Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един

...
Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси, защото правителството се провали и в този сектор

Водата и ръководството на водните запаси не престават да са един от главните проблеми в България. Те имат съществено влияние върху обществения живот, екологията и стопанската система на страната. Решаването им е един от главните детайли за възобновяване и развиването на страната. Правителството на Борисов се провали и в този бранш.
Напомняме, че министър от кабинета " Борисов 2 ", при откъснати язовирни стени и наводнения, съобщи: " Свиквайте с наводненията, климатът се трансформира ". Днес министър председателят във връзка безводието споделя - " свиквайте без вода, тъй като към този момент не вали както преди ". Това не е политика, а отвод от нея. Така поради некомпетентното и корумпирано държавно управление, стихията отнася къщите и в това време в 21 век има хиляди хора без достъп до вода. Няма по какъв начин да се привиква с сходен цинизъм. Водата е национално богатство, до което всеки българин би трябвало да има достъп, а вместо това - огромна част от него изтича в земята. Осигуряването на чиста вода, въздух и земя е обвързване на всяко ръководство. Това може да стане по следния метод:

1. ВиК секторът става предпочитана държавна политика и отговорност (сега отговорностите са разпиляни сред общини, регионални шефове и най-малко 4 министерства и куп агенции).

2. Прави се повсеместен народен проект, а не се кърпи на парче.

3. Осигуряват се обществени вложения за възобновяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи. И не се краде от тях. Тук е мястото да попитаме премиера какво стана с държавния ВиК холдинг с 1 милиарда капитал. Нито холдингът проработи, нито капитал има.

4. Въвежда се фрапантен надзор върху употребата на язовири и преустановяване на концесиите на неизрядните концесионери.

5. Същото се случва на замърсителите на реките и водоемите и редица други ограничения.

Предлагаме нов модел за ръководство на водните запаси с грижа за природата и хората по едно и също време.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР