Военна база с американски и френски военнослужещи в сирийския град

...
Военна база с американски и френски военнослужещи в сирийския град
Коментари Харесай

Напрежение: Американски военни попаднаха под турски обстрел в Сирия

Военна база с американски и френски военнослужещи в сирийския град Кобани попадна под обстрела на турски войски, заяви телевизия Al-Hadath. От взривяването на два снаряда край блокпост са ранени няколко американски и френски военни. Броят им се прецизира.
Не се потвърдиха първичните известия, че е имало и гърмеж до базата.
Кобани  се намира на източния бряг на река Ефрат  и на 150 км североизточно от град Алепо.
В същото време телевизия CNN твърди, че турската артилерия е нанесла удар против място, което се намира близо до позиция на американски военни. Снаряди паднали на няколкостотин метра от мястото, където се намира „ американско поделение със особено предопределение ".
Американската страна счита, че ударът е бил непредумишлен. Вашингтон към този момент предизвестил Анкара да не нанася удари по територии, на които се намират американски подразделения.
Високопоставен чиновник на Пентагона съобщи, че офанзивата на турските сили е била толкоз мощна, че американските военни са обмисляли опцията за ответен огън. Обстрелът обаче е намалял и американските подразделения са взели решение да се изтеглят от позициите.
Източници от Пентагона и от разузнаването на иракските кюрди оповестяват, че американските специфични сили са изпълнявали задача на хълма Маштенур, покрай град Кобани, където живее най-вече кюрдско население.
Междувременно президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган акцентира, че Анкара няма да отстъпи и ще продължи военната интервенция. Той отхвърли настъпленето да е ориентирано против кюрдите и съобщи, че ги счита за " братя и сестри " и че ще бъдат премахнати единствено " терористичните организации ".
Турският президент посочи, че битката на Турция в Сирия и Ирак не е ориентирана против териториалната целокупност на тези страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР