Водата в бургаското езеро Вая продължава да се повишава и

...
Водата в бургаското езеро Вая продължава да се повишава и
Коментари Харесай

ВОДАТА напира: Нивото на езеро Вая се покачва! Ще има ли извънредна ситуация?

Водата в бургаското езеро Вая продължава да се покачва и в идващите дни се чака ново повишаване, сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV шефът на Дирекция „ Обществен ред и сигурност “ Веселин Василев.

Вчера в ниските елементи край езерото беше построена пясъчна дига поради нарасналите равнища на водата след последните дъждове и топенето на снегоевете. Във Вая се вливат няколко реки, една от тях – река Айтоска, идва от Айтоския Балкан, където се е натрупал много сняг.

Последните данни демонстрират, че за миналите 24 часа равнището се е вдигнало със седем сантиметра и продължава да се подвига, сподели Василев. Предвид прогнозата за топло време през днешния ден и дъждове на следващия ден, това значи, че равнището ще продължи да се подвига, по тази причина през вчерашния ден предприехме дейности и изградихме тази дига, сподели той.

По думите му към този момент не се плануват други ограничения, само че езерото ще бъде следено и има подготвеност за надграждане на дигата.

В язовир „ Мандра “ равнището също е нараснало, регистрира Василев. Там всички шлюзове са отворени и през преливниците водата прелива. За момента няма заплаха за популацията, уточни той.

На 22 водни обекта на територията на общината, на общинските язовири и всички реки и дерета са ситуирани сензори, които наблюдават равнището на водата и препращат данните към осведомителната система за ранно предизвестие за наводнения, изясни Галя Байчева, шеф отдел „ Управление при рецесии “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР