Водещите глобални картови оператори Visa и Mastercard бяха обвинени от

...
Водещите глобални картови оператори Visa и Mastercard бяха обвинени от
Коментари Харесай

Британският ритейл бизнес обвини Visa и Mastercasd в двойно увеличаване на таксите

Водещите световни картови оператори Visa и Mastercard бяха упрекнати от английски търговски вериги,  че са удвоили таксите в границите на последните 2 години, съобщи Би Би Си. Опасенията са, че тези такси ще би трябвало да се трансферират към крайния клиент.

В момента 98% от пазара на картови заплащания във Англия се управлява от двата оператора. Според разбор на Британския консорциум на ритейлърите (BRC) Visa и Mastercard са нараснали таксите си с 39% през 2017 година и с 56% през 2018 година, което е „ явна корист с преобладаващо пазарно състояние “. Също по този начин данните сочат, че разноските по обработка на кешовите заплащания излизат по 1,42 пенса на транзакция на членовете на организацията. За съпоставяне този разход е приблизително 5,88 пенса на всяко заплащане с дебитна карта и цели 18,4 пенса при заплащане с кредитна карта. Най-силно ощетени са дребните търговци, които нямат опцията да договарят ниски такси, за разлика от огромните вериги магазини.

„ От извънредно значение е държавното управление да вземе ограничения против несъразмерната стойност на картовите заплащания “, разяснява Андрю Крегън, шеф на отдел финансова политика в BRC. Според него двата оператора се възползват от обстановката с ковид и усилват изключително своите такси.  „ Ако енергийна или телекомуникационна компания усили таксите си с подобен ритъм ще има незабавна реакция. Виждаме корист с господстващо състояние на пазара “, добави той. Организацията упорства локалният антимонополен регулатор да проверява картовите схеми.

„ Visa дава опция на милиони търговци във Англия да имат достъп до електронни заплащания и по този метод – до доходи от милиарди консуматори по целия свят. Компанията обезпечава сигурни и новаторски решения за приемане на заплащания “, разясниха в отговор от Visa.

„ Картовите заплащания не престават да усилват своята известност, като в това време обезпечават улеснение, сигурност и отбрана. Все повече магазини стартират да ползват за първи път безконтактни или електронни заплащания и да печелят от по-бързите, по-ефективните и сигурни заплащания, което основава стойност за техния бизнес “, разясниха от Mastercard.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР