Водещата група за правата на ЛГБТИ хората в Русия обеща

...
Водещата група за правата на ЛГБТИ хората в Русия обеща
Коментари Харесай

Поставена под натиск, водещата група за правата на ЛГБТ в Русия се зарича да устои

Водещата група за правата на ЛГБТИ хората в Русия даде обещание да продължи работата си пред лицето на натиска на управляващите , който усложни и без друго сложната ѝ задача в страна с мрачна известност в региона на правата на половите малцинства , осведоми " Франс прес ".

От 2006 година правозащитната група ЛГБТ-мрежа поддържа половите малцинства в Русия, изключително в Чечня, където управляващите са упрекнати в мятане в пандиза и измъчване на гей мъже в секрети затвори.

Миналата седмица обаче групата беше посочена като " задграничен сътрудник ".

" Разбира се, това беше направено, с цел да затрудни работата ни ", разяснява Светлана Захарова, шеф на фонд " Сфера ", който поддържа ЛГБТ-мрежата. Тя се зарече: " Тази работа постоянно е била сложна, само че ние ще я продължим. Няма да я изоставим. "

Ходът против основаната в Санкт Петербург група пристигна на фона на възходящи репресии против самостоятелни организации, които се възприемат като нарушаващи линията на президента Владимир Путин, който се показва като бранител на обичайните полезности.

Посочването принуждава ЛГБТ-мрежата да разгласява статута си на " задграничен сътрудник " - термин с нюанс от руската ера - в цялото си наличие, в това число в обществените мрежи, и да се преценява с досадни административни процедури под опасността от наказателни наказания.

Но в изявление в офисите на групата във втория град в Русия, Захарова сподели, че се тормози повече за ЛГБТИ руснаците.

" Сега някои хора може да не смеят да потърсят психическа помощ от организацията ", означи 34-годишната жена пред Агенция Франс Прес.

Хомофобията в Русия нараства от 2013 година, когато страната забрани така наречен " гей агитация " за малолетни в противоречиво законодателство, което послужи като предлог за възбрана на гей паради и флагове.

Миналата година Русия добави фраза към конституцията си, че бракът е съюз на мъж и жена.

Социологическо изследване на водещата съветска самостоятелна социологическа организация " Левада център " предишния месец сподели, че 69% от интервюираните споделят, че не считат, че възрастните имат право да влизат в еднополови връзки.

Ала ЛГБТИ хората в Русия са в най-лошо състояние в кавказката република Чечня, където нейният автократичен началник Рамзан Кадиров е упрекнат в гонене на половите малцинства.

През 2017 година самостоятелният вестник " Новая газета " и няколко правозащитни организации оповестиха, че гейове са били задържани, а от време на време и изтезавани и убити от полицията в преобладаващо мюсюлманската република.

Чечня е мястото, където ЛГБТ-мрежата стана известна, по-специално посредством работата си, помагаща на гей чеченците да избягат в други райони в Русия или отвън страната.

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " предходната седмица жигосах хода на управляващите да посочат организацията като " задграничен сътрудник " като " освен това от възмутително ".

ЛГБТ-мрежата обаче е привикнала с неприязън от страна на управляващите. Захарова, да вземем за пример, отваря вратата на офиса за гости единствено след инспекция по телефона.

В офисите ѝ, където стените са украсени със флагове с цветовете на дъгата, няколко млади деятели работеха, като че ли не е бил подложен етикетът " задграничен сътрудник ".

" Можете или да се страхувате, или да продължите да работите ", разяснява 23-годишната Нина Попугаева, която носеше чаша с дъгата на бюрото си, като добавя: " Предпочитам да работя. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР