Води се дебат за размера на минималната работна заплата. Тя

...
Води се дебат за размера на минималната работна заплата. Тя
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Минималната заплата ще е над 700 лв.

„ Води се спор за размера на минималната работна заплата. Тя ще се усили съществено от сегашните 650 лева и ще е над 700 лева ” Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в изявление за предаването „ Денят стартира “ на Българска национална телевизия. Той беше безапелационен, че няма неточност при преизчисляването на пенсиите от Национален осигурителен институт от 25 декември 2021 година и акцентира, че поради политическото говорене и решението на 46- то Народно заседание за разпределяне на коронавирус добавка от 120 лева за октомври, ноември и декември „ хората останаха с нереалистични упования “.  „ Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска от декемврийската пенсия. Всички пенсии бяха увеличени приблизително с 12,5%. М

инималната пенсия се усили от 300 на 370 лева  - с малко над 23%, оптималната – от 1440 на 1500 лева “, сподели министър Гьоков. Той напомни, че границата на беднотия за 2022 година е 413 лева и уточни, че размерът й следва да се увеличи до към 450 лева „ Няма по какъв начин да има правдивост, в случай че малко над половината пенсионери вземат минималната пенсия , без да се зачита осигурителния им принос. Хората не могат да живеят с приходи, които са по-ниски от прага на беднотия “,  заяви министърът на труда и обществената политика. Ако до края на юни не бъде взето друго политическо решение от съдружния съвет на ръководещите партии, от 1 юли пенсиите би трябвало  да се осъвременят по швейцарското предписание. „ Предварителните сметки демонстрират, че това ще докара до повишението им минимум с 6,1% ”, сподели Георги Гьоков. Той акцентира, че предстоят комплицирани решения, които би трябвало да се вземат в къси периоди.  „ Ако не се вземат тези решения, през юли хората ще се окажат с по-високи пенсии, само че ще получават по-ниски заплащания. Държа пенсиите да бъдат преизчислени с по- настоящ застрахователен приход. Това няма да докара до нарастване на всички пенсии, само че по този метод ще преодолеем разликите сред старите и новите пенсии, които нервират хората “, акцентира той. 

Министър Гьоков напомни, че всички имунизирани пенсионери, без значение от тяхната възраст, имат право да получат еднократна добавка от 75 лева Той добави, че има увещание от министъра на финансите, че бюджетите на страната и на държавното публично обезпечаване ще бъдат подготвени до края на януари, което ще даде опция на Народното събрание да ги одобри до края на февруари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР