Водният ад в района на Брегово продължава. Хората там изкараха

...
Водният ад в района на Брегово продължава. Хората там изкараха
Коментари Харесай

Водният ад в Брегово продължава, проблем станаха и подпочвените води


Водният пъкъл в региона на Брегово продължава. Хората там изкараха следващата безсънна нощ. Засега бедственото състояние остава в действие, защото усъвършенстване на обстановката няма. От регионалната администрация във Видин успокояват, че риск за локалните поданици няма, съобщи Българска национална телевизия. В същото време обаче продължава да има заплаха от пробив в дигата на река Тимок, което би довело до нови наводнения в региона. Има повишаване на подпочвените води, залети са аграрни земи и дворове на къщи, а хората остават мощно обезпокоени. В Брегово се търси трайно решение, с цел да се преодолее рискът от наводняване.

Сутринта в 7 часа на мястото е дошъл специфичен хидромодул, който е с три мощни помпи и с потенциал близо 50 000 литра в минута, които могат да изпомпват вода. Той беше позициониран в региона на контролно-пропусквателен пункт " Брегово ", от където заработиха помпите. В другия завършек на дигата не престават да работят помпите, които още от през вчерашния ден са там. Надеждата на хората е, че с тези уреди ще бъде понижено равнището на водата.

Специалистите от пожарната и от Кризисния щаб на област Видин споделят, че казусът в този момент са подпочвените води. Не чакат нов приток на вода от река Тимок нито от снеготопенето, нито от преваляванията.

Отговорните институции успокояват хората, че няма проблем за евакуацията им или утежняване на обстановката в края на Брегово, къдедето първите къщи са подложени най-вече на риск. Областният шеф Албена Георгиева успокои, че няма проблем с питейната вода и тя е годна за пиянство.

Сутринта на място дойде и началникът на ГДПБЗН основен комисар Николай Николов, с цел да се запознае персонално със обстановката. След огледа мнението му бе, че няма такава заплаха. Паралелно с това по обяд министърът на околната среда и водите Нено Димов също отпътува за Брегово. И още веднъж, както и в края на предходната седмица, по предписание на премиера Бойко Борисов. Заедно с него на инспекцията в Брегово ще бъдат и шефовете на Басейнова дирекция " Дунавски регион " и на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Монтана.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР