Водоснабдителната мрежа и пътищата остават най-големите проблеми за община Лом,

...
Водоснабдителната мрежа и пътищата остават най-големите проблеми за община Лом,
Коментари Харесай

Община Лом търси пари за ВиК-мрежата и пътищата си

Водоснабдителната мрежа и пътищата остават най-големите проблеми за община Лом, стана ясно от среща на регионалния шеф на Монтана Ванина Вецина с кмета на общината Георги Гаврилов.
Крайдунавският град бе следващото място, което тя посети, с цел да се запознае с работата на локалната власт персонално.
Авариите по водопровода не престават и постоянно са на няколко места по едно и също време. Те пораждат заради остарялата и съвсем изцяло амортизирана мрежа, за чиято замяна от години се търси решение. Водоизточникът за града и обитаемоте места е в село Добри дол - на към 30 километра от Лом, и е построен там преди към 60 години. Напорният тръбопровод е с съвсем 8 километра дължина, а довеждащият - 19 км. Според последната актуализация на плановете, за цялостната замяна на тръбите и оборудванията са нужни 160 млн. лева Общината не може да кандидатства по европейски стратегии за финансиране заради липса на консолидация, сподели Георги Гаврилов.
Той напомни за проваления в предходни години план за воден цикъл, в това число с създаване на пречиствателна станция. В резултат Лом е единственият крайдунавски град без пречиствателна станция, заради което страната е в наказателна процедура и търпи наказания. Липсата й прави невероятно и построяването на канализация.
Пътищата са другата съществена грижа на локалната власт. Две трети от тях в града и региона са благосъстоятелност на страната и са в неприятно положение, само че средства за ремонта им няма. От тези за незабавен ремонт е секторът Лом – Козлодуй, изграждан като спешен излаз към АЕЦ „ Козлодуй “, както и Лом – Брусарци.
От общинската пътна мрежа предпочитан е Лом – Комощица, чийто ремонт ще коства към 4 млн. лв.. Със средства от общинския бюджет следва възобновяване на 10 улици в града. В тази връзка кметът означи доста добра събираемост на локални налози и такси - съвсем 80%. Чрез частни правосъдни реализатори през предходната година, са събрани и доста недобори от физически и юридически лица.
Изграждане на постковид поделение към болничното заведение в Лом е измежду плановете в развиване. За него са планувани 100 хиляди лв., обезпечени в края на 2021 година с разпореждане на Министерския съвет за битка със болестта. Отделението ще е постройка на изнесен принцип. Парите са преведени на лечебното заведение с решение на Общинския съвет, само че сега се оспорва изпълнителят на обекта. Срокът за усвояването на средствата обаче понижава и планът може да бъде изгубен, показа Гаврилов.
Най-големият шеф е локалната власт, която работи по 42 обществени стратегии. Фирма за произвеждане на тръби обезпечава претовареност на 600 души, а още няколко по-големи предприятия имат с до 300 работни места.
Областният шеф Ванина Вецина посети крайдунавския парк в града. Тя огледа и частен парцел в местността „ Бахчите “, за който е сигнализирана със тъжба от притежателя заради наводнение. Причината за него се оказва повреда във водопровода, само че казусът е отхвърлен и наводняването е спряно, заяви Георги Гаврилов.
„ Надявам се да извършите плановете си и да намерите способи за решение на най-сериозните си проблеми, от които зависи развиването на Лом и общината. От моя страна разчитайте на подпомагане по всички въпроси до съответните държавни институции “, увери го Вецина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР