Военен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна снощи около

...
Военен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна снощи около
Коментари Харесай

Падна хеликоптер, двамата пилоти загинаха, ранен

Военен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна нощес към 20.30 часа край Пловдив. На място починаха двамата водачи. Третият член на екипажа – техникът, е настанен в устойчиво положение в УМБАЛ "Св. Георги " в Пловдив с фрактури на глезена и на ребрата.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов дефинира случая като огромна покруса.

Той изрази своите съболезнования към фамилиите и околните на починалите кап. Пламен Пантелеев, 48 годишен, от Бяла Русенско на кап. Стоян Неделчев, 45 годишен от Елхово.

Първият от тях има над 600, а вторият - над 500 летални часа. Те са правили това упражнение не веднъж.

Полетът е бил подготвителен, на височина сред 30 и 50 м, а задачата е била избавителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с разнообразни екипажи. Машината се завъртяла на 180 градуса и след това внезапно е паднала, станало е толкоз бързо, че водачите не са съумели да оповестят в базата.

"Всичко е станало доста бързо и водачите не са имали опция да подадат сигнал. Най-вероятно става въпрос за повреда в машината, а не за неточност на водачите ", съобщи военният министър на взаимна конференция от Пловдив след среднощ с ген. Петьо Мирчев - зам. пълководец на Военновъздушни сили, военачалник Борислав Сертов - шеф на Военна полиция, бригаден военачалник Димитър Иванов - пълководец на 24-та база и ген. Андрей Боцев - шеф на защитата.

Преди това те организираха близо двучасово заседание в авиобаза Крумово, където стана случая.

Третият член на екипажа – техникът Алексей Каменов, е напуснал самичък хеликоптера и е вървял стотина метра. Обмисля се дали да не бъде превозен във Военна болница в София.

"Рано е да се приказва още за повода за злополуката ", сподели министър Каракачанов. Машината е 30-годишна, през 2016 година е предходна главен ремонт, а до идващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя, авиобазата към този момент няма нито един настоящ Ми-17, в случай, че общият им брой на въоръжение е пет.

"30 дни е срокът, в който експертната комисия би трябвало да се произнесе за повода на злополуката ", уточни ген. Борислав Сертов. "Работи се по няколко версии. Машината е прекомерно комплицирана, с цел да може да се каже изрично какво е предизвикало рухването толкоз скоро след случая ".

"Тази покруса за следващ път потвърждава, че модернизирането на българската войска е незабавно неотложно, " сподели министър Каракачанов. " Много политици се упражняват на тази тематика и дрънкат нелепости ", добави той.

По устав, до изясняване на аргументите за злополуката, полетите в авиобазата ще бъдат прекъснати.

Оказа се, че падналият хеликоптер Ми-17 е същият, който развя националния байрак на военния церемониал за Гергьовден тази година.

Това е вторият случай с боен хеликоптер в границите на една година. На 9 юни 2017 година боен хеликоптер "Пантер " катастрофира в Черно море по време на тактическо обучение. При случая тогава почина водачът майор Георги Анастасов.

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования на фамилиите и околните на починалите през вчерашния ден двама военни водачи и разпореди да бъде оказано цялостно подпомагане за лекуването на ранения механик.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също изрази своите съболезнования на фамилиите и околните на двамата починали водачи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР