Водата в десет населени места в област Монтана е негодна

...
Водата в десет населени места в област Монтана е негодна
Коментари Харесай

Водата в Монтанско с висока концентрация на арсен и манган

Водата в 10 обитаеми места в област Монтана е негодна за пиянство, оповестява Нова телевизия.

В селата Кобиляк, Громшин и Бели брег в община Бойчиновци във водата има висока централизация на арсен. Там тя се доставя с водоноски.

При проучвания през март е открито, че водата в селата Златия, Разград, Игнатово и Ботево в община Вълчедръм пък е с високо наличие на манган, което също не разрешава пиенето ѝ. С манган над нормата е и водата в селата Долно Линево и Станево в община Лом. В село Бъзовец в община Вълчедръм пък са открити нитрати над нормата.
Лора Филипова от Регионалната здравна ревизия уточни, че за село Кобиляк цената на арсена е 12 микрограма на литър при възможни 10. За село Бъзовец нитратите пък били 119 мг на литър при норма 50 микрограма - съвсем двойно над допустимото. За село Долно Линево резултатът е 53 микрограма на литър при норма 50. За селата от община Вълчедръм - Разград, Златия, Ботево, Игнатото и Станево резултатите демонстрират приблизително към 85 микрограма на литър.
Тя изясни, че чешмяната вода при тези индикатори може да аргументи интоксикация на организма или неврологични болести. По нейни думи записаните чревните инфекции нямат връзка с качеството на питейната вода.

" На всяко тримесечие събираме данни за водата. Водоснабдителните организации носят отговорност за обезпечаване на безвредна и чиста питейна вода ", акцентира Филипова.

В община Бойчиновци оповестиха, че е открит нов водоизточник, само че се чака легализиране и стартиране на водата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР