Водещите 10 лидери на компании в конкурса Мениджър на годината“

...
Водещите 10 лидери на компании в конкурса Мениджър на годината“
Коментари Харесай

Топ мениджърите на България 2022 г.: СВЕТЛАНА СТЕФАНОВА, изпълнителен директор на „ФААК България“ ЕАД

Водещите 10 водачи на компании в състезанието „ Мениджър на годината “ с прогнози за развиването на стопанската система и провокациите пред ръководството на България.

Носителят на купата „ Мениджър на годината “ в петнадесетото издание на конкурса ще бъде разгласен на 10-ти ноември на тържествена гала в Софийска опера и балет. * Конкурсът се организира под патронажа на президентската институция, а статуетката на спечелилия ще бъде връчена от президента Румен Радев.

Претендентите за купата „ Мениджър на годината 2022 “ към този момент са известни и дни преди оповестяването на нейния притежател продължаваме поредицата, в която финалистите дават отговор на значими за бизнес бранша въпроси. Представяме ви диалозите, които организирахме с всеки един от тях в поредност по азбучен ред.

СВЕТЛАНА СТЕФАНОВА е изпълнителен шеф на „ ФААК България “ ЕАД. Има магистърски степени по изчислителна техника и индустриален дизайн от Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Доктор по специалността „ Автоматизация на области от нематериалната сфера “. Ръководила е активността на американската група DATAPARK в България, която продава през 2012 година бизнеса си на италианската група FAAC.

„ ФААК България “ е част от FAAC Group, международен водач на пазара за автоматизирани системи. Предлага цялостна гама от цялостни решения за автоматизация на гаражни порти, автоматизирани бариери, пешеходни входове, болaрди и системи за ръководство на паркинги. Има над 3600 чиновници в 29 страни и комерсиална мрежа от публични дистрибутори допълнително от 80 страни.
Нагласата ни е за възобновяване на стопанската система
- Вълната от рецесии (политическа, икономическа, енергийна, войната в Украйна) направи бизнес средата комплицирана и мъчно предвидима. Как вашата компания се оправя в тази конюнктура? Кои са целите ви и тактиката ви за резистентност?

- Две от най-ценните умения в турбулентни времена са еластичност и адаптивност към изменящата се среда. Такива се опитваме да бъдем и ние.
Съгласно финансовите ни индикатори се оправяме добре, само че това не е задоволително. Акцентът на компанията ни постоянно е бил върху хората и за мен те са приоритет. Защото един бизнес се гради от хора. Продължаваме и с внедряване на нови методологии и цифровизация на процесите както в производството, по този начин и в развойната активност. Не на последно място по значимост за нас е мрежата от компании, които са не просто наши снабдители, само че и сътрудници, с които би трябвало да се оправим дружно.

- А какви благоприятни условия откривате за вашата компания в изменящата се среда?

- Човек не всеки път може, а и не би трябвало да остава в зоната си на комфорт прекомерно дълго. Екипът ни одобри провокациите от последните години и започнахме пренастройване към новите условия. Възможност с вероятност за напредък виждаме в преструктуриране на употребяваните запаси и оптимизация на вътрешните процеси. Важен за нас план е оптимизацията на складовите зони и наличия. Възстановяването на веригата на доставки ще отнеме време и по тази причина ускоряваме търсенето на различни снабдители от нашия регион. Работим и за цялостното преструктуриране на развойната ни активност, употребявайки скръм методология.

- По какъв метод резултатите от изборите ще повлияят на бизнеса? Какво очаквате от идващото държавно управление да зададе като рамка, в която фирмите да могат да действат обикновено?

- Новите ръководители на страната би трябвало да осъзнават своята отговорност и да поемат съответните задължения – стопански, обществени, екологични. Ние сме мениджъри и се чака да се оправяме във всяка обстановка. Никой не ни е обещавал, че ще бъде елементарно. Но желаеме на първо място да се зададе рамка със съответните правила за правене на почтен и честен бизнес.
Надявам се да бъде построена специфична тактика за разпространение на страната ни, тъй като имаме какво да покажем и дадем на света. За водене на целенасочена политика към задържане, а за какво не и връщане на българите в страната. Очаквам ориентиране на вниманието и отвън столицата към всички по-малки обитаеми места за потребление на капацитета им.

- Прогнозите са за сложни идни зимни месеци. Как се подготвяте за провокациите пред вас и компанията ви?

- Нагласата на целия ни мениджърски екип е за възобновяване на стопанската система, само че със забавени темпове. Смятам, че ще е малко несериозно, в случай че в този момент започваме да се приготвяме за компликациите, които предстоят. Разчитам доста водената от нас години наред политика да е била вярна.
Тъй като не предвиждаме внезапен спад в наложилите се през последните месеци цени, бюджетът, който планираме за идната година, е закостенял. Приоритет за нас ще останат хората и тяхното психическо здраве. Затова залагаме на сближение на екипа и поддръжка за задачите фамилии. Ще продължим да търсим новите благоприятни условия и позитивните сигнали.

- Как оценявате икономическата среда в България?

- Условията за правене на бизнес сега затрудняват фирмите. Продължава да има закъснение в доставките на съществени първични материали и съставни елементи. Цените се покачиха. Тези на силата и горивата също се задържаха високи. Това докара до повишение на крайните цени и спад в потреблението на избрани артикули. Общите разноски за произвеждане и работна мощ у нас са с по-високи нараствания от междинните за Евросъюза.
IT секторът продължава да се развива с високи темпове. Там най-осезаемо се усеща и неналичието на фрагменти заради опцията за отдалечена работа. А с това се уголемява кръгът от евентуални работодатели. Не на последно място като фактор, влияещ на стопанската система, поставям нестабилната политическа конюнктура. Изоставаме по значими посоки, в това число дигитализацията на административните услуги, ориентирани към бизнеса.

***

* И през 2022 година списание „ Мениджър “ продуцира филм, отдаден на финалистите в главната категория и спечелилите в четирите нови категории, посредством които състезанието беше надграден в своето петнадесето юбилейно издание. Филмът ще бъде излъчен премиерно на 27 ноември от 16:00 часа по bTV.

Генерален спонсор  на 15-то издание на състезанието " Мениджър на годината " е .   

Състезанието за висши мениджърски достижения се организира и  с поддръжката на:  ,   , , , , ,   

Медийни сътрудници  са: ,  , , , , , , , ,  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР