Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва на Запада

...
Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва на Запада
Коментари Харесай

Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва на Запада войната в Украйна


Военна, филантропична и финансова помощ: ето какъв брой коства на Запада войната в Украйна. Всяка седмица Андре Франк и екипът му в Института за международна стопанска система в Кил преглеждат и
обработват голямо количество
обществено налична информация за западните помощи, изпращани на Украйна. Целта е да поддържат Ukraine Support Tracker – неповторим портал, в който се пресмята военното съоръжение, филантропична помощ и финансова поддръжка, предоставени на Киев.

Най-голямото предизвикателство за икономистите е да изчислят финансовия дял на военната помощ от общите западни помощи за Украйна, които към този момент доближиха 100 милиарда евро.

Това не е лесна задача: Официалните данни от Съединени американски щати и Англия за военната помощ не са изчерпателни. Това се отнася и за информацията на немското държавно управление,
което постоянно актуализира листата
на доставяното военно съоръжение. „ На пръв взор наподобява доста транспарантно, тъй като е включен и съответният брой на предоставените артикули “, споделя икономистът Андре Франк. „ Но ние желаеме да изчислим доставките за Украйна като парична стойност “, прецизира той. Т.е. да изчислят какъв брой тъкмо коства помощта.
Това е изключително мъчно за Германия,
защото през последните 10 месеца Берлин е предал военно съоръжение от запасите на Бундесвера, което от дълго време е било изведено от употреба и затова няма годна все още ценова оценка. Например самоходните противовъздушни установки „ Гепард “, които датират от времето на Студената война. Междувременно Германия е доставила 30 такива установки,
които Киев дефинира като извънредно скъпи.
Затова икономистите от Кил работят по основаването на ценова листа с всички оръжия и муниции, както и останалите типове помощ – с цел да изчислят общото количество финансиране за Украйна. Те са оценили един сходен танк за противовъздушна защита “Гепард “ на 1,2 милиона щатски $. Подобна е обстановката и с полските танкове Т-72, които са руско произвеждане и са предадени на Киев от Варшава. Тук учените пресмятат цената
на една численост от тях на 1,6 милиона щатски $.
Друг образец е доставката на спални чували, показва Франк. Част от тях са филантропична помощ, а различен контингент е предопределен извънредно за украинските бойци на фронтовата линия.

Порталът пресмята, че Германия към този момент е осигурила военна помощ и друга поддръжка в размер на 2,3 милиарда евро, до момента в който описът на немското държавно управление от началото на декември демонстрира сума от 1,9 милиарда евро. И двете числа обаче са по-ниски от фактически предоставената помощ. „ Предполагаме, че
немската военна помощ е даже по-висока
от цената, която изчисляваме все още “, изяснява Франк. Например немското държавно управление не дава никаква информация за количеството на доставените муниции за най-модерната система за противоракетна защита – зенитно-ракетния комплекс „ Ирис-Т “.

От изявления в обществените мрежи може да се заключи,
че точно тази система пази региона
на украинската столица Киев. Оперативни данни за потреблението на „ Ирис-Т “ не се разкриват от украинските управляващи.

Една система „ Ирис-Т “ коства 616 000 щатски $ на международния пазар. „ Но това още веднъж е съгласно формалните данни, с които разполагаме от Германия, а те даже не ни дават опция да оценим общата стойност. “
Колко отбранителни ракети е изстреляла
украинската противовъздушна защита с „ Ирис-Т “ до момента и какъв брой ще бъдат доставени по-късно – не е ясно. „ Няма по какъв начин да определим това вярно благодарение на публично наличните източници “, показва Франк.

Подобна е обстановката и с уговорения продан на военна техника, при който
източните страни от НАТО като Словакия и Словения
предават остарели руски танкове на Украйна, а в подмяна получават военно съоръжение от Германия. Икономистите не категоризират това като директна помощ за Украйна, в случай че не е от директна изгода за защитата на страната.

И въпреки всичко икономистите са уверени, че изчисленията им са доста близки до действителността, даже и след последната актуализация от началото на декември. Според тях методът да се работи с обособена „ ценова листа “ за доставяните военни артикули улеснява точните калкулации. „ Дори и да надценяваме военната помощ за обособени оръжия и други артикули “, споделя Франк, „ това се компенсира на друго място. “
Съединени американски щати остават най-важният покровител на Украйна
с 23 милиарда евро, следвани от Англия с 4,1 милиарда евро и Германия, която съгласно изчисленията дотук е предоставила 2,3 милиарда евро.

По-лесно е да се направи обзор на огромните общи суми на помощта за Украйна: т.е. всички вноски на западните страни, подкрепящи Украйна – за филантропична помощ, финансова поддръжка и военно съоръжение.
С решението си да подкрепят Украйна с още
18 милиарда евро от идната година страните от Европейски Съюз и институциите на Общността изпреварват Съединени американски щати във връзка с помощта за Украйна. С тях Европа ще е предоставила на Киев помощ на стойност 52 милиарда евро, а „ военната, финансова и филантропична помощ “ от Съединени американски щати ще се равнява на 48 милиарда евро.

Материалът е оповестен в 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР