Водачът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е бил убит,

...
Водачът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е бил убит,
Коментари Харесай

Айман аз Зауахири ликвидиран със секретната американска ракета бомба нинджа?

Водачът на " Ал Кайда " Айман аз Зауахири е бил погубен, откакто две ракети са поразили дома му в афганистанската столица Кабул. По постройката не се виждат следи от детонация и няма други потърпевши при интервенцията, оповестиха американски представители, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Тези две условия навеждат на мисълта, че американците са употребявали ракета " Хелфайър R9X ". Тя е снаряжена с шест остриета с форма на бръсначи, които ѝ разрешават да проникне в постройката, без да се взриви, преди да доближи задачата си.

Употребата на R9X в никакъв случай не е била публично признавана от Пентагона или Централно разузнавателно управление на САЩ, двете структури на Съединени американски щати, които могат да правят прецизни офанзиви по екстремистки водачи.

За съществуването на ракетите за първи път беше изказано съмнение през март 2017 година, когато един от водачите на " Ал Кайда " - Абу Хайр ал-Масри, беше погубен след удар от дрон, до момента в който пътуваше в автомобил в Сирия. Снимките от офанзивата тогава демонстрираха огромна дупка в покрива на колата. В купето личаха вреди, само че предната и задната част на автомобила изглеждаха невредими.

Оттогава, няколко на брой точно ориентирани офанзиви са приключвали с сходни резултати. Преди това ракетите " Хелфайър ", изстрелвани от хеликоптери или дронове, се разпознаваха по мощните детонации, които постоянно водеха до косвени жертви и опустошения.

Новото загадъчно оръжие, употребявано от американците, е кръстено " Летящият Гинсу " поради известна телевизионна реклама от 80-те години на предишния век за кухненски ножове марка " Гинсу ", които чисто и елементарно прорязват алуминиеви кенове и остават съвършено наточени.

Наричана още и " бомба нинджа ", ракетата се е трансформирала в желан арсенал за елиминиране на водачи на джихадистки групировки, без да се поразява цивилно население.

Предполага се, че това се е случило и с Аз Зауахири в Кабул. В неделя вечерта той е бил самичък на балкона на дома си, когато американски дрон изстрелва по него две ракети " Хелфайър ", посочи пред публицисти американски представител. Членовете на фамилията на Зауахири са били в къщата, само че " съзнателно не са били цел и не са били ранени ", прибавя той.

Снимки от офанзивата демонстрират счупени прозорци на един от етажите, до момента в който останалата част от постройката е непокътната, в това число и прозорците по другите етажи.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР