослужещ е реагирал съответно, при самоотбрана или при нахлуване над сътрудник може да употребява оръжие. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР