Военната инвазия върна за нов живот предупрежденията за навлизането на

...
Военната инвазия върна за нов живот предупрежденията за навлизането на
Коментари Харесай

Русия в България: Газ, корупция и пета колона

Военната инвазия върна за нов живот предизвестията за навлизането на прокремълското въздействие в политиката и стопанската система на Европа. Руските ползи в България се разпростряха най-силно след приемането на страната в Европейски Съюз.
Изглежда, че безкрайното съветското празненство в Европа най-малко към този момент свърши. Вместо това войната на Владимир Путин в Украйна извади за нов живот всички прашасали отчети с предизвестията от последното десетилетие на външнополитически, стопански и военни специалисти за подривната дезинформационна акция, с която режимът в Кремъл сполучливо насаждаше разделения в западните общества и ерозираше полезностите на демократичната народна власт. И за заканите, които произтичат от инфилтрирането на съветски ползи в политическия живот и стопанската система на Европа.

Нападението над Грузия през 2008 година, заграбването на Крим от Украйна през 2014 година, последвано от окупацията на Донбас, документираната хибридна интервенция в американските избори и в референдума за Брекзит през 2016 година бяха оглушителни сигнали от приближаващия трен с имперската обсесия на Путин, отразявани с хилави наказания.

Изригналата реакция на милиони хора (и избиратели) против настоящето бруталното принуждение и филантропичната злополука на границата на Европейски Съюз е това, което извади европейските водачи от кататонията. И се оказа, че глобите могат да са огромни и разрушителни, че апелът на Навални да се арестуват активи на олигарсите може да бъде чут, че може да се обмислят ограничения за заобикаляне на " бензиностанцията с ракети ", че " Северен поток 2 " може да бъде спрян, а стотици западни компании да се изтеглят от Русия макар големите загуби.
Реклама
Но с изключение на пресрещане на репутационни вреди от продължителното затваряне на очите за заканите, идващи от Русия, Европейски Съюз има да взема решение неотложна задача за сигурността си в бъдеще. И в случай че нещо е ясно, то е че няма да може да реализира значителен резултат, в случай че не се опита да разчисти към този момент заложените политически и стопански мини.

Картата на заканите не е еднородна, а се дефинира от степента, в която другите страни в Европейски Съюз са разрешили навлизането на съветските ползи и мрежи.
Кремълският справочник
Според оповестения през 2016 година отчет " Наръчникът на Кремъл: Разбиране на съветското въздействие в Централна и Източна и Европа ", направен от вашингтонския Център за стратегически и интернационалните проучвания и българския Център за проучване на демокрацията, Русия води акция от стопански и политически ограничения, с цел да манипулира България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, да дискредитира западния либералнодемократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки. В някои от тези страни съветското въздействие е толкоз всепроникващо и ендемично, че е спънка за националната сигурност, както и за и евроатлантическата непоклатимост.

Едва ли е изненада, че България е една от тези страни. Русия употребява преобладаващата си позиция в стратегически браншове, с цел да укрепи съществуващите връзки и да сътвори нови - с корумпирани предприемачи и локални олигарси... С помощта на спонсорирани от Кремъл политически партии и бързо създавани организации в поддръжка на съответни съветски политики проруските играчи съумяват да въздействат върху дебата за националната политика, са част от заключенията за България, които през днешния ден получават още по-голям смисъл и компактност.
Влиянието на Русия в България граничи с отвличане на страната, се споделя в отчет с името " Кремълският справочник " Реклама
Изследването е основано на три съществени знака за съблюдаване на демократичните стандарти в държавното ръководство: възприети равнища на корупция, самостоятелност на правосъдната система и самостоятелност на медиите. От дистанцията на времето и това, което съветската инвазия в Украйна освети, ясно се вижда, че през годините България се е наредила измежду отличниците на Кремъл - с ендемична корупция, превзета правосъдна система и преобладаващи медии, подчинени на същите ползи. През 12-годишното ръководство на ГЕРБ/ДПС, в което попада и интервалът на проучването, и трите знака светнаха в яркочервено.

За механизмите, през които Русия на Путин прокарва задачите си, Иво Инджев, публицист и откривател на съветското въздействие в България, разяснява пред " Капитал ": " Краткият отговор е: посредством корозивна на всевъзможни равнища корупция. Тя включва извършването на покупки на политици, публицисти, магистрати, бизнеси, медии и цели институции. Много пъти съм споменавал съвета на съветския император Александър III, който назовавам със заслуженото название Българомразец, към неговия външен министър Гирс. " В България действайте с пари ", споделил му той. Действат по този начин и до през днешния ден ".

Ако във всички страни има корупция, това, което отличава страните като България, е съветският модел на институционалната й протекция, който трансформира една привидна народна власт в настояща клептокрация.
Промяната под блокада
Илюстрирано и от невижданото държание на съветската посланичка Митрофанова в седмиците след нашествието, съветското навлизане е в основата на политическата блокада, в която се оказа сегашният министър председател Кирил Петков и която отразява процеса на отдалечаване от Европа и все по-тясно обвързване с модела на Путин. И въпреки всичко в настоящето Народно заседание има най-малко две обединения - спечелилата изборите " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които абсолютно стоят зад цивилизационния избор за народна власт, правов ред и сигурност в границите на Европейски Съюз и НАТО. В последния изкарал целия си мандат парламент нямаше и една, която би се противопоставила съществено на желанията и натиска на Русия.
Последната от все по-отчаяните офанзиви на съветската посланичка Митрофанова против България е, че без Съюз на съветските социалистически републики е щяла да остане в границите на Софийска област Фотограф: Велко Ангелов Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Интервю 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Енергетика 1 Медиа и реклама 2 Транспорт 3 Градове Реклама
Правителствата в България през миналите две десетилетия, откогато Путин е власт в Кремъл, взимаха основни за страната решения с ясното схващане, че търгуват с националните ползи. Най-лесно това може да се наблюдава в сагата с съветските енергийни планове, погълнали и голям финансов запас - и непостроената АЕЦ " Белене ", и скоростно издигнатият газопровод по трасето на " Южен поток ". За разлика от задачите на спрения поради войната " Северен поток 2 " до Германия настоящият съветски газопровод през България не обезпечава конкурентни преимущества на българските компании и няма никакво отношение към стопанската система на страната. Той извършва само геополитическата цел на Кремъл преносът на съветски газ към Европа да изключи Украйна - евентуално една от значимите предпоставки и за последвалата експанзия.
Пред Европейски Съюз стои задачата да картографира съветските политически мини на територията си, с цел да откри стабилно решение за демокрацията и сигурността си.
Логиката на тези политически услуги на мястото на естествените пазарни връзки е построяването и на държавна система на същия принцип. Не инцидентно обвързваните от съветската тръба България и Унгария са единствените членове на НАТО, които отхвърлиха публично военна помощ за Украйна, а унгарският министър председател Орбан и български политически фактори заговориха в един глас за неутралитет - новата пропагандна мантра на Кремъл против участието на страните от някогашния Източен блок в най-големия защитителен съюз.
В Европа през Босфора и с Путин
Русия е разделящ фактор в политическия живот на България и след Освобождението и оповестяването й за самостоятелна европейска страна в края на XIX век, и след рухването комунизма и разпадането на руския блок в края на XX век.

След измененията през 1989 година Българска социалистическа партия, в която някогашната комунистическа партия се трансформира, си остана обичайният проруски състезател. Но като се изключи че яхтите на олигарсите станаха емблема на режима му, Путин размени обичайно свързваната тук с Русия идеология на за протекция на бедните и онеправданите с нападателен шовинизъм, който сътвори на Българска социалистическа партия проблем с идентичността. Хибридният девиз " Винаги с Европа, само че в никакъв случай против Русия! " през днешния ден е неистина, не може и двете. Интересен миг е, че до момента в който авторитетни опозиционери на Нинова като Георги Пирински и Велислава Дърева обявиха, че войната на Путин в Украйна е с законната цел да я избави от " нацисткия режим ", над 200 определящи се за леви интелектуалци излязоха с декларация, в която жигосаха експанзията и приканиха икономическите наказания против Русия да се задълбочат " по метод, който да уязви властническия режим, олигархичните му структури и военната индустрия ".
" Отликата сред нас и всички останали е в търпимостта ни към съветско-руските неистини. Толерираме в центъра на столицата си Монумента на окупационната алена войска – МОЧА (Паметникът на Съветската войска – бел.ред.)Париж осветява в синьо и жълто Айфеловата си кула. Лондон осветява съветското посолство в цветовете на Украйна. Варшава и Прага са синьо-жълти. Да не приказваме за балтийските републики. Всички осветяват светините си в символ на взаимност с Украйна, осъждайки съветската експанзия. Ние тук все по този начин осветяваме с прожекторите на възхвалата МОЧА като наша висша национална полезност. Ето по това се разграничаваме ", споделя Иво Инджев. Фотограф: Надежда Чипева Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Останалата при легендата за Русия Българска социалистическа партия се оказа и с електорален проблем, когато в формалната политика започнаха да навлизат свързани с Кремъл структури на крайния шовинизъм като появилата се през 2005 година " Атака ". Партията на Волен Сидеров живя в Народното събрание 15 години, а в третото държавно управление на Борисов получи и диспропорционален дял от властта, преди да бъде оттеглена и сменена от още по-бруталната в антиевропейската и антинатовската си изразителност " Възраждане " в настоящето Народно заседание.

" Възраждане " пое щафетата на гръмогласното озвучаване на съветската агитация . Присъствието на водача й Костадин Костадинов в националните медии дружно с групата на " другата позиция " за войната в Украйна и развихрилата се тролска акция в обществените мрежи дават ясна картина за мобилизацията на съветската " пета колона " - известният израз за подкопаването на страната от вътрешната страна в интерес на външни ползи.

А Костадинов на собствен ред сходно на Волен Сидеров и Веселин Марешки също зае мястото си измежду следените с каузи " на трупчета " политически патерици - с формирано " посредством самосезиране " от прокуратурата следствие за използването на партийната дотация.

Не кресливите прокремълски патриоти обаче са каналът, през който минава действителното съветско въздействие, а държавните институции - тъкмо както преди 1989 година И е реалност, че като се изключи държавното управление на Иван Костов Движение за права и свободи е партията, която е неизменим директен или неофициален участник във всички ръководства на страната през миналите 30 години. Такава власт никоя друга политическа мощ в България не е съумяла да осъществя.

" Голямата мощ на върхушката в Движение за права и свободи е връзката с Русия. Мантрата, че Движение за права и свободи е сътрудник на Турция в България, е основана от хората на Държавна сигурност (бившата комунистическа загадка работа - бел. ред.). Целта е да се отклони вниманието от действителните обвързаности ", разяснява в изявление за " Дойче веле " през януари т.г. доцент Михаил Иванов, някогашен секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси. Той напомня " органическата съгласуваност " на придвижването с " Мултигруп " - олигархичната корпорация от 90-те години, пробвала се да прокара първия опит на " Газпром " да овладее газопреносната мрежа на страната с проваления план " Топенерджи ".

При кабинета на Сакскобургготски, в който Движение за права и свободи беше съдружен сътрудник, възкръсна планът за " Белене ", при тройната коалиция на Национална движение „Симеон Втори", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се появи планът за газовия " Южен поток ", а свързаната с Кремъл енергийна политика продължи и през трите ръководства на Бойко Борисов (повече тук).

Нещо повече, съветските ползи в България се разпростряха най- бурно след приемането на страната в Европейския съюз, по време на партията с концепцията за европейско развиване в името си, управлявала най-дълго в очевиден и неофициален съюз с партията, провъзгласила се за стожер на правата и свободите.

Тази хибридна политическа режисура, сполучливо продадена прочее на ЕНП и на европейските либерали, докара до еднопосочен резултат: при всичките предоставени от Европейски Съюз фондове ГЕРБ размени опцията за мощно европейско развиване с безогледна корупция, а овладялото правосъдната система Движение за права и свободи подмени опцията за правов ред с използването й за политически и стопански цели.

По тематиката работи и Деян Димитров. Втората част от нея е под заглавие
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Румяна Червенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР