Водещи специалисти участваха на семинар, провел се пред медиите, като

...
Водещи специалисти участваха на семинар, провел се пред медиите, като
Коментари Харесай

Лекар: Мит от миналото е твърдението, че бенка не трябва да се пипа

Водещи експерти участваха на семинар, провел се пред медиите, като разясниха диагностиката и лекуването при меланома.

На семинара присъединяване взе и доктор Гергана Шаламанова, шеф на Отделение по здравна онкология и дерматология към Комплексен онкологичен център - Пловдив.

Тя изясни, че това е необичаен по периодичност, само че тежко протичащ вид кожен израстък, заради способността си да се популяризира.

" Рисковите фактори за развиването на болестта са излагане на слънце, потребление на солариум, съществуване на бенки, ярък фенотип (бледа кожа, руса или алена коса, сини очи и лунички) и фамилна обремененост. Ако човек има непосредствен родственик - родител, брат, сестра - с меланом, неговият самостоятелен риск за развиване на болестта е 2 до 3 пъти над междинния ", изясни доктор Шаламанова.

По думите ѝ най-опасни са слънчевите изгаряния в детството. За отбягване на риска от развиване на кожния рак се предлага фотопротекция посредством уместно облекло, шапка, очила, отбягване на слънцето в обедните часове и защитни кремове с над 30 SPF. Освен това е належащо повишението на здравната просвета в обществото с образование от ранна детска възраст и в учебните заведения, както и въвеждане на профилактични скрининг стратегии.

Д-р Шаламанова прикани всеки самичък да следи бенките по тялото си (размер, форма, цвят, появяването на сърбеж, секреция, кървене, залющване, възпаление) и при смяна в тях да се съветва с онкодерматолог.

Тя предложи също по този начин от време на време правене на снимки на обособени бенки или на цялото тяло при по-голям брой, с цел да може да се наблюдават и съпоставят за настъпила смяна. Друг метод за самоизследване е да се употребяват специфични приложения за смарт телефон, с които може да се оцени типа на бенката.

" Препоръчително е всеки възрастен, подрастващ или дете с бенки или формирания по кожата, да бъде прегледан профилактично от експерт. Ако в фамилията Ви има кръвен родственик с диагноза малигнен меланом, всички кръвни роднини би трябвало да се прегледат ", сподели още доктор Шаламанова.

Бенките не би трябвало да се изгарят, замразяват, третират с лазер, изключително отвън огромни онкологични центрове. Те би трябвало да се наблюдават, в случай че са 50-100 на брой или когато имат признаци на атипизъм. Съветът на лекарката е човек самичък да оглежда тялото си или някой различен да го прави, само че единствено на дневна светлина. Да снима с телефона си съмнителни бенки или цялото тяло, след 2-3 месеца – още веднъж, и да съпостави дали има някаква смяна в размера, формата, цвета им, поява на сърбеж, секреция, кървене, залющване, инфектиране. При изменение и изключително при съчетаване на 2-3 признака да се съветва с онкодерматолог или онкохирург. Ако той открие туморно образувание, ще го изреже и след хистологично проучване ще дефинира по-нататъшното лекуване. Мит от предишното е изказванието, че бенка не би трябвало да се пипа. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР