Военната активност в Южнокитайско море се е засилила през почивните

...
Военната активност в Южнокитайско море се е засилила през почивните
Коментари Харесай

САЩ и Китай са разположили самолетоносачи в Южнокитайско море

Военната интензивност в Южнокитайско море се е засилила през почивните дни, когато във водния басейн навлязоха китайски самолетоносач и американска експедиционна ударна група, която даже стартира учения в района, оповестява CNN.

Междувременно Съединени американски щати и Филипините се приготвят за още едни взаимни учения, до момента в който министърът на защитата на Съединени американски щати оферираше способи за задълбочаване на военното съдействие сред Вашингтон и Манила, на фона на засиленото китайско военно наличие в противоречивите води.

Китайският държавен Global Times в неделя съобщи, че първият самолетоносач на страната Ляонин е навлязъл в Южнокитайско море в събота, откакто приключи седмица военноморски учения към Тайван. Няма публично известие за позицията на Ляонин, само че китайският таблоид ползва сателитни фотоси, оповестени за първи път от американската медия The War Zone.

Съобщението за идването на Ляонин в Южнокитайско море идва, откакто експедиционна ударна група на Военноморски сили на Съединени американски щати, ръководена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt и десантно-щурмовия транспортен съд USS Makin Island, организира учения в Южнокитайско море ден по-рано. Към двата бойни кораба се причислиха крайцер, разрушители и по-малки кораби-амфибии.

Плавателните съдове също превозваха стотици бойци на морската пехота от 15-та експедиционна морска част, както и поддържащите ги вертолети и изтребители F-35. „ Тази експедиционна ударна мощ показва изрично, че ние поддържаме надеждна за битка мощ, способна да реагира на всевъзможни непредвидени условия, да възпира експанзията и да обезпечи районна сигурност и непоклатимост в поддръжка на свободен и отворен индо-тихоокеански район “, съобщи капитанът на американската 3-та десантна флотилия Стюарт Батешански.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР