Водещата световна новина от изминалата седмица идва от Великобритания. В

...
Водещата световна новина от изминалата седмица идва от Великобритания. В
Коментари Харесай

Най-важното от света през изминалата седмица: Крал Чарлз III с рак и нов върховен главнокомандващ в Украйна

Водещата международна вест от миналата седмица идва от Англия . В понеделник от Бъкингамския замък оповестиха, че. В резултат на това той анулира всичките си обществени задължения , като най-важните ще бъдат поети от други членове на английското кралско семейство. Болестта му е била открита по време на лекуване за увеличена простата , само че от двореца споделят, че. Не се разкрива за какъв вид заболяване става въпрос.

В понеделник се появиха нови спънки пред участието на Швеция в НАТО . Унгарската ръководеща партия „ Фидез “ бойкотира сесията на Народното събрание, на която трябваше да бъде утвърдено присъединението на Стокхолм към Алианса. Липсата на кворум значи още закъснение . Управляващите упорстват за посещаване на шведския министър председател в Будапеща преди да гласоподават.

В началото на седмицата украинският президент Володимир Зеленски удостовери, че планува промяната на високопоставени членове на екипа си. В телевизионно изявление той посочи, че е нужно рестартиране и добави, че възнамерява съществени промени, които не засягат единствено един човек. Изявлението му идва на фона на спекулации, че той ще уволни главнокомандващия на армията военачалник Валерий Залужний. В последна сметка в четвъртък президентът назначи командирът на сухопътните елементи Олександър Сирский за висш главнокомандващ .

Володимир Зеленски. Снимка: Народно събрание

Сред обсъжданите вести тази седмица се трансформира и референдум във Франция – парижани утвърдиха троент растеж на таксите за паркиране на огромните SUV коли като част от настойчивата акция на локалната власт с дълготрайни проекти да трансформира града в изцяло кадърен за пътешестване с колела.

Вторник бе белязан с трагични събития в, където двама нападатели – мъж и жена, са били убити от полицията, откакто са направили терористична офанзива . При нападението са били ранени още шестима души , измежду които и трима полицейски чиновници. Според формалните изказвания нападателите са членове на радикална марксистка формация, известна със своите предходни акции против същата институция, в това число отвличането на прокурор през 2015 година. Въпреки бързата реакция на силите за сигурност офанзивата е породила доста напрежение и боязън измежду присъстващите.

Полиция в Турция. Снимка: Искра.бг

В сряда от „ Хамас “ оповестиха, че са изпратили до Египет и Катар отговора си на препоръчаната рамка за. Групировкате предлага проект от 3 стадия – замяна на похитени от 7-и октомври израелски заложници за палестински пандизчии, обезпечаване на възобновяване на Газа, гарантиране на цялостното евакуиране на израелските сили и замяна на тела на починали. Сделката е направена от Съединени американски щати, Израел, Катар и Египет.

На 8 февруари Централната изборна комисия /ЦИК/ на Русия отхвърли да записва Борис Надеждин като претендент за президент на идните избори в страната. Той ще оспорва решението в съда.

Борис Надеждин. Снимка: Facebook

В петък президентът Владимир Путин съобщи пред публицисти, че Русия ще се бори за ползите си до дъно , само че нямала интерес от разширението на войната отвън Украйна. Според него страната му не е нападала Украйна, а просто е реагирала на заканите за националната си сигурност.

В последния работен ден от седмицата американският президент Джо Байдън гневно разкритикува следствие , което е установило, че е боравил погрешно със секретни документи . Той обаче няма да бъде упрекнат в закононарушение, защото, съгласно специфичния прокурор, президентът е сътрудничил на следствието му. Според Хър паметта на Байдън е била „ лимитирана в забележителна степен “ , когато е бил разпитван от членовете на прокурорския екип. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР