Водещ: Започва специалното издание на Питай премиера“. Намираме се в

...
Водещ: Започва специалното издание на Питай премиера“. Намираме се в
Коментари Харесай

Бойко Борисов пред Би Ти Ви: България е в петицата на Европа



Водещ: Започва специфичното издание на „ Питай премиера “. Намираме се в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Добър вечер.
Бойко Борисов: Добър вечер. И да уточним, че през вчерашния ден като се видяхме вие пожелахте тук да е изявлението, а не в БТВ. Аз предложих да дойда там.

Водещ: Имаше два разновидността. Решили сме тук, тъй като не сме го правили от вашия кабинет.
Бойко Борисов: Нашият кабинет е и ваш кабинет, тъй като е на хората.

Водещ: На хората е. А хората ви питат доста въпроси. Над 500 въпроса сме събрали в тази директория и сме ги разделили по разнообразни тематики – корупция, сигурност, външна политика, европредседателство, само че и прословутата Истанбулска спогодба. Но да започваме непосредствено. Кажете ни извиват ли ви ръцете вашите сътрудници от Обединени патриоти поради Истанбулската спогодба.
Бойко Борисов: Аз желая единствено да покажа на вашите фенове документът Истанбулска спогодба по какъв начин наподобява и да му прочета заглавието – „ Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение “. Това е документът. Отговорът ми ще бъде в две елементи. Ние приехме и постоянно като партия и страна мисля, че всички сме против насилието над дами и деца, и домашното принуждение. Приемам и това, че може би някъде да има текст, който да тревожи някого. Парламентът точно е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля – това е в една естествена парламентарна страна. Момент. Патриотите в никакъв случай не са споделили, че ще поддържат такава спогодба, нито в предизборните ни, нито по време на сключването на съглашението. На тях мога да им се дразня единствено, тъй като няколко пъти им споделих: „ Колеги, ние няма да приемем Истанбулската спогодба в Народното събрание с разнообразни от нашите гласове. Единствената цел е да сложим на обществото тази спогодба, подписана от 47 страни, и да се произнесем против нея.

Водещ: Те ви слагат условия, ултиматуми, че ще изоставен ръководството, че ръководството може да падне. Вие ще изтеглите ли тази спогодба от Народното събрание?
Бойко Борисов: Тази спогодба няма да влиза в Народното събрание, тъй като в този момент е в Конституционния съд. Второ, аз в никакъв случай не съм правил напук. Може би по тази причина толкоз пъти хората ме избират. Винаги съм се съобразявал с всеки един глас, с всяко едно въодушевление. Еле пък като има и черква. По-странно ми е по какъв начин сътрудниците от Българска социалистическа партия, от Президенството, заговориха за кукловоди, които желаят да одобряват тази спогодба, призната от 47 страни от Съвета на Европа. Ние тук слагаме очевидно под въпрос дали въобще да членуваме в Европейския съюз. Но, с цел да бъдем къси и ясни, споделил съм го на Патриотите, споделям го в този момент и на членовете на ГЕРБ, споделям го като ръководител на партията – ние Истанбулската спогодба ще я приемем единствено, в случай че има безспорен консенсус в българското общество. Оттук нататък всеки, който си играе със страховете на хората; оттук насетне всеки, който вместо да приказва за домашното принуждение, насилието над деца, споделя, че това би трябвало да остане, това би трябвало да е по този начин, или предлага някакви нови закони… О`кей, за какво не са признати толкоз години, десетилетия?

Водещ: Тя нали е в Народното събрание в този момент? Може ли някой да направи референдум? Каракачанов, Корнелия Нинова желаят референдум за еднополовите бракове.
Бойко Борисов: Искат да похарчат 30 милиона? Не ни трябват на страната тези пари да ги дадат за нещо свястно? Ако има референдум за гей браковете по какъв начин ще приключи? Нима някой не знае? Българинът е закостенял, отговорът ще бъде „ не “. Защо да ги похарчим тези пари? Но тук това не се третира. Името, може ли да прочетете и вие какво написа?

Водещ: Аз съм я чел. Вие чели ли сте я?
Бойко Борисов: Значи, стига с тази „ Истанбулска спогодба “, тъй като е призната в Истанбул. Може да е Женевска, може да е Мюнхенска, може да е от всякъде. Именно на тази спогодба, зад която ние застанахме като европейска партия, беше Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение.

Водещ: Съгласен ли сте да има референдум?
Бойко Борисов: Не. Няма смисъл от референдум.

Водещ: Как бихте дали своят вот на един референдум – за или срещу еднополовите бракове?
Бойко Борисов: Против. И то е решено в Конституцията. Българската Конституция споделя – мъж и жена се женят, казано накратко. Въобще тази тематика не стои. Какво направиха? Понеже ГЕРБ, като европейска партия, предложихме това нещо да се ратифицира, и апропо Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са я утвърдили, споделиха не. Добре, и аз споделям не. Това е нещо, което е толкоз значимо за обществото – аз го чух, виждам, тъй като дебатът не потегли за насилието на дами и деца. Къде тук написа за еднополови бракове? Къде тук пише…

Водещ: Ами не, хора от ГЕРБ също споделят, че тя е рискова.
Бойко Борисов: И аз споделям, че е рисково нещо, когато ксенофобия, боязън, неистини внезапно по този начин избуят в общественото пространство, че плашиш хората. Щом хората са уплашени, махаме я, връщаме дебатът изначало. Без, и аз като водач на ГЕРБ, това ще разпоредя и на своите депутати – няма да се занимавате с конвенцията, до момента в който не седнем отначало и кажем кое е положително като текст. Дори Джамбазки сподели: Аз бях „ въздържал се “, тъй като има и доста хубави текстове. Добре, дайте да приемем хубавите текстове, тези, които пазят дамите и децата от принуждение.

Водещ: /../ одобряваме цялата или не. Бъдещето очевидно към момента е сложено на карта или е тотално изтеглена. Да или не – какво решавате?
Бойко Борисов: Няма да върша нищо, което да дам опция и на комшиите от другата страна, и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи по какъв начин ние желаеме да създадем децата гейове, да слушам такива мъжкари всеки ден да се изричат, но такива мъжкари – аз не съм чул, че има в България толкоз мъже. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея, до момента в който не върнем дебата, до момента в който такива като вас не кажат: Абе, хора, къде е, дайте, прочетете я. Ето, в този момент ще ви направя копие, ще ви дам да прочетете, и към този момент идващият път като седнем, няма да ме питате за Истанбулска спогодба, тъй като Истанбул малко звучи, нали, а ще приказваме за Конвенцията на Съвета на Европа.

Водещ: Добре, чели сме я.
Бойко Борисов: Не, не сте я чели.

Водещ: Чел съм я.
Бойко Борисов: Не.

Водещ: Чел съм и тълкувателните текстове, в това число и към нея. Знам какво съдържа, знам какви са страховете. Вие прочетохте ли я?
Бойко Борисов: Окей, с цел да не си губим времето…

Водещ: Дайте да не си губим времето.
Бойко Борисов: … ГЕРБ отдръпва, тъй като сами, без Българска социалистическа партия, без патриоти, против президента няма смисъл да вървим, откакто хората си мислят, че ние в действителност желаеме да узаконим гей бракове, а то няма една точка по това нещо, няма ние да понесем пасива повече, само че ще участваме в идващ спор, когато съзреят, когато оценят, че насилието и конвенцията за насилието над дами и деца е задоволително сериозен проблем, ще се върнем да дебатираме.

Водещ: Добре. Толкова по тематика „ Истанбулска спогодба “. Много въпроси от страна на феновете по две оставки – едната на Валери Симеонов, другата на Нено Димов – бихте ли поискали тези оставки?
Бойко Борисов: Защо?

Водещ: На Нено Димов за Пирин, на Валери Симеонов и поради изявленията му във връзка евродепутатката Ска Келер „ да й намажем ските “.
Бойко Борисов: Аз се отнасям, неслучайно тогава се чух и с Валери Симеонов и му споделих: Можеш да имаш право в доста неща, само че подобен език и подобен метод на говорене в европейска България с Европейския съюз не е задоволително. И по тази причина ние с прессъобщение се разграничихме от тези негови думи за камионетката, за експулсиране и всичко останало. Залените в България не могат да се оплачат от мен. Те са били чувани постоянно и по всички тематики.

Водещ: По Пирин чувани ли са?
Бойко Борисов: Разбира се, че са чувани. Разбира се, чеса чувани. И аз съм им заречен, подсигурил съм, че с изключение на втори въжен превоз и съпътстващите спортни уреди, щото да чуят и спортни уреди какво е – кабелите за лифта, всичко това би трябвало откакто се създадат /…/, всичко, второ, трето, всичко това минава на публични разисквания – нищо скрито не може да стане, това съм им го заречен, и по тази причина съм поръчител.

Водещ: Да, само че митингите не престават. Явно не ви имат вяра. Казват – 48%…
Бойко Борисов: Иначе по какъв начин ще се покаже, примерно Христо Иванов и Радан Кънев – кой ще ги види? Нали би трябвало да намерят някаква тематика. Средната работна заплата през днешния ден мина на 1160 и нагоре лв., приходите с 12% са се вдигнали, приходите от горивата с 15%, растежът на стопанската система, безработицата. Възможно най-хубавите параметри, в петицата на Европа е България. Как да ги чуят другояче? Аз се отнасям с голямо почитание и с тези хора, и Сендов, и Тома Белев, за не ги изреждам всичките, и алпиниста…

Водещ: Боян Петров.
Бойко Борисов: Да. Прекрасни хора. Бих ги помолил…

Водещ: Защо не можете да се разберете?
Бойко Борисов: Защото неслучайно това са патриоти, неслучайно народът ги е избрал, има част от българите, които обичат да са по-твърди, по по този начин да тропат по масата, по воеводи да са – дано по този начин да го назовем, и имат подобен жанр. Те по този начин са спечелили изборите, по тази причина техните партии си ги поддържат по този метод. Иначе щяхме да сме една-единствена партия и всички да сме идентични. Така че мога единствено да кажа с този метод на изложение на Валери Симеонов, че са простаци, аз не съм освен склонен, а и не го схващам. Темата „ Пирин “ – когато вицепремиерът и министърът на околната среда внасят оферти за втори въжен превоз, който и ние обещавали в цялата предизборна акция, ние единствено това сме приели.

Водещ: Добре, доста значим въпрос – очевидно оставки няма да има, по този начин да разбираме, няма да желаете оставките на тези двама министри?
Бойко Борисов: За да има оставки и с цел да се одобряват оставки, би трябвало в Народното събрание парламентарното болшинство да ги одобри.

Водещ: Добре. Два значими въпроса, господин Борисов. Това е въпросът, господин Борисов, на Явор Василев, Йордан Кошев, а и на други хора – знаете ли кой е действителният притежател на „ Юлен “?
Бойко Борисов: Всички знаят, без значение че го крият. Ако ме питаш, за Цеко Минев става въпрос. Да не ме съдят на следващия ден, тъй като несъмнено има някакъв различен фиктивен притежател, само че омразата сред Цеко Минев и Зелените поражда всичко това, което се случва сега. Защото и Зелените споделят – какво неприятно да има втори въжен превоз, окей сме за втори въжен превоз, но на този не му имаме вяра. И аз бих предложил на министъра да направи нужното да разсекрети… Макар че някой тогава ще каже – ами на „ Кока кола “ за какво не разсекретят притежателя, примерно, която е офшорна компания също? Затова съгласно мен притежателят да излезе, да се разкрие, да си постави картите на масата и да приключим с това.

Водещ: Добре, обаче в случай че поканим притежателя на тази компания, която споменахте, несъмнено той ще пристигна, няма да е безпаричен кипърец с елементарно запаметяващо се име.
Бойко Борисов: Мисля, че ме попитахте, аз си споделих мнението. След като Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е, в случай че не притежателят, то задоволително непосредствен до притежателя, да взима решения.

Водещ: Ама хората, които стачкуват долу, най-вероятно се съмняват, че и страната стои зад този човек?
Бойко Борисов: По никакъв метод. По какъв метод стои? По какъв метод? В същото време не можем да отречем, че Банско е в десетката на международните ски курорти. И всички се радваме, когато международните купи по ски, по сноуборд, по какво ли не, са на Банско. 15,7 е растежът на туризма, зимния, тази година. Факт.

Водещ: Споменахте съседите, комшиите ги нарекохте от другата страна на булеварда. Какви са връзките ви с президента Румен Радев?
Бойко Борисов: Моите са положителни. И постоянно съм се отнасял с извънредно почитание. Но, когато някой му напише в речта, тъй като почти знам кой го написа, „ кукловодите на Истанбулската спогодба “ – чакай, този кукловод за 47 страни – това е доста сериозен кукловод. Аз не мога да съм толкоз мощен кукловод, в случай че мен имат поради, та в 47 страни да се одобри тази спогодба. Ей, заплашителен кукловод. Така че съветът ми е да не ги слуша доста. Както аз моите „ тенори, вокали “ и сходни, споделих – не се занимавайте. Имаме значими държавни каузи с президента Радев да свършим.

Водещ: А по какъв начин ще коментирате тематиката, която той засегна, за това, че парламентарната република е атрофирала; за това, че Народното събрание се е трансформирало в нотариат, който извършва вашата воля?
Бойко Борисов: Служебното държавно управление за какво изпълняваше неговата воля? Защото по този начин е в Конституцията, по този начин е казано, по този начин е написано, по този начин е признато преди десетилетия, че по време на служебно държавно управление президентът без парламент, без никой, е едноличен стопанин в България. Нали по този начин? Той дефинира кой е министър председател, министър и всичко останало.

Водещ: Да. За това – да.
Бойко Борисов: Така. Ами парламентарната република споделя: „ Партията победител на изборите има, дружно в случай че е в коалиция, парламентарно болшинство, което парламентарно болшинство поддържа политиките на държавното управление “. Как ще управляваш без парламентарно болшинство? Ами не може. Примерно в Холандия, виждаш, Рюте с един глас ръководи повече. Но Конституцията е такава. Кое е атрофирало? Защото Народното събрание фактически този път стана по-рязък към всички. Ами и на мен не ми е прелестно, когато неговите съпартийци от Българска социалистическа партия такива обиди насочат от парламентарната естрада и го принизяват.

Водещ: Сякаш обаче се почувства афектиран поради това, че е заобиколен за Ердоган. За това, че е схванал от медиите, или най-малко той по този начин сподели, схванал от медиите, че ще идва Ердоган на публично посещаване в България. Заобиколихте ли го?
Бойко Борисов: Аз в никакъв случай не го заобикалям. И постоянно, когато пътува, и колкото, каквито министри, членове на делегация пожелае, толкоз отиват. Винаги. Освен това, в края на краищата изпълнителната власт имаме своите правила и в тази ситуация, когато с президента Туск, Юнкер, Таяни, сме взели това решение, несъмнено, че е добре пристигнал. Първото посещаване на президента Макрон тук го бях договорил, отидохме във Варна, отидохме дружно, направихме го прелестно. И той удовлетворен, и аз, и България удовлетворена, и Франция удовлетворена. Какво ни пречи? Там има един човек, който написа и е сивият кардинал. Защото, когато си приказваме с президента Радев, аз от години поддържам връзка с него, той е един прелестен човек и се разбирам прелестно.

Водещ: Кой написа речите на президента тогава?
Бойко Борисов: Един медиен човек там, който го помня от ВВТ, още от малкия екран на Пеевски го помня.

Водещ: Кажете кой е.
Бойко Борисов: Е, по какъв начин, кой беше изпълнителен шеф на ВВТ? Не помниш? Е, какъв брой обичаш да не помниш. Иво Христов. Не помниш?

Водещ: Помня.
Бойко Борисов: Благодаря.

Водещ: Важно е обаче да го каже събеседникът, нали по този начин?
Бойко Борисов: Но е значимо и вие да знаете кой написа. Към президента Радев няма тематика, по която не сме се разбрали. Ето, завчера по НСО – освобождава, назначава. Казах – единствено ми изпрати документа, незабавно ще го съгласуваме. Днес външният министър Захариева сподели – президентът предлага за Москва дипломат. Казвам, щом предлага, съгласуваш незабавно. Ние би трябвало да почитаме мнението на президента, когато предлага. Разбира се и те би трябвало да почитат, когато Народното събрание или премиерът… Така че зад тила му нищо не върша. Винаги е добре пристигнал.

Водещ: Каква ще е ролята на България по време на срещата на върха на европейските водачи във Варна, дружно с Ердоган? Каква ще е ролята на България? Ние общителни домакини ли сме? Каква ще е нашата функционалност, когато се срещнат европейските водачи с Ердоган във Варна?
Бойко Борисов: Първо, с цел да се състои тази среща, би трябвало да има общителни домакини. И то такива домакини, че да ти дойдат на посетители и едните, и другите. Всички желаят да създадат сходна среща, само че не става. Трябва да си го работил години наред, би трябвало и тогава, когато се носят пасиви, отново да си подавал ръка. И в този момент, когато имаш нулев напън на границата месеци, година наред, и българите спят умерено, и не помниха доста бързо и Харманли, и „ Овча купел “, и всичко останало, обикновено е в този момент да желаеме да се възстановяват връзките. Защото, в противоположен случай на Балканите, изключително в България, с малцинството, което има с български мюсюлмани, да ги назовем, с изселниците, които преди, там 1987-1988 година отпътуваха – „ огромната екскурзия “, която беше – това са живи същества, живи хора. Те могат да бъдат мост на дружбата, могат да бъдат и генератори на най-тежки събития, които на Балканите ги имаше единствено преди 20 дни. Нека не си играем с тези работи. Приятелството, добросъседството е витално значимо.

Водещ: Особено на Балканите. Още един въпрос, обвързван с Балканите. Той е на фен, на Роксан: „ Искам да попитам господин Борисов за какво до момента в който гръцкото държавно управление демонстрира искания за Македония, нашето стои и бездейства “? Така ли е?
Бойко Борисов: В кое бездейства?

Водещ: Сигурно, че взимаме отношение към името на Македония да вземем за пример, какво би трябвало да е или не би трябвало да е. Ние имаме ли някакви искания там?
Бойко Борисов: Знаете ли, историята ще каже дали съм имал триумф или не. Ние не можем от днешните събития да си дадем сметка дали е вярно, дали не е вярно. Затова китайците споделят: Ако нещо е значимо, в случай че нещо е вярно, след 5 години ще го разберем дали е по този начин, или след 50. Но това, което с дребния си опит съм схванал, че в случай че на Балканите започнеш да дадеш ум, съвет, или почнеш да обясняваш кое е вярно, то сигурно незабавно предизвикваш детонация. Почнем ли да даваме на сътрудника Ципрас или на Мицотакис примерно, като опозиционна партия в Гърция, или на ВМРО-ДПМНЕ и на Заев в Македония ум по какъв начин да постъпят, освен ще ги подразним, само че и ще попречим. Ние можем единствено да им кажем следното – в Банско, откакто един месец преговаряха, последната среща беше в Банско, и двете делегации договарящи сред България и Македония, ми се обадиха, че не са се разбрали, не можело да свършат работа. Тогава аз ги върнах назад. Обадих се на Заев и крещя: Зоране, дано да бъдем храбри. Десетилетия това стои, дано да го създадем. – И през днешния ден македонците регистрират, че подписването на съглашението с България имат 12% растеж на туристи, бизнес, вложения и всичко останало. Само мога да помоля, единствено мога най-приятелски да кажа на моите другари в Скопие и Атина, в случай че намерят компромис за името, това ще бъде прелестно за общия ни път към НАТО, Европейския съюз за целия регион. Това мога единствено да ги помоля.

Водещ: Г-н Борисов, връщам ви в България в този момент, връщам ви в България. Много ваши министри приказваха за чувство за корупция, та и феновете питат – инструктирал ли е министър председателят всичките си министри, че корупцията в България е чувство?
Бойко Борисов: Не единствено чувство. Ето завчера арестуваха кмета на Септември, какъв брой народ се арестува? Безспорно има, несъмнено на всички места в света има, и несъмнено ролята на службите, на прокуратурата и правораздавателните системи е такава.

Водещ: Понякога си оставаме единствено с арестите и с шумните акции обаче. Колко са наказаните на високи етажи за корупция в България?
Бойко Борисов: Ами това като се срещнете с другата самостоятелна институция, която връща на власт или надлежно дава присъди, може и тази тематика да се прегледа.

Водещ: Какво е вашето чувство за корупция обаче?
Бойко Борисов: Аз знам, че с няколко неща, които прави държавното управление, изключително в електронното ръководство, изключително в електронната администрация – септември сме си дали някъде краен период, аз съм уверен, че внезапно ще се усети в хората, тъй като тогава администрациите, министерствата, всичко минавайки колкото повече на електронни носители, по този начин, както в този момент си заплащат налозите, както си заплащат доста неща, по този начин де си подават документите, да се избегнат гишетата, да се избегнат тези чакания, връщания с дни и така нататък

Водещ: Обаче на ниските равнища. На високите равнища кой ще свърши работата – това е огромният въпрос?
Бойко Борисов: На високите равнища има ОЛАФ, има кой ли не.

Водещ: Десетки въпроси имаме, свързани с докторите, господин Борисов. Хората чакат повече заплати. Между другото, на следващия ден в утринния блок, тематиката ще бъде: нарастване заплати на депутатите.
Бойко Борисов: Ами те са вързани, доколкото знам, с растежа на приходите. А растежът на приходите, на междинната работна заплата…

Водещ: Защо не си ги замразиха?
Бойко Борисов: Ами да ги замразят, щом е толкоз значимо. Вие вашите заплати за какво да не ги замразите?

Водещ: Защо пък постоянно би трябвало да е обвързвано с приходите?
Бойко Борисов: Аз пък да ви кажа почтено, като знам, че давам отговор за 110 милиарда, и знам, че заплатата ми е по-малка от твоята, и на мен ми е обидно. Истински ми е обидно. Обаче в случай че потегли да кажа, виждам твоят шеф – за какво не ми извършите и моята заплата, да кажем, ми се смеят хората.

Водещ: /…/ за финансовата ревизия, излезе какъв брой получавате. Много хора получават даже на държавна служба даже и повече от вас. Но хората питат за какво депутатите си подвигат с 300 лв., а пенсиите и детските с по 5 лв.?
Бойко Борисов: Да, те получават по 3 пъти, 4 пъти повече от мен. Но в тези администрации, за които говорите, те одитират компании за милиарди, и просто с цел да намерим експерт, да намерим хора, които отговаряме за това, и при еврофондовете заплатите са двойни, тъй като тези хора донасят милиарди за страната. И с цел да запазим положителните експерти се постанова да го вършим. В противоположен случай той отива в частната компания, взима си огромната заплата там, и ние след това викаме: нямаме потенциал. Капацитетът, хората, които правят работата и докарват милиардите във всичко, което вършим в България, би трябвало да получават тези пари.

Водещ: И освен в частната компания в България, някои отиват да работят рабски труд във Англия или където и да е другаде по фермите, с цел да изкарат повече пари, тъй като споделят: В България не можем.
Бойко Борисов: Е, какъв брой повече ще изкарат? Като платят там квартирата, храната и скъпите такси, и най-после ще си дойдат отново с толкоз. Аз съм уверен, че всичко това, което се прави – този растеж на стопанската система, не инцидентно споделих – междинната заплата ние сме дали обещание да я създадем до 1500 лв. до края на мандата. Днес е 1163. Ще минем 120 милиарда Брутният вътрешен продукт. Ако запазим стабилността, четете статистиката приходите по какъв начин са се вдигнали.

Водещ: Само че междинната заплата е осреднена – може сред 450 или 600 и 2000.
Бойко Борисов: Твоята да стане по-висока.

Водещ: Е, моята в този момент заплата, дано да не е акцент в това изявление.
Бойко Борисов: Ми да, тъй като ме заяждаш непрестанно. Дай да се заяждаме.

Водещ: Защото има доста хора, които получават доста повече.
Бойко Борисов: И аз желая да се вдигне. И отново да се върна тогава, я да върна за какво платихме 1.3 милиарда за американски централи, що платихме предходната година 1.2 милиарда за съветски централи, кои партии подписаха тези контракти, понесоха ли отговорност за това?

Водещ: Много е значимо, ами да.
Бойко Борисов: А? Ами в случай че имаме в този момент още 3,7 милиарда КТБ като падна. Ето ти 6.7 милиарда. Ако ги разпръснем върху приходите, знаеш ли какъв брой ще е по-добре. Трябва ли да чупим страната в този момент, тъй като ме попитаха за сътрудниците всички останали, в случай че всички социолози споделят, в случай че има избори през днешния ден, ще са същите или за ГЕРБ даже по-добри резултатите. И още веднъж 2-3 милиарда загуба.

Водещ: Същата въртележка, на която станахме очевидци. Кажете ни съвсем една година след началото на третия ви мандат като министър-председател, в случай че съумеете да изкарате цялостен мандат, ще се случат ли плановете, които предвиждате – и за хъба, и за трансграничните коридори?
Бойко Борисов: Аз съм уверен, тъй като хъбът е по-лесен, тъй като Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, това, което и президентът Путин искаше, донесе и сподели: Ето, газовият хъб, ето това са опциите на България, ето и картите, които са, – донесени от ръководителя на Европейската комисия, и са връчени обществено. Така че аз се надявам след изборите в Русия с новия президент да намерим общ език по тези тематики. Защото в този момент и те са в предизборна акция. А желая да обясня на хората за какво като приказваме за Западни Балкани, за какво и коридори, да си го показват. Защото доста пъти и съм уверен, че много хора не могат да си го показват.

Водещ: Имаме минута, с цел да разбираем.
Бойко Борисов: Не, ще имаме повече, тъй като това е значимо. Ето я България, да си я показват, е начертана, ето я – това е България. Ето ви тук Солун – това го започвам отсам, тъй като е значимо за хората във Видин когато приказваме за Коридор № 4. Ето го, потегля от Солун, идва в София…

Водещ: И отпътува към Видин.
Бойко Борисов: Ето го Видин, ето я правата – това са автомагистрали и жп линии. И отсам Будапеща, Братислава. Ето го Коридора № 4. Ето го Коридора № 10, с цел да си го показват – Загреб-Белград-София-Бургас- Варна-Истанбул-Солун. И кой ни остана – 8. Изключително значим, тъй като имаш, ето я Тирана-Скопие-София. Кеф ти Солун, кеф ти нагоре, ето ти Бургас, ето ви Варна, ето ви Истанбул – те са подготвени, те към този момент работят. Е, тогава Балканите ще бъдат това, което желаеме всички – жп линии и автомагистрали. Плюс това, което и Комисията сподели, и е доста радостна вест – ние редом с това като копаем, ще сложим и оптичните кабели, тъй като за дигитализацията, за цифровия пазар имаме 30-40 милиарда евро в идващия интервал. Сиреч, Балканите сме приоритет. И за тези пари, и аз съм уверен, че и с сътрудниците, които демонстрират мъдрост от всичките Балкани, на 1 март с Жан-Клод Юнкер, значи на 26…

Водещ: Март или февруари?
Бойко Борисов: На 26 март е с Ердоган във Варна, а на 1 март е с Юнкер и Западните Балкани в София изключителна среща. Утре транспортните министри на България, Албания

Водещ: Времето. /…/ среща с Юнкер на 1 март. Ще ни отрежат от ефира, господин Борисов.
Бойко Борисов: Няма кой да ни отреже. Сега, в края на краищата приказваме за милиардни планове, които имаме финансиране към този момент от Световна банка, от Европейска банка за възобновяване и развиване на 28 февруари в Лондон.

Водещ: Българинът се пита ще живее ли по-добре?
Бойко Борисов: Ми естествено, че ще живее по-добре, тъй като ще може да пътува, ще може да има бизнес, ще има вложения. И към този момент за моя наслада пристигна времето, когато моите другари от Видин споделяха: Искаме автомагистрала. – до преди една година беше: Асфалт не се яде. Сега споделиха: Дайте автомагистрали. – Ще дойдат на моя ум, но…

Водещ: Папката ще си я вземете, нали?
Бойко Борисов: Естествено. И ще им отговоря.

Водещ: По традиция. Това са въпросите на хората. 14-ти апропо, февруари е знакова дата. Кой празник празнувате през днешния ден – на любовта или на виното?
Бойко Борисов: Аз доста обичам Мадрид и Париж и в 21.45 часа ще ги посетя като виждам „ Пари Сен Жармен “ и „ Реал Мадрид “. Така че занапред към този момент съм на тръни. Кой какво желае, да си чества. На едните честитим Трифон Зарезан, на другите Свети Валентин. Днес е прекрасен ден, дано да се обичаме, дано да сме хора, дано да си запазим опцията България да пораства през идващите няколко години.

Водещ: Дано да е по този начин. Честит празник на всички.
Бойко Борисов: И на сътрудниците от Българска социалистическа партия да не ги изпуснем – Народният съд не е хубаво за тези, които са им избити роднините, като на мен.

Водещ: Така е, за жалост. Тема, която изисква още доста време. Благодаря ви за това изявление.
Бойко Борисов: Ще ги подмина с безмълвие с техните думи, само че не е хубаво да приказваш за хилядите българи, убити. Не е хубаво и тези партизани, които са били убивани от фашистите. И това не е хубаво.

Водещ: Много неразчистени сметки. Но за жалост, историята не е го направила. Благодаря ви, господин Борисов.
Бойко Борисов: И това е неприятно. Но да кажеш, че Народният съд е било направено нещо, ами дай да създадем в този момент Народен съд, да видят /…/…

Водещ: Благодаря ви.

Стенограма: Агенция „Фокус“
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР