Водата на Шумен и Велики Преслав е негодна за пиене.

Водата на Шумен и Велики Преслав е негодна за пиене. ...

Пречиствателна станция решава проблема с водата в ШуменскоВодата на Шумен и Велики Преслав е негодна за пиене. Падналите обилни валежи през последните дни доведоха до рязко повишаване на нивото на язовир "Тича" и оттам до замърсяване на питейната вода.

Милка Йорданова и съпругът й използват минерална вода за пиене в дома си, а за готвене и други нужди допълнително я филтрират. Според тях лошото качество на шуменската вода е неприемливо за 21 век. Още по темата19 яну 2021 16:056"Като налееш в чаша вода и ако оставиш вечерта до сутринта, тя се утаява, чашата става отстрани, нали по стените на чашата е полепнала една жълта, лигава кал, направо си е кал. Защото нищо не се влага, всичко се изразходва, ние плащаме, само се увеличава цената", посочи тя.

С 15 милиона кубически метра е повишен обемът на язовир "Тича", който се използва за захранване на Шумен, Велики Преслав и Търговище. Това рязко покачване причинява и замътняването, поради което властите препоръчват водата да не се пие, защото може да доведе до риск.

Това потвърждават и лабораторните изследвания в шуменската здравна инспекция.

"Препоръките, които сме дали за населението, ползващо вода от яз. "Тича", са водата да не се използва за пиене и приготвяна храна, алтернативите съответно са да се ползват местни водоизточници, качествата на които съответно отговарят на изискванията. Могат също така потребителите да използват различни бутилирани води", каза .

Окончателно проблемът с водата в региона ще бъде решен след построяването на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Но до завършването на обекта остава около година.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg