Водопади се стичат по стените в сградата на БАН, която

...
Водопади се стичат по стените в сградата на БАН, която
Коментари Харесай

Потоп и десетки трупове в сграда на БАН в Пловдив! Ето какво се случва СНИМКИ 18+

Водопади се стичат по стените в постройката на Българска академия на науките, която се намира на бул. „ Руски” в Пловдив, и заплашват апаратурата, която коства милиони левове. На горните етажи всички пространства са подгизнали поради течовете на покрива, траяли цяла седмица,



Сградата е благосъстоятелност на Българска академия на науките и е предоставена за стопанисване на Института по роботика към Академията. Под същия покрив са настанени Енергийна агенция–Пловдив дружно с интернационалната лаборатория за изпитване на твърди биогорива и компост, в която се изследват проби от целия свят, пловдивският филиал на Национален институт по метеорология и хидрология, Институти по микробиология и по органична химия.

Според Лияна Аджарова, изпълнителен шеф на Агенцията, притежателите на постройката демонстрират въпиюща занемареност към поддръжката й. Преди няколко дни тя е изпратила следващ отчет за нуждата от незабавен и главен ремонт.

„ Всички наематели постоянно плащаме наемите на Българска академия на науките, само че макар многократните ни молби да създадат главен ремонт на покрива и да спрат течовете, единствено го имитират, като кърпят и ние още веднъж сме изправени в обстановката да спасяваме оборудването”, описа Лияна Аджарова.

Наемателите, вложили лични средства за ремонт на кабинетите, демонстрираха през днешния ден на репортерския екип тавана, на който може да се снима филм на ужасите. През дупките в покрива надолу се стичат цели реки и влизат птици.

Подът на тавана, задръстен с какви ли не вехтории и кабели, е посипан с курешки и трупове на умрели птици.



Служителите са конфигурирали устройство, с цел да ги прогонват пернатите. В коридора до таванското помещение през дупката водата олива електрически кабели. На косъм е от пожар.

Заради влагата от окачените тавани падат плоскости. Ваня Маркова, началник на лабораторията за твърди биогорива, се чуди по какъв начин да избавят скъпоструващата пещ от течовете. Всеки дъжд изправя косите на чиновниците в лабораторията да не стане късо съединяване. Процесът на тестванията не може да се стопира.

При синоптиците част от окачените панели се срутиха и, с цел да не се стигне до потоп,с помощта на найлон са измайсторени фунии, които водят вадите. Разказват, че тези дни рано заран чистачката е намерила тухла, паднала от горната страна през дупката, зейнала от влага. На бюрото работи Анелия Мицева, която по знамение се е разминала със акцидент.

При проливен дъжд при нас стават реки, разказва хидрологът Танчо Христов. Филиалът на Национален институт по метеорология и хидрология заплаща на Българска академия на науките годишен наем в размер на 200 000 лв., Агенцията - 25 000.

В "Автоматизирани системи и бази данни " през вчерашния ден бяха поставили две кофи, с цел да събират вода. От стените се рони мазилка. Когато вали по-силен дъжд, става водопад, сочи Благовест Пижев.

"Абсолютно съм наясно със обстановката. Изпращаме в понеделник експерт да сложи решетки на покрива, с цел да не влизат птици, след това ще почистим тавана, а в сряда или четвъртък, откакто спре да вали, бригада ще направи ремонт ", увери шефът на Института по роботика при Българска академия на науките доцент Август Иванов.

Той добави, че нямат финансова опция за главен ремонт, защото не разполагат с подобен огромен бюджет. Уведомили сме управлението на Българска академия на науките, сподели още доцент Иванов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР