Военната прокуратура в София е започнала досъдебно производство срещу двама

...
Военната прокуратура в София е започнала досъдебно производство срещу двама
Коментари Харесай

Разследват двама наши генерали заради продаване на тайни на НАТО и ЕС

Военната прокуратура в София е почнала досъдебно произвеждане против двама генерали, ръководители на работа " Военна информация " в Министерството на защитата (МО) . Производството е стартирано след интервенция на ДАНС.
Става въпрос за случаи на достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба " Секретно " и " Строго секретно " в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация. В информацията за старта на производството се показва, че са издадени 504 такива разрешителни за 3 години - 01.04.2016 година – 01.05.2019 година. Същите позволения, издадени от незапознат орган, са довели до издаване на документи за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и Европейски Съюз.
За посочения интервал, двама души са управлявали " Военна информация ". Първият е бригаден военачалник Светослав Даскалов , а вторият е бригаден военачалник Пламен Ангелов , който и сега е отпред на службата. Даскалов е отпред на " Военна информация " до 21 май, 2018 година.
Според ДАНС, и двамата шефове на службата за сигурност не са изпълнили отговорностите си по работа, регламентирани в член 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по управление, образуване и управление на дейностите по отбрана на класифицираната информация и са позволили чиновниците по сигурността на информацията в подопечната им работа да издават позволения за достъп за равнища на подредба, които нямали право да издават, защото е извънредно пълномощие на шефа на работа " Военна информация ".
Всъщност, против двамата към този момент има обвинявания, като те са повдигнати в края на месец май. Генералите са с мярка " подписка ", а обвиняването е по член 387, алинея 1, което е за превишаване с власт по работа и се санкционира с до 3 години затвор. Интересното е, че чак на идващия ден е обещано предложение на Ангелов да му се ограничи достъпът до класифицирана информация .
В хода на следствието се събират доказателства и за осъществени злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки в работа " Военна информация ". Информация за това се съдържа още веднъж в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата. Военната прокуратура е упълномощила на АДФИ осъществяване на финансова ревизия, резултатите от която се чакат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР