Водещата комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет

...
Водещата комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Кандидатът за Общинска банка стигна до одобрение от СОС

Водещата комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет (СОС) е приела отчета за кандидат-купувача на Общинска банка без въпроси, стана ясно след постоянното й съвещание във вторник. Общинарите ще прегледат отчета на собствен ред на последното за годината съвещание на СОС на 21 декември, четвъртък, разкрива в. „ Капитал дейли “.

Очакванията са да бъде признат и по-късно да се насочи към Българска народна банка за позволение за придобиване на мажоритарния дял в банката. Единственият претендент, подал оферта – лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, е предложил 46 млн. лева за 67.65% от кредитната институция. Исканата минимална цена в процедурата е 45.6 млн. лева

Бързо, по-бързо, най-бързо

Поредната процедура за продажбата на каузи на Столичната община в банката беше открита при започване на октомври, като за малко над два месеца се стигна до избор на покупател при няколко несполучливи опита за продажба преди този момент.

Докладът с информацията за кандидат-купувача беше предаден от Столичната общинска организация за приватизация и вложения (СОАПИ) на градските съветници предходната седмица. Срокът за подаване на предложения беше 4 декември 2017 година, като на 11 декември от конкурсната комисия на СОАПИ оповестиха, че са оценили претендента, ревизирали са дали дава отговор на заложените критерии и са подготвени с отчета си. На 7 декември Novito Opportunities към този момент беше подал до Комисията за защита на конкуренцията съобщение за желанието си за закупуване на каузи в банката, още преди да е утвърден.

Евентуална спънка

На 13 декември стана ясно, че общинските съветници от Българска социалистическа партия в София желаят прекъсване на процедурата по продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка с претекст, че има единствено един претендент, а кметът Йорданка Фандъкова дала обещание да се съблюдава правилото за конкурентно начало при договорката. Според изявление на водача на столичните социалисти Калоян Паргов от предходната седмица би трябвало да се вземе юридически вероятното решение - или процедурата да бъде прекъсната и оповестена още веднъж, или да се удължи срокът за подаване на предложения.

Кой е претендентът

Novito Opportunities Fund е 100% благосъстоятелност на CAIAC Fund Management AG - ръководещо сдружение, което предлага капиталови фондове за частни вложители, попечители, застрахователни компании, банки, снабдители на финансови услуги. Това значи, че може да кандидатства и от името на друго лице.

От информацията на интернет страницата на Асоциацията на капиталовите фондове в Лихтенщайн, чийто член е ръководещото сдружение CAIAC, се вижда, че Novito Opportunities е новорегистриран фонд от юли тази година. Проспектът му е от 6 октомври, като в него няма кой знае каква цялост на информацията. Обявата за решението на Столичния общински съвет за продажба на каузи на общината в банката беше оповестена на 3 октомври.

От уеб страницата на асоциацията се вижда още, че Novito Opportunities има набран капитал за 24 450 990 евро, които са записани на 28 ноември 2017 година От информацията за Novito не излиза наяве кой или кои са вложителите във фонда и по този начин действително зад него може да стоят други лица. Според Николай Стойнев, общински консултант и ръководител на надзорния съвет на СОАПИ, представен от "Медиапул ", крайни притежатели на Novito Opportunities по формалните документи са трима души с австрийско поданство – Роланд Мюлер, Реймонд Шустер и Томас Ян, които са и част от ръководството на CAIAC.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР