Водородът като допълнителна възможност за електрическите задвижвания +++ Горивните клетки

...
Водородът като допълнителна възможност за електрическите задвижвания +++ Горивните клетки
Коментари Харесай

BMW Group стартира собствено производство на горивни клетки за BMW iX5 Hydrogen в Мюнхен

Водородът като спомагателна опция за електрическите задвижвания +++ Горивните кафези се създават в личния център по подготвеност за водорода +++ С водородната си технология BMW Group е водач в сегмента на електрическите премиум коли

Баварският министър-председател доктор Маркус Зьодер, баварският министър по икономическите въпроси, районното развиване и енергетиката Хуберт Айвангер, ръководителят на борда на шефовете на BMW AG Оливер Ципсе и Франк Вебер, член на борда на шефовете на BMW AG за развойната активност, на 31 август вкараха в употреба производството на системи с горивни кафези в център за подготвеност по водорода в Мюнхен.

Поводът е дребната серия на BMW iX5 Hydrogen, която ще се употребява в целия свят от края на тази година за тестови и демонстрационни цели. С комбинацията от горивна клетка и мощната батерия гамата се разраства със система за задвижване в премиум сегмента, която е неповторима в международен мащаб. С тази технология BMW Group работи като пионер, с цел да оформи прехода към подвижност с нулеви излъчвания по разнообразни способи.

Д-р Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария: „ Бавария е автомобилна страна. Бъдещият триумф обаче се крие в нововъведенията и откритостта към технологиите. Водородът и технологията с горивни кафези задават темпото. Водородът има бъдеще и Бавария е водач в електрическата подвижност. Към това се прибавят #синтетичните горива и водорода. Ние влагаме съвсем 500 милиона евро във атомна технология с #изследователски център и водородни зарядни станции. Но федералното държавно управление също по този начин незабавно се нуждае от водородни мрежи на юг. “

„ Като повсеместен енергиен притежател #водородът играе основна роля по пътя към климатичната индиферентност. Освен това ще става все по-голям при самостоятелната подвижност. За нас колите, задвижвани с водород, са идеалната технология за допълнение по логичен метод на електрическите коли с акумулатори и за оформяне на електрическата подвижност “, сподели в сряда в Мюнхен Оливер Ципсе, ръководител на борда на шефовете на BMW AG. „ С днешното начало на произвеждане на дребна серия горивни кафези, ние демонстрираме зрелостта на този вид задвижване и по този метод подчертаваме неговия капацитет за бъдещето. “

Франк Вебер, член на Управителния съвет на BMW AG, развойна активност, добавя: „ Благодарение на нашата многогодишна изследователска и развойна работа, ние разработихме изцяло водородната технология. С второто потомство на горивната клетка в BMW iX5 Hydrogen ние увеличихме повече от два пъти непрекъснатата мощ на горивната клетка, до момента в който тежестта и размерът бяха доста понижени. “ С тези достижения BMW Group е водач в развиване на водородната технология и вижда в нея обещаващ капацитет за своето последващо потомство коли.

Технологична подготвеност и упоритости за успеваемост при задвижването

Отсега нататък BMW Group ще създава високоефективни системи с горивни кафези в своя личен център за подготвеност за водород в Мюнхен. Технологията е един от главните съставни елементи в BMW iX5 Hydrogen и има непрекъсната мощ от 125 кВт/ 170 к.с. В композиция с електрически мотор от петото потомство на технологията BMW eDrive и мощната батерия, особено създадена за този автомобил, задвижването на автомобила обезпечава 275 кВт/ 374 к.с. на пътя. За дребната серия развойният екип интегрира в съществуващата архитектура на BMW X5 мощната задвижваща система, състояща се от два водородни резервоара, горивна клетка и електрически мотор. На последния зимен тест в Швеция по-рано тази година BMW iX5 Hydrogen съумя да показва своята склонност за всекидневна приложимост – даже при доста ниски температури.

Убедителните резултати от тестванията на новата дребна серия се основават на всеобхватния опит на BMW Group с #водород като задвижваща технология. Двигателите с вътрешно горене, работещи на водород, са били употребявани даже преди горивните кафези. От съображения за успеваемост BMW Group взема решение да продължи развиването си в тази област от 2015 година с BMW Серия 5 GT Hydrogen Cell, основана на технологията на горивните кафези. С ноу-хау от региона на стандартните технологии на задвижване и всеобхватните условия за успеваемост за всички транспортни средства, технологията #горивната клетка поредно се усъвършенства и до през днешния ден.

Производство на системите с горивни кафези в Мюнхен

Химическата реакция сред водорода от резервоарите и кислорода от атмосферния въздух протича в горивната клетка. Равномерното зареждане на мембраната в горивната клетка с двете среди е от решаващо значение за високата успеваемост на задвижването. В допълнение към софтуерните аналогии при мотора с вътрешно горене, като интеркулери, въздушни филтри, ръководещи блокове и датчици, BMW Group създава за новата система с горивни кафези и специфични водородни съставни елементи. Те включват да вземем за пример високооборотен компресор с турбина и високоволтова помпа за охладителната течност.

BMW Group получава обособените горивни кафези, нужни за производството на #BMW iX5 Hydrogen, от Toyota Motor Corporation. И двете компании могат да се похвалят с дългогодишно, изпълнено с доверие съдействие, и от 2013 година работят взаимно върху задвижвания с горивни кафези. Системите с горивни кафези се създават в две съществени стъпки. Първо, обособените горивни кафези се подреждат, с цел да образуват по този начин наречения # Stack от горивни кафези. В идната стъпка се сглобяват всички останали съставни елементи, с цел да образуват цялостна система с горивни кафези.

Така нареченият „ Stacking “, т.е. подреждането на горивните кафези, е изцяло автоматизиран развой. След като обособените съставни елементи са тествани за повреди, купчината се притиска механично със мощ от пет тона мощ и се инсталира в корпус. Корпусът на „ стека “ се създава в леярната за леки метали в завода на BMW Group в Ландсхут посредством по този начин наречения развой на пясъчно леене. В развой, особено планиран за дребната индустриална серия, течният алуминий се излива във форма, направена от пресован пясък, формован със смола. Плочата за прилепяне на медията, която доставя водород и О2 към „ стека “ на горивните кафези, също се състои от пластмасови и лети алуминиеви елементи от завода в Ландсхут. Притискащата плоча затваря газо- и водонепропускливия корпус.

В допълнение към теста за напрежение, окончателното сглобяване на стека от горивни кафези включва и цялостни проби на химическата реакция вътре в клетките. Накрая всички съставни елементи се комбинират цялостна система в зоната за сглобяване. При сглобяването на системата се прибавят спомагателни съставни елементи като компресор, анод и катод, високоволтова помпа за охладителна течност и кабелен вързоп.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР