Водата е живот! Тя покрива 71% от земната повърхност и

...
Водата е живот! Тя покрива 71% от земната повърхност и
Коментари Харесай

Могат ли приливите да задоволят глада на света за чиста енергия

Водата е живот! Тя покрива 71% от земната повърхнина и е непрекъснато в придвижване. Има доста капацитет, изключително в теченията на океаните – толкоз сила, колкото от 1000 атомни електроцентрали.

Огромните сили пораждат всеки ден благодарение на Луната. Тя работи като магнит върху нашите морета, създавайки гребен от талази. От другата страна господства центробежната мощ. И тук има планина от вода. В рамките на един ден Земята се върти под двете планини от високи приливи – приливите на морета. Тук ли дреме решението на казуса със задоволяването на международния апетит за сила – чиста и неутрална? Това е тематика на предаването „ Истории от света” на „ Дойче веле”.

Смята се, че приливната сила е задоволителна, с цел да може да зарежда всички домове в Съединени американски щати, и то два пъти. Но сега съществуващите приливни електроцентрали могат да зареждат по-малко от 400 000 семейства.

Приливните турбини генерират повече сила от вятърните, даже да са по-малки. Тъй като вятърът е неустойчив, а слънцето не постоянно грее, е мъчно тази възнобновяема сила да се свърже в мрежата. Но приливите са непрекъснати и, в случай че батериите се зареждат по време на прилива и отлива, можем да ги използваме, когато няма придвижване.

Какви са методите за генериране на приливна сила и кои места са подобаващи за създаване на този вид електроцентрали вижте във видеото. То е част от предаването „ Истории от света “ на „ Дойче веле “, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „ Дойче веле “ и в ефира на „ Събуди се “ по NOVA всеки уикенд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР