Военните превзеха властта в Зимбабве, отрекоха, че това е преврат

...
Военните превзеха властта в Зимбабве, отрекоха, че това е преврат
Коментари Харесай

ВОЕНЕН ПРЕВРАТ в Зимбабве, армията взе властта

Военните превзеха властта в Зимбабве, отхвърлиха, че това е прелом и увериха, че 93-годишният президент на страната Робърт Мугабе е "невредим ", предадоха международните организации.

Призори те превзеха и националната телевизия Зед Би Си, посредством която се обърнаха с изказване към нацията. В него се споделя, че целта им не е Мугабе, а "престъпниците " към президента, които предизвикват "социално и икономическо страдалчество ".

Явно измежду тях е финансовият министър Игнасиус Чомбо, който е бил арестуван.

Чомбо е водещ член на така наречен секта "Г40 " на ръководещата партия "Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт " (ЗАНУ-ПФ). Фракцията е управлявана от брачната половинка на Мугабе - Грейс, която се стреми да наследи 93-годишния държавен глава на президентския пост.

Мугабе и фамилията му са добре и сигурността им е обезпечена, сподели представителят по. Военните твърдят, че обстановката ще се възстановява незабавно, "щом завърши задачата ни ".

Към 2 ч сутринта се чуваше продължителна пукотевица до частната резиденция на президента в столицата. Малко след нея пристигна и известието, че бойци са завзели централата на държавната телевизия. Съобщава се и за мощни детонации в центъра на столицата Хараре. Улиците са цялостни с военни.

Американското посолство разгласи, че през днешния ден ще остане затворено и прикани сънародниците си в Хараре да останат вкъщи поради несигурната политическа конюнктура.

Англия посъветва своите жители в Зимбабве да създадат същото.

В понеделник главнокомандващият въоръжените сили Константино Чивенга заплаши, че ще се намеси, с цел да приключи гоненията против последователите на отстранения на 6 ноември вицепрезидент Емерсън Мнангагва - реформист, считан за евентуален правоприемник на несменяемия президент Мугабе. Мугабе уволни първия си заместител поради "прояви на непочтеност ".

Вчера ръководещата партия "Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт " (ЗАНУ-ПФ) упрекна Чивенга в измяна, пораждайки догатки за прелом.

Само ден след опасност на Чивенга да се намеси кореспондент на Ройтерс заяви, че е видял бронирани машини на основните пътища към столицата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР