Военните действия в Украйна са отнели живота на най-малко 1028

...
Военните действия в Украйна са отнели живота на най-малко 1028
Коментари Харесай

ООН: Над 1000 цивилни са били убити в Украйна от февруари до юли

Военните дейности в Украйна са лишили живота на минимум 1028 мирни поданици сред 1 февруари и 31 юли тази година. В същия интервал са били ранени 3593 души, съобщи украинската новинарска организация Укринформ, представена от Българска телеграфна агенция.

Даниел Бел, началник на Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна, сподели това при представянето на нови данни за положението на човешките права в Украйна.

" От 1 февруари до 31 юли вследствие на военните дейности бяха убити минимум 1028 и ранени 3593 цивилни. Това прави приблизително по близо шестима убити и 20 ранени всеки ден ", съобщи Бел.

Тя сподели, че множеството от жертвите, 86%, са били на територията, следена от Украйна, затова евентуално са вследствие на набези, осъществени от Русия. Експлозивните оръжия, които предизвикват вреди в необятен периметър, са предизвикали над 90% от жертвите, добави тя.

" Значителен брой от жертвите измежду мирните жители и от двете страни покрай фронтовата линия са убити или ранени от експлозиви, като да вземем за пример залпови ракетни установски, които не трябва да се употребяват в обитаеми региони ", акцентира Бел.

Според нея касетъчните муниции са предизвикали десетки цивилни жертви на следената от украинското държавно управление територия. В този подтекст тя обърна внимание, че потреблението на касетъчни муниции в обитаеми региони съставлява забележителен риск за популацията заради тяхното безсистемно и непропорционално влияние и високия риск от неексплодирали експлозиви.

Бел също по този начин означи, че стотици жители са били убити или ранени от ракети и касетъчни муниции надалеч от фронтовата линия при поредици от набези, подхванати от съветските сили.

По-рано Организацията на обединените народи удостовери, че от началото на пълномащабното навлизане на Русия до 8 юли 2023 година в Украйна са починали минимум 9 177 и са били ранени 15 993 цивилни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР