Военната хунта на Мианмар разшири блокадата на интернет, като допълнително

...
Военната хунта на Мианмар разшири блокадата на интернет, като допълнително
Коментари Харесай

Военните в Мианмар разширяват блокадата на интернет

Военната хунта на Мианмар разшири блокадата на интернет , като в допълнение затрудни достъпа до информация в страната, където стотици хора са убити и изчезнали след, оповестява " Гардиън ".

В четвъртък вечерта, преди новите ограничавания, хората бързаха да споделят връзки към радиоканали и информационни приложения, които действат офлайн. По улиците протестиращи организираха бдение със свещи, изписвайки думите " Никога няма да се предадем ".

Достъпът до интернет към този момент бе съществено стеснен от хунтата. Мобилните данни, които са главният източник на достъп до интернет, са понижени за 18 дни в цялата страна, до момента в който по-широкообхватно прекъсване е наложено всяка вечер в продължение на съвсем 50 дни. Новите съкращения засягат безжичната широколентова връзка .

В четвъртък Съветът за сигурност на Организация на обединените нации " изрази дълбока угриженост от бързо влошаващата се обстановка " в Мианмар и " изрично осъжда потреблението на принуждение против мирни протестиращи и гибелта на стотици цивилни, в това число дами и деца ".

Най-малко 535 души са убити от военните след преврата , съгласно Асоциацията на политическите пандизчии (AAPP), до момента в който над 2500 души са арестувани. Застъпническата група не съумя да удостовери местонахождението на огромна част от арестуваните.
 Повече от 500 протестиращи убити от армията в Мианмар
Повече от 500 протестиращи убити от армията в Мианмар

Общо 510 души са убити, откакто още 14 души изгубиха живота си

" Всеобхватните случайни арести на военната хунта и насилствени изгубвания се употребява за всяване на боязън в сърцата на протестиращите против преврата ", разяснява Брад Адамс, шеф за Азия в Human Rights Watch.

В четвъртък, преди налагането на нови интернет ограничавания, протестиращите приканиха за " стачка на цветята " на спирки, където стачкуващите убити от силите за сигурност, са слезли за финален път. " Утре ще оставим цветя на автобусните спирки... Това желая да ви кажа, преди интернет да спре ", разгласява във " Facebook " Хин Садар, водач на митинга.

Броят на убитите протестиращи продължава да нараства . Според известия на " Франс прес ", 31-годишен протестиращ е убит и други 10 са ранени, в Монива в централната част на Мианмар, един човек е погубен, а шестима са ранени, в Мандалай.

Британският външен министър Доминик Рааб упрекна военните в " безразсъдното ликвидиране на почтени хора , в това число деца " , обявявайки наказания против един от най-големите военни конгломерати, Мианмарската икономическа корпорация (MEC). Обединеното кралство също съобщи, че ще способства със 700 000 $ за напъните на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за документиране на съществени нарушавания на правата на индивида в Мианмар.

Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец прикани за по-голяма отбрана на медицинските служащи , като предизвести, че оказващите първа помощ от Червения кръст на Мианмар са " нелегално задържани, сплашвани или ранени ", както и че имуществото и колите за спешна помощ на Червения кръст са развалени.

" Това е недопустимо. Здравните служащи в никакъв случай не би трябвало да бъдат цел . Трябва да им бъде възложен безграничен филантропичен достъп до хора в потребност ", разяснява Александър Матеу, районният шеф на IFRC за Азия и Тихия океан.
 Пратеникът на Организация на обединените нации за Мианмар: Съветът за сигурност би трябвало да работи уверено
Пратеникът на Организация на обединените нации за Мианмар: Съветът за сигурност би трябвало да работи уверено

Повече от 500 са починалите на митингите в Мианмар от 1 февруари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР