Военните действия запазват потенциала си за ескалация и , като

...
Военните действия запазват потенциала си за ескалация и , като
Коментари Харесай

ДАНС не изключва войната да излезе и извън Украйна

Военните дейности резервират капацитета си за ескалация и, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване . Това се показва в отчет на Държавната организация " Национална сигурност " за 2022г., оповестява БГНЕС.

Отбелязва се, че съветската инвазия в Украйна през 2022 година доста ерозира съществуващата архитектура за сигурност в Европа, ескалира съперничеството сред геополитическите фактори и основава вектори за световна енергийна, икономическа и продоволствена неустановеност.

От ДАНС регистрират, че в този подтекст през 2022 година най-съществено въздействие върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и възходящият капацитет за неустойчивост в Западните Балкани . Освен това отрицателни отблясъци продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Агенцията обрисува Черноморско-кавказкия район като зона от първостепенно значение заради съветската експанзия в Украйна, довела до концентрацията на качества на НАТО за защита на страните членки и въздържане на Русия.
 Съединени американски щати поддържат България за обезпечаването на сигурността в Черно море
Съединени американски щати поддържат България за обезпечаването на сигурността в Черно море

Уверение от американския дипломат

Процесите водят до смяна на съществени енергийни и транспортни коридори и генерират забележителен бежански поток към Европа, който основава спомагателни провокации за приемащите страни, отбелязва се в отчета.

ДАНС показва, че фактори за дестабилизация на района са и " замразените " спорове (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е основен фактор.

Допълва се, че през предходната година в се следи повишаване на напрежението.

" Засилената конкуренция сред геостратегическите фактори подтиква великодържавнически и реваншистки упоритости. Етническите и религиозни специфики се инструментализират за подкопаване на държавния суверенитет и териториална целокупност ", написа в отчета.
 НАТО желае да вложим 1,86 милиарда $ в защита тази година
НАТО желае да вложим 1,86 милиарда $ в защита тази година

Това е покачване с към 400 милиона $ по отношение на 2022 година

Негативно влияние върху процесите в района оказва и  а също радикализацията и разпространяването на набожен екстремизъм.

Отбелязва се и че макар одобряването през 2022 година на старта на договаряния на Северна Македония за участие в Европейския съюз, не се оправдават упованията за стабилно и необратимо съблюдаване от страна на Скопие на договореностите с България , по които се следи значителен декаданс, в това число по въпроси, свързани със отбрана правата на лицата с българско съзнание и говора на омразата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР