*** *** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 16

...
***
*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 16
Коментари Харесай

Водещите новини! Сушите ще стават все по-тежки и по-чести. Екоминистърът: ТЕЦ „Брикел“ пуши. Още взривове в окупирани от Русия селища


***

*** Водещите вести за деня до 13.00 ч., на 16 август ***

 

Безпрецедентна суша е обхванала Стария континент. Повечето климатолози са на мнение, че сушите ще стават все по-чести и ще бъдат все по-дълготрайни. Това съобщи Симеон Матев от катедра " Климатология " към СУ в ефира на Българска национална телевизия.

Трябва да се готвим за суши и, за жалост, ще стават все по-тежки, сподели той.

На някои места в Европа сушата е невиждана - има забрани за битови потребности, ограничаване на водата, а това за актуалния европеец е недопустимо, сподели Матев.

Водещият фактор за сушата са неналичието на превалявания, високите температури. Тези високи температури за Европа са исторически. През юли Англия означи историческа температура от над 40 градуса. Друг фактор са ниската атмосферна мокрота и дълги интервали без превалявания.

***

„ Очаква се решение на Върховния административен съд за Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Присъствах на инспекцията на тогавашния министър Сандов. Основният проблем беше изпускането на неорганизирани излъчвания. Казано простичко – пуши отвред “. Това разяснява в „ Тази заран “ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

„ Трябва да се ускори контролът. Към момента Топлоелектрическа централа „ Брикел “ не работи. Предполагам, че възнамеряват ремонт “, добави тя.

***

„ Няколко гърмежа избухнаха през днешния ден в окупирани от Русия украински селища ", съобщи киевската медия УНИАН.

Експлозии раздрусаха село Азовское, което се намира на територията на анексирания през 2014 година черноморски полуостров Крим. Според представител на локалната татарска община в резултат на обстрел се е запалил склад с муниции на съветските въоръжени сили. " Взривовете гърмяха в продължение на към час ", съобщи Рифат Чубаров.

Поставеният от Москва началник на Крим Сергей Аксьонов удостовери информацията за случая. По думите му в резултат на гърмежите са потърпевши минимум двама души. " Няма заплаха за живота на ранените ", сподели той.

Взривове имаше и в различен окупиран от силите на Русия град Мелитопол (в Югоизточна Украйна). Експлозиите повредиха радиотелевизионен предавател.

" Сега окупаторите няма да могат да промиват мозъците на хората ", сподели кметът на завладения град Иван Фьодоров.

***

***

„ Демократична България " се записва сама в ЦИК.

„ Нашето предпочитание за общо явяване с " Продължаваме промяната " е ясно. Чакаме отговор. Искаме коалиция, която да съставлява протестиращите хора от 2020 година До 27 август е допустимо записаните субекти за изборите да редактират заявките си, тъй че да можем с Политическа партия да се явим дружно ", разяснява Надежда Йорданова от Демократична България.

***

Минчев сподели още, че през днешния ден ще получат резултатите от дълбочинната социология, с цел да видят какви резултати биха взели, в случай че се явят дружно на изборите с " Демократична България ". Едва тогава ще разгласят дали ще се явят дружно.

***

***

Млад доктор от Стара Загора е измежду първите хора, които са помогнали на потърпевшите от автобусната злополука на автомагистрала “Тракия ”. 

Д-р Антон Елкин се оказва на мястото инцидентно, само че реакцията му е мигновена. 

„ Прибирайки се от Черно море откъм Стара Загора придвижването внезапно спря и намалихме скоростта незабавно. В този миг видяхме преобърнатия рейс в канавката. Имаше доста спрели коли и очевидци, които интензивно се включиха да оказват помощ и да извадят потърпевшите ”, сподели пред bTV Елкин.

***

Заварих една тежка панорама. С пищящи и ревящи деца. Гледката на деца окървавени от главата до петите е много шокираща за множеството хора, само че огромна част от тях бяха в устойчиво положение с една - две разкъсни рани. Трябваше да се дефинира кой са в тежко положение и потрес. Не съм броил на какъв брой деца съм оказал помощ. С сътрудника се опитвахме да помогнем на колкото е допустимо повече деца.

***

Бяха минали броени минути от случая. Имаше над 50-100 коли спрели в спешната лента - хора, които оказват помощ на потърпевшите, споделя лекарят.

„ За хора, които не са привикнали с кръв и сходни гледки, обстановката беше извънредно изглеждаща - деца, обляни в кръв, пищящи, бяха в потрес от ужаса. Голяма част от тях бяха с леки контузии и пострадвания, само че с разкъсни контузни рани на главата, което води до щедро кървене. Ужасът в очите на тези деца, води до смут у хората, които прекосяваха и доста от тях се спираха и се включваха “.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР