Водещите новини от деня - 16 януари. Петков: Пакет от 1,5

...
Водещите новини от деня - 16 януари.
Петков: Пакет от 1,5
Коментари Харесай

Водещите новини! 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза, депортираха Джокович от Австралия

Водещите вести от деня - 16 януари.

Петков: Пакет от 1,5 милиарда лева в помощ на бизнеса и ЕРП поради енергийната рецесия

Пакет от един милиард и половина е заделен в помощ на бизнеса и ЕРП-тата, с цел да се преодолее енергийната рецесия. Това заяви министър председателят Кирил Петков пред Националното радио.

„ В момента системата, както се ръководи, е, че на битовите консуматори цените на януарската сметка, февруарската сметка, няма да се покачат, а за бизнеса това, което към този момент е обещано като вероятен таван - до 250 лв., който до момента го нямаше, в действителност ще им даде опция да получат компенсацията, тъй че действително да не би трябвало бизнесите да вършат нищо повече, с изключение на да си платят сметките “, уточни Петков.

Николов: Ще предложим обезщетенията за газ за декември да са 25% от сметката на семействата

Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към Министерски съвет обезщетенията да обхваната и декември, и януари 22 година поради високите цени на газа.

"Размерът на обезщетенията за декември месец ще бъдат почти 26 лв. на мегаватчас или ще е 25% от размера на сметката, т.е. в случай че е 300 лв. сметката, 75 ще е помощта ", съобщи Николов в предаването "120 минути " по БТВ.

За януари като сума и съответствие ще е по-висока - 42 лв. за мегаватчас, демонстрират плановете ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на съответния клиент, добави енергийният министър.

Ивайло Мирчев: Срещу Гешев има сигнали, които могат да го трансфорат в обвинен

България нямаше да е в актуалната ценова рецесия, в случай че прокуратурата си вършеше работата и правосъдната система функционираше дейно. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия депутатът Ивайло Мирчев от ПГ на "Демократична България ".

По думите му енергийният бранш у нас е овладян от олигархични и мафиотски структури и там "няма мърдане ".

Мирчев посочи, че би трябвало по този начин да се трансформират законите и разпоредбите, че да се подсигурява независимостта на енергийния регулатор. Според него решенията на КЕВР за повишаването на тока и газа не са справедливи и не са употребявани всички запаси против покачването на цените.

Според Ивайло Мирчев прокуратурата бездейства по доста проблеми.

Американски конгресмен позволява наказания против България поради еврочленството на Северна Македония

Възможен е вид на налагане на наказания против България поради нейното несъгласие върху започване на договаряния за присъединение на Северна Македония към Евросъюза. Позицията е декларирана от републиканския конгресмен Клаудия Тени пред редакцията на „ Гласът на Америка “ за Северна Македония, оповестява БНР.

Преди два месеца Клаудия Тени и още 12 конгресмени изпратиха на посланика на България в Съединените щати Тихомир Стойчев писмо с апел да бъдат отстранени пречките пред европейското участие на Република Северна Македония.

Според Тени българският посланик не е дал отговор на посланието, което тя пояснява като пренебрежение към Конгреса на Съединени американски щати.

72,5% са заетите коронавирус кревати в Северния централен регион

В Северния Централен регион заетите кревати за интензивно лекуване на ковид са 72,5 % към днешна дата, демонстрират данните от интерактивната карта за заетите интензивни кревати.

Прогнозата е, че след 5 дни регионът ще навлезе в най-високата - четвърта, степен на разпространяване и тогава над 80 % от интензивните кревати ще са заети.

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще завърши още тази година

"Ще има, може би, още един вид след Омикрона, а може и да няма. Аз персонално считам, че това евентуално ще е последния или предпоследния вид, след което фактически ще можем да се върнем към естествения си метод на живот ", сподели Аргирова.

Въпреки оптимистичната прогноза, съгласно нея към момента не е пристигнало времето за приравняване на коронавирус пандемията с грипната зараза. В Испания управляващите са взели сходно решение преди дни, само че у нас ситуацията не разрешава това, разяснява Аргирова.

Австрия одобри наложителната имунизация за всички над 18 години

Австрийското държавно управление реши, че наложителната ваксина против ковид, която стартира през февруари, ще обхване жителите на страната над 18-годишна възраст. Това заяви канцлерът Карл Нехамер, представяйки съответния законопроект.

Задължителната имунизация стартира при започване на февруари, сподели той на конференция във Виена. Канцлерът добави, че акцията ще важи за лица "само над 18 години ".

Земетресение от 5,5 в Егейско море се усети и в България

Земетресение с магнитуд 5,5 в Егейско море малко преди 14 ч. се усети и у нас.

Трусът мощно е тормозил жителите на Благоевград. Усетен е и в София, и в съвсем всички градове в Хасковска и Кърджалийска области.

Епицентърът е бил на 138 км югоизточно от Солун, а дълбочината му се прави оценка на 2 км.

Западът обезлюдява!

За последните 10 години област Монтана е понижава с 30 хиляди души. Причините са застаряващото население и миграцията. Повечето ни сънародници избират за свои нов дом Англия. По данни на управляващите зад Океана 330 хиляди са българите, поискали да живеят във Англия. Това е три пъти по-голямо нарастване спрямо данните от 2016 година.

Писателят доцент Георги Бърдаров разяснява, че най-тревожни са данните от националното броене, които сочат, че популацията на страната ни е намаляло с над 800 хиляди души.

Джокович напусна Австралия

11 дни след първия несполучлив опит да влезе на територията на Австралия, Новак Джокович беше депортиран. Сръбският тенисист напусна страната със аероплан, който ще кацне в Дубай.

От там евентуално той ще се прибере в Сърбия. Очаква се удостоверение за идващите му дейности, само че в случай че се прибере в родината си, евентуално ще бъде тържествено посрещнат.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР