Водената от САЩ кампания срещу бунтовниците хуси, засенчена от войната

...
Водената от САЩ кампания срещу бунтовниците хуси, засенчена от войната
Коментари Харесай

Хусите се оказаха най-голямото морско предизвикателство за САЩ от 80 години

Водената от Съединени американски щати акция против бунтовниците хуси, засенчена от войната Израел-Хамас в линията Газа, се трансформира в най-интензивната морска борба, с която флотът се е сблъсквал след Втората международна война , споделиха нейни водачи и специалисти пред Асошиейтед прес.

Битката изправя задачата на Военноморски сили на Съединени американски щати да поддържа интернационалните водни пътища отворени против група, чийто някогашен боеприпас от автомати и пикапи се трансформира в видимо изобилен ресурс от дронове, ракети и други оръжия.

Хусите настояват, че офанзивите целят да спрат войната в Газа , макар че това се случва, до момента в който се пробват да укрепят позициите си в Йемен.

Всички признаци сочат, че войната ще се ускори, излагайки американските моряци, техните съдружници и търговски кораби на по-голям риск.

" Не мисля, че хората в действителност схващат какъв брой съществено е това, което вършим , и в каква опасност не престават да бъдат корабите ", пълководец Ерик Бломберг от USS Laboon сподели пред АП при посещаване на неговия боен транспортен съд в Червено море.

" Ние имаме право единствено на една неточност " , сподели той, до момента в който " Хусите се нуждаят от едно само попадение. "

Темпото на огъня може да се види на разрушителя от клас Арли Бърк, където боята към люковете на ракетните му капсули е изгоряла от многократните изстрелвания. Неговите моряци от време на време разполагат със секунди, с цел да потвърдят изстрелване от хусите , да се координират с други кораби и да открият огън по наближаващ ракетен залп, който може да се движи покрай или над скоростта на звука.
 Корабите на Съединени американски щати в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората международна война
Корабите на Съединени американски щати в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората международна война

Подкрепяните от Иран хуси не престават да съставляват опасност за основни морски пътища

" Това е всеки ден, всеки един час и някои от нашите кораби са тук от повече от седем месеца, правейки това " , сподели капитан Дейвид Вроу, комодорът, който следи разрушителите с управляеми ракети.

При една пукотевица на 9 януари Laboon, други кораби и F/A-18 от самолетоносача USS Dwight D. Eisenhower смъкнаха 18 дрона, две противокорабни крилати ракети и балистична ракета, изстреляна от хусите.

Почти всеки ден - като се изключи забавянето по време на свещения мюсюлмански пост месец Рамадан - хусите изстрелват ракети, дронове или подхващат някакъв различен тип офанзива в Червено море, Аденския залив и тесния пролив Баб ел Мандеб, който свързва водните пътища и разделя Африка от Арабския полуостров.

Военноморски сили на Съединени американски щати са виждали сходни интервали на бойни дейности по време на " танкерните войни " през 80-те години в Персийския залив, само че това значително включваше кораби, срелящи по противокорабни мини Нападенията на хусите включват директни офанзиви против търговски и военни кораби.

" Това е най-продължителната борба, която американският флот е виждал след Втората международна война - елементарно, без подозрение ", сподели Брайън Кларк, някогашен подводничар от Военноморски сили и старши помощник в института Хъдсън.

" Ние сме някак на ръба на това хусите да могат да провеждат офанзиви, които Съединени американски щати не могат да спрат всякога, и тогава ще стартираме да виждаме обилни вреди.... Ако го оставите да тлее, хусите ще станат доста по-способна, способена и опитна мощ. "
 Хусите блъснали транспортен съд с противокорабни крилати ракети в Аденския залив
Хусите блъснали транспортен съд с противокорабни крилати ракети в Аденския залив

Има данни за ранен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР