Водопад Горица, известен още като Овчарченски водопад, е един изумителен

...
Водопад Горица, известен още като Овчарченски водопад, е един изумителен
Коментари Харесай

Любовната легенда за водопадът Горица в подножието на Рила

Водопад Горица, прочут още като Овчарченски водопад, е един удивителен и безгранично хубав водопад – падащ с тътнеж от северните скатове на Рила, посред високи вековни зелени дървеса. Висок е 39 метра и до него се стига относително елементарно и разходката е пленяващо приятна. 

В регистъра на предпазените територии и зони в България водопад Горица е в категория “Природна забележителност ”. Овчарци е село в Западна България, на към 3 минути от град Сапарева баня. То се намира в община Сапарева баня, област Кюстендил. 
                             

Село Овчарци се намира в планински регион. Има над 7 водопада и доста красива природа. От двете страни на селото се спускат реките Горица и Фудиня. Река Фудиня води началото си от северозападното подножие на връх Таш Мандра (каменна мандра), от няколко извора (Конски бунар и др.), и се влива в река Джерман. 
                             

Легендата споделя за Горица и нейния фаворит Йовица, които живеели щастливо в селото. Но Горица била доста красива и един ден беят изпратил хора да я отвлекат. Младата мома побегнала към планината, където Йовица пасял овцете си, само че турците я настигнали.

За да се избави от тях, красивата госпожица се хвърлила в реката от високата канара, а локалните хора нарекли близкия водопад и реката на нейно име. 

Тази легенда и още 5 вижте в нашата изложба:
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР