Водещите вериги магазини като Asda, Morrisons, Tesco и други вече

...
Водещите вериги магазини като Asda, Morrisons, Tesco и други вече
Коментари Харесай

Кризата, климатът или Брекзит - кой е виновен за недостига на зеленчуци в Англия

Водещите вериги магазини като Asda, Morrisons, Tesco и други към този момент постановиха ограничавания за клиентите си по какъв брой свежи зеленчуци могат да купуват

Празни лавици, липса на съществени зеленчуци и ограничавания в магазините единствено по три зеленчука на човек - това е късото изложение на следващата рецесия във Англия, където пресните краставици, домати, чушки, марули, броколи, карфиол и малини се оказаха дефицитни артикули.

Водещите вериги магазини като Asda, Morrisons, Tesco и други към този момент постановиха ограничавания за клиентите си по какъв брой свежи зеленчуци могат да купуват едновременно, а мнозина показаха недоволството си в обществените медии.

Публикациите на празни лавици на местата за плодове и зеленчуци извършиха онлайн пространството, трансформирайки обстановката в вест.

За мнозина от клиентите това се трансформира в следващата причина да бъде подложено на критика излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Но в действителност ли Брекзит е отговорен за създалата се обстановка?

Отговорът е малко по-сложен. Основната причина е, че пресните домати и краставици идват в Англия най-много от две страни - Испания и Мароко, а пониженият импорт се дължи на неприятните климатични условия в тези райони.

Според Андрю Опи, шеф на Британския консорциум за търговия на дребно, който съставлява всички огромни супермаркети, неприятните метеорологични условия са водещата причина да няма задоволително продукция.

Оттам обаче пропущат и различен значим фактор, който Джак Уорд, основен изпълнителен шеф на Британската асоциация на производителите, показва пред Euronews - увеличените разноски за сила.

" Миналата есен имаше доста диалози в промишлеността за възходящите индустриални разноски поради по-високите цени на силата и вложените разноски. Земеделските производители тук във Англия, както и в други елементи на Северна Европа, възприеха мнението, че в случай че не им се подсигурява рационална възвръщаемост, те няма да засаждат културите ", изяснява той.

Много от зеленчуците се отглеждат в оранжерии, които изискват поддържане на избрана температура, изкуствено осветяване и напояване, което изисква солидно количество електричество за зареждане.

Така, съгласно Уорд, доста производители са подхванали риск да не засадят продукция, защото не са имали сигурност, че тя ще може да се изплати. А това, на собствен ред, е довело до огромна дупка, която продукцията от Испания и Мароко, където няма такива огромни индустриални разноски, е трябвало да запълни.

Шефът на Британската асоциация на производителите обаче е на мнение, че сходно компенсиране на локалното произвеждане няма по какъв начин да се случи, защото изисква доста повече импорт.

Според английското посолство в Мароко към 25% от доматите в Обединеното кралство идват от северноафриканската нация, до момента в който други 20% идват от Испания - което прави тези две страни най-големите източници на домати в Обединеното кралство.

Дори и по този начин обаче, това съставлява по-малко от половината от потреблението на домати на Англия.

Междувременно една от другите страни, които обезпечават импорт на зеленчуци - Нидерландия, се оказа изправена пред същия проблем като Обединеното кралство. Високите сметки за сила там принудиха доста производители да лимитират изкарваната продукция, за не ги смажат разноските за произвеждане.

Защо тогава мнозина упрекват Брекзит за дефицита на пресни зеленчуци в английските супермаркети?

 

Макар локалните медии на острова да подценяват смисъла на излизането на Англия от Европейски Съюз, то има своята основна роля за настоящия проблем, като тя има повече от едно изражение.

Така, съгласно Британската асоциация на производителите, един от главните проблеми за бранша, които идват от Брекзит, е неналичието на задоволително служащи от страните от Европейски Съюз, които да оказват помощ за развъждането на реколтата. Вместо директен достъп на служащи от Източна Европа, в този момент притежателите на ферми и оранжерии би трябвало да се занимават със комплицирана скица за разрешителни за сезонни служащи.

Проблемът обаче не остава единствено на това равнище, а води до ограничавания и в доставките от страни от Европейския съюз. И образец за това може да се види в Нидерландия.

Макар и двете страни да имат проблем със личното произвеждане на зеленчуци поради енергийната рецесия, в Нидерландия няма сходен дефицит. От една страна, страната е доста по-малка и надлежно пазарът е по-лесен за облекчаване, само че от друга, доставчиците избират да откарват стоката си към северноевропейската страна, вместо към Англия.

Причината е чисто финансова - тези спомагателни 50-60 км, които доставчикът би трябвало да направи към Обединеното кралство водят до голям брой спомагателни разноски, логистични проблеми и изцяло оскъпяване на разноските за продукцията поради разнообразни митнически режим на страната, изяснява пред Euronews Крис Уайт от доставчика на плодове Fruit Net.

За това приказва и Алфонсо Галвес, ръководител на Съюза на фермерите от района на Мурсия. Пред " Гардиън " той разяснява, че е останал извънредно сюрпризиран, когато е научил от медиите за " дефицит на зеленчуци ", защото в Испания подобен на процедура няма.

" Виждал съм тези публикации, само че не разбирам за какво приказват за дефицит тук в Испания. Нещата са естествени до момента през този сезон, тъй че не знам дали това е по-скоро проблем на логистиката на Обединеното кралство, откогато регламентите за Брекзит влязоха в действие. Ние имаме задоволително продукция за доставяне на пазара и сезонът на зеленчуците протича много обикновено ", безапелационен е той.

По думите му сега доста снабдители избират да пренасочат вниманието си от Англия върху пазарите в страни от Европейски Съюз, просто тъй като доставките за Обединеното кралство са много по-скъпи. Към цената за транспорт се прибавя и тази за бюрократичните разминавания, което прави страната не толкоз привлекателна към този момент дестинация за доставки.

Някои специалисти обаче упорстват, че от уравнението не би трябвало да се изключва и климатичният фактор. Пример за неговото значение може да се откри в цитираната от " Гардиън " информация от Coexphal - асоциацията на повече от 101 компании на производители на плодове и зеленчуци от испанска провинция Алмерия.

В отчет на организацията, в която членуват към 70% от производителите на плодове и зеленчуци в Алмерия, се споделя, че производството на домати е спаднало с 22% по отношение на същия интервал на предходната година. Производството на краставици е спаднало с 21%, на чушки и патладжани е намаляло с 25%, а на тиквичките - с 15%.

орещото лято, засушаването на доста места в Европа и извънредно топлата зима, в която от време на време се прокрадват много студени дни, в този момент основават комплицирана композиция от фактори, която не дава оптимални условия за развъждане на плодове и зеленчуци.

Какво значи обаче това за рафтовете в магазините на Англия? Според производителите и специалистите, разрешаването на обстановката може да отнеме още няколко седмици, като периодите зависят от разнообразни фактори.

" Зависи какъв брой зле са били наранени културите. Лошото време в несъответствуващ миг може да бъде много пагубно ", изяснява Джак Уорд от Британската асоциация на производителите.

Той въпреки всичко споделя, че към края на зимата британците могат да разчитат на приток на свежи артикули от локалното произвеждане, което се пробва да си върне позициите от преди енергийната рецесия.

Неговите очаквания са, че страната и бизнесът ще да работят за подсигуряване на локалните производители, защото те са единственият поръчител, че нов сходен дефицит няма да се случи още веднъж.

Източник: Webcafe.bg
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР