Военните режими, които са на власт в Буркина Фасо, Мали

...
Военните режими, които са на власт в Буркина Фасо, Мали
Коментари Харесай

Буркина Фасо, Мали и Нигер се обединяват в конфедерация

Военните режими, които са на власт в Буркина Фасо, Мали и Нигер, ратифицираха на първата си среща на върха в нигерската столица Ниамей през днешния ден съюза си в границите на " конфедерация " - решение, което е знак за разрива им с останалата част от западноафриканския блок, съобщи Франс прес.

Държавните ръководители на трите страни (военни, пристигнали на власт с държавен преврат) " взеха решение да създадат още една стъпка към по-тясна интеграция. За тази цел те одобриха контракта за основаване на конфедерация сред, наречена Конфедерация на страните от Сахел ", се споделя в заключителното официално съобщение от срещата.

През януари трите страни оповестиха, че напущат Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС). Според тях тази организация се употребява като инструмент от Франция - някогашна колониална мощ, за скъсването с която те започнаха голям брой стъпки. Създаването на конфедерация удостоверява този раздор.

" Нашите нации обърнаха окончателно тил на ЕКОВАС ", съобщи военачалник Абдурахаман Чиани, началник на военния режим в Нигер, при откриването на срещата на върха.
Ген. Чиани съобщи това пред ръководителите на Буркина Фасо - капитан Ибрахим Траоре - и Мали - полковник Асими Гоита.

Тримата, облечени във военни униформи, дойдоха по обяд в конферентния център в Ниамей за срещата, която протече при засилени ограничения за сигурност.

Чиани прикани създания предходната година от трите страни защитителен Алианс на страните от Сахел (АДС) да се трансформира в " опция на всяко изкуствено районно обединяване, като построи суверенна общественост на народите, общественост, която стои надалеч от контрола на непознати сили ".

Отношенията сред трите страни и ЕКОВАС се утежниха доста след държавния прелом на 26 юли 2023 година, който докара военачалник Чиани на власт. 

Тогава ЕКОВАС наложи тежки стопански наказания против Нигер и заплаши да се намеси с военна мощ, с цел да върне сваления президент Мохамед Базум на поста му.
През февруари глобите бяха анулирани, само че връзките сред двата лагера остават ледени.

За на следващия ден в столицата на Нигерия Абуджа е планувана среща на държавните глави на страните от ЕКОВАС, в дневния ред на която е и въпросът за връзките с АДС.
През март страните от АДС образуваха общи сили за битка с джихадистите, които постоянно нападат териториите им.

Днес те показаха предпочитание също да " обединят ресурсите си " в браншове, считани за стратегически, като селското стопанство, водата, енергетиката и превоза. Освен това водачите обявиха, че желаят локалните езици да се употребяват повече в публичните и частните медии в страните им.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР