Водещ политически и военен експерт на една от партиите в

...
Водещ политически и военен експерт на една от партиите в
Коментари Харесай

Шаламанов: ДБ няма какво да прави в правителството, ако то следва курса на БСП за Украйна

Водещ политически и боен специалист на една от партиите в ръководещата коалиция през днешния ден остро подлага на критика отхвърли на държавното управление да изпрати военна помощ на Украйна.

Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата, назова позицията на министър-председателя Кирил Петков по тази тематика " страхлива " и голословна.

В диалог с Клуб Z Шаламанов сподели, че партията му " Да, България " и обединението ѝ " Демократична България " нямат какво повече да вършат в държавното управление, в случай че то продължи да следва наложения от Българска социалистическа партия курс да оказва извънредно филантропична помощ на Украйна.

" Ние би трябвало да бъдем ясни - с Путин ли сме или със Зеленски? ", сподели Шаламанов, който беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно заседание, като в последното беше зам.-председател на Комисията по защита. " Ако махането на (главния прокурор Иван) Гешев е по-важно от външнополитическия курс на страната, аз не съм склонен. Ако не в този момент, можем да махнем Гешев и по-късно, само че днешната позиция на България е за 100 години напред ".

По думите му рано или късно деятели на Демократична България ще слагат въпроса за бъдещото присъединяване на групировката в държавното управление.

" Според мене повода да откажем военна помощ на Украйна е страхът от реакцията на гласоподавателите, на които дълго време е било втълпявано, че България не трябва в никакъв случай да прави нещо срещу Русия ", сподели Шаламанов.

" На второ място това е боязън от самата Русия ", добави той. " Основният инструмент на на съветската външна политика е всяването на боязън... А страхът е противоположното на водачеството. Заради този боязън хората у нас са склонни към групови решения, с цел да не носи никой отговорност. Еднолично нито президентът, нито министър-председателят ще посмеят да вземат някакво решение ".

По тази причина съгласно Шаламанов би трябвало да се откри политическа сили, която да сложи в пленарно съвещание на Народното събрание въпроса за изпращане на оръжие на Украйна съгласно листата, показан от нейния дипломат в София Виталий Москаленко.

" На трето място е опитът да се показа България като някаква неповторима страна, която може да бъде мост сред Русия и Украйна ", сподели Шаламанов. " Това е неуместно, тъй като, с цел да бъдеш " мост ", да посредничиш, би трябвало и двете страни да те одобряват и да те почитат. А Русия очевидно не почита България ", уточни той, припомняйки, че страната ни е в листата на " неприятелските страни " на Москва както и острите изказвания от страна на съветската дипломация по отношение на България през последните седмици.

Шаламанов предизвести, че с неувереното си държание София е напът да загуби и уважението на Киев. И с изключение на уважението - възможностите за присъединяване в възможен предстоящ европейски " проект Маршал " за Украйна.

" Износът на оръжие не ни прави част от войната ", безапелационен беше Шаламанов, цитирайки Устава на Организация на обединените нации.

България и Унгария са единствените европейски членки на НАТО, които отхвърлиха да изпратят оръжия на Украйна. Будапеща има остарял проблем с третирането на унгарското малцинство в Западна Украйна от Киев. Петков и заместничката му Корнелия Нинова настояват, че осъждат войната на Русия против Украйна, само че че възможен експорт на оръжия или муниции за нея би " въвлякъл България във война ".
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР