Военните действия в Украйна са отнели живота на най-малко 1028

...
Военните действия в Украйна са отнели живота на най-малко 1028
Коментари Харесай

ООН: Над 1000 цивилни са убити в Украйна от февруари до юли

Военните дейности в Украйна са лишили живота на минимум 1028 мирни поданици сред 1 февруари и 31 юли тази година. В същия интервал са били ранени 3593 души, съобщи украинската новинарска организация Укринформ, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11857
Даниел Бел, началник на Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна, сподели това при представянето на нови данни за положението на човешките права в Украйна.

" От 1 февруари до 31 юли вследствие на военните дейности бяха убити минимум 1028 и ранени 3593 цивилни. Това прави приблизително по близо шестима убити и 20 ранени всеки ден ", съобщи Бел.

Тя сподели, че множеството от жертвите, 86%, са били на територията, следена от Украйна, затова евентуално са вследствие на набези, осъществени от Русия. Експлозивните оръжия, които предизвикват вреди в необятен периметър, са предизвикали над 90% от жертвите, добави тя.

" Значителен брой от жертвите измежду мирните жители и от двете страни покрай фронтовата линия са убити или ранени от експлозиви, като да вземем за пример залпови ракетни установски, които не трябва да се употребяват в обитаеми региони ", акцентира Бел.

Според нея касетъчните муниции са предизвикали десетки цивилни жертви на следената от украинското държавно управление територия. В този подтекст тя обърна внимание, че потреблението на касетъчни муниции в обитаеми региони съставлява забележителен риск за популацията заради тяхното безсистемно и непропорционално влияние и високия риск от неексплодирали експлозиви.

Бел също по този начин означи, че стотици жители са били убити или ранени от ракети и касетъчни муниции надалеч от фронтовата линия при поредици от набези, подхванати от съветските сили.

По-рано Организацията на обединените народи удостовери, че от началото на пълномащабното навлизане на Русия до 8 юли 2023 година в Украйна са починали минимум 9 177 и са били ранени 15 993 цивилни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР