Военните престъпления, извършвани от хунтата в Мианма, в това число

...
Военните престъпления, извършвани от хунтата в Мианма, в това число
Коментари Харесай

ООН: Военните престъпления на хунтата в Мианма стават все по-чести и по-нагли

Военните закононарушения, осъществявани от хунтата в Мианма, включително и бомбардирането на цивилни, са станали " все по-чести и по-нагли ", показва проверяващ екип от Организация на обединените нации в оповестен през днешния ден отчет, представен от Ройтерс.

Докладът на Независимия проверяващ механизъм за Мианма на Организация на обединените нации (ИИММ), който покрива интервала юли 2022 г.–юни 2023 година, отбелязва, че има " съществени доказателства за три вида военни закононарушения по време на бойни дейности със засилена периодичност и безочливост, осъществявани от военната хунта в Мианма и асоциираните към нея милиции ".

Тези закононарушения включват безразборни и несъразмерни бомбени обстрели на цивилни и опожаряване на цивилни домове и здания, което води до унищожаването на цели села, пишат още проверяващите чиновници на Организация на обединените нации. Докладът упоменава и " убийствата на цивилни или бойци, пленени по време на военни интервенции ".

" Нашите доказателства сочат трагично повишаване на броя на военните закононарушения и на закононарушенията против човечеството в тази страна, като са налице огромни и систематични набези против цивилни. Подготвяме досиета, които могат да бъдат употребявани в съда, с цел да бъдат подведени под отговорност съответни причинители ", съобщи Никълъс Кумджиян, началник на самостоятелния проверяващ орган на Организация на обединените нации.

Откакто военната хунта завзе властта преди две години, Мианма е раздирана от безпорядък, измежду който силите на локалната опозиция се борят с армията на доста фронтове, откогато Западът възобнови наложените наказания поради кървавите репресии на ръководещия режим против неговите съперници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорител на хунтата не беше открит от Ройтерс за коментар във връзка разкритията на проверяващия екип на Организация на обединените нации. Досега армията отхвърля да е правила каквито и да е жестокости с изказванието, че реализира законна акция против терористите в страната.

Макар и хунтата да оправдава бомбардировките като офанзиви против военни обекти, проверяващите чиновници на Организация на обединените нации настояват, че военните " би трябвало да знаят или са знаели ", че доста цивилни са били на местата на обстрелваните цели или наоколо до тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР