Водеща тема за западния печат са катастрофалните земетресения в Турция,

...
Водеща тема за западния печат са катастрофалните земетресения в Турция,
Коментари Харесай

Западни издания за катастрофалните земетресения: Шок и ужас в Турция и Сирия!

Водеща тематика за западния щемпел са пагубните трусове в Турция, от които пострада и прилежаща Сирия.
Броят на починалите от земетресението в Турция и Сирия към този момент надвишава 4300 души, написа английският вестник " Гардиън " и цитира информация от СЗО, съгласно която е допустимо броят на жертвите да надвиши 20 000.

През нощта от руините бяха извадени още оживели, което вдъхна вяра на фамилиите и екипите за търсене, само че на тях им се наложи да признаят, че времето, с което разполагат, с цел да доближат до всеки човек, за който се знае, че е покрит под купчините парчета, изтича, написа в. " Телеграф ". Изданието цитира специалист по естествени бедствия от английския университет " Нотингам Трент ", по думите на който рисково ниските температури ще лимитират времевия диапазон, с който спасителите разполагат, с цел да спасят затрупаните оживели. Трудностите при работа в региони в Сирия, обхванати от революция, в допълнение биха усложнили избавителните действия, прибавя той.

Според Детския фонд на Организация на обединените нации хиляди деца и фамилии са изложени на риск от студеното време по това време на годината, показва в. " Уолстрийт джърнъл ". Вестникът цитира информация от службата за незабавна помощ на Турция, съгласно която повече от 5600 здания са разрушени, в това число някои учебни заведения, лечебни заведения, пътища и друга сериозна инфраструктура. Това ще усложни избавителните действия и ще понижи броя на местата, където хората могат да се подслонят, разяснява изданието.

Силното земетресение, което бе едно от най-силните в този регион през последното столетие, поражда опасения, че районът, измъчен от продължаваща от години война, разселване и стопански компликации, ще изпадне в нова филантропична рецесия, написа в. " Вашингтон пост ". По информация от Организация на обединените нации милиони хора в Северозападна Сирия - най-вече дами и деца - към този момент са имали " остра потребност " от филантропична помощ преди бедствието, на фона на суровата зима и епидемията от холера в района. По данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците през последните години Турция е приела към 3,5 милиона сирийски бежанци, доста от които са били настанени в районите, които в този момент са опустошени от земетресението, разяснява американското столично издание.

В Северозападна Сирия живеят близо три милиона души, разселени поради продължаващата към този момент десетилетие революция в страната, показва в. " Ню Йорк таймс ". Голяма част от Сирия към момента носи белезите на спора, който е в нежно помирение от началото на 2020 година. Последиците от войната - обширни опустошения, остра икономическа рецесия, сриваща се валута - ще създадат отговора на земетресението още по-труден за всички страни в спора, предизвестява " Ню Йорк таймс ".

" Шок и смут в Турция и Сирия, избавителните интервенции не престават посред студа ", обобщава френският " Фигаро " и демонстрира фрагменти от засегнатите региони в Турция и Сирия.  " Спасителните екипи са в същинска конкуренция със студа в търсене на възможни оживели ", добавя френският " Монд ".

" Земетресението в Турция и Сирия бе толкоз мощно, колкото са 100 атомни бомби ", разяснява италианският в. " Кориере каузи сера " и добавя, че в зоните най-близо до епицентъра не е останало нищо. " Земята се отвори по продължение на 150 километра, хиляди са починалите ", извежда в заглавие италианският в. " Република ".  " Апокалипсисът пристигна през нощта. Има опасения, че хиляди са затрупани под руините ", написа италианският в. " Стампа ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР