Водещият от Българското национално радио (БНР) Петър Волгин е номиниран

...
Водещият от Българското национално радио (БНР) Петър Волгин е номиниран
Коментари Харесай

Скоро ще стане ясно. Как БНР реагира на номинацията на Волгин за евродепутат от Възраждане

Водещият от Българското национално радио (БНР) Петър Волгин е номиниран за евродепутат от районни организации на проруската националистическа партия " Възраждане " . Още няма информация дали той е приел предлагането, само че към този момент е излязъл в заплатен отпуск. Това стана ясно от обява в уеб страницата на.

Тази обстановка не е казус за публичната медия. Служители на радиото и различен път са взели участие в политически акции, само че не всеки път са излизали единствено в отпуск, а някои са напускали работа.

Номинирането на Волгин за евродепутат става факт на фона на голям брой рецензии към него, че употребява ефира на БНР, с цел да популяризира проруска агитация. През 2022 година той беше осъден дисциплинарно от радиото за разпространение на погрешна информация. През 2023 година пък Съветът за електронни медии (СЕМ) заяви, че е разпознал " чувство за пропагандни внушения " в предаването му " политически неточно ".

От БНР разясниха импровизирано пред Свободна Европа, че за момента излизането на Волгин в отпуск е задоволителна мярка, защото той не е декларирал дали ще одобри номинацията на " Възраждане " за евродепутат. Ако това се случи обаче, управлението на националното радио ще разиска още веднъж обстановката, с цел да вземе съответно решение.

" Скоро ще стане ясно ", сподели Волгин пред Свободна Европа на въпрос дали ще одобри номинацията.

Пресцентърът на " Възраждане " също нито удостовери, нито отхвърли дали журналистът ще бъде включен в листите ѝ за европейските избори, планувани дружно с парламентарния избор на 9 юни.

Крайната дата за номинациите за евродепутати на партията е 12 април , като се чака листите да станат известни до края на същия месец.

" Срещу тоталитаризма на Брюксел изпращаме свободни и способни персони, пазители на същинските европейски, християнски полезности ", написа Костадин Костадинов в своя Facebook профил след първата номинация на Волгин от структурата на партията във Варна . Впоследствие журналистът беше номиниран и от организацията на " Възраждане " в Перник .

Според публицистичните стандарти на БНР публицистите не могат да се включват в политиката, да водят акция, да демонстрират политическа поддръжка или да поддържат съответен претендент в политическа акция.
Каква е била реакцията до момента
Това не е първият случай, в който публицист на БНР е препоръчан от политическа партия по време на избори. На локалните избори през октомври 2023 година основният редактор на Радио Бургас Мариян Иванов влиза в листите на " Възраждане ". Преди това обаче напуща радиото.

Тогава Иванов не беше определен за общински консултант. Сега той също е номиниран за претендент за евродепутат на идните избори. Негови сътрудници споделят, че политическите му пристрастия не са проличали в работата му досега, в който той взема решение да напусне.

Подобен беше казусът и с някогашния шеф на новините в бТВ Антон Хекимян . Той беше от ГЕРБ-СДС на изборите през 2023 година Преди въобще номинацията му да бъде оповестена обаче, той напусна поста си.

След като стана ясно, че е бил поканен да бъде претендент за кмет, бТВ, в която сподели, че вкарва ограничения за да " отбрани името и репутацията си ".

Волгин въпреки всичко не е единственият чиновник на БНР, който си взима заплатен отпуск, с цел да взе участие на избори. През 2023 година звукорежисьорът на БНР - Стара Загора Димитър Димитров излиза в отпуск, с цел да се кандидатира за общински консултант от локалната коалиция " Алтернативата на жителите (ВМРО) ". Димитров обаче не е публицист.
Какво споделя правилникът на БНР
Според публицистичните стандарти на БНР в работата си публицистите не могат да са членове на политически партии и не би трябвало да демонстрират пристрастията си. Освен това съгласно етичния кодекс публицистите би трябвало да се въздържат и от разпространение на възгледи на непознати страни.

Към момента не е ясно дали Волгин ще одобри номинацията на партията и дали ще стане неин член.

През последните месеци обаче БНР е подложено на критика, че позволява проруска агитация, когато той е в ефир. Негов чест посетител е точно ръководителят на " Възраждане " Костадинов.

През 2022 година, когато Костадинов гостува в предаването на Волгин, водещият популяризира погрешната информация, че българският транспортен съд " Царевна " , който към оня миг се намира на пристанището в Мариупол, е превзет от Украйна. Тогава Съвет за електронни медии не откри причина да санцкионира Волгин, само че той беше осъден дисциплинарно от управлението на радиото.

В началото на годината изявление на Волгин с съветската посланичка Елеонора Митрофанова също притегли публичното внимание. То беше записано, само че не беше излъчено, откакто Програмният съвет на радиото предложи това да не се прави.

" В изявлението с госпожа Митрофанова имаше директни закани към България ", сподели тогавашната ръководителка на Програмния съвет на радиото Даниела Късовска .

Ако Волгин бъде определен за евродепутат от " Възраждане ", без да е напуснал БНР, това би предизвикало нов проблем. Според Закона за избиране на членове на Европейския парламент хората, които заемат държавни длъжности, могат да се върнат на заеманата от тях преди изборите позиция.

БНР е публично радио с държавна дотация. Евентуалното връщане на публицист назад на работа, откакто е заемал политическа позиция, би било в прорез с етичните стандарти на медията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР