Водач на листата на БСП в Силистра е г-жа Вяра

...
Водач на листата на БСП в Силистра е г-жа Вяра
Коментари Харесай

Вяра Емилова: БСП е готова да сложи ред и да прилага закона във всяко едно действие срещу пандемията

Водач на листата на Българска социалистическа партия в Силистра е госпожа Вяра Емилова. Тя беше секретар на Централната комисия за осъществяване на избора на ново управление в Българска социалистическа партия през предходната година. Какви са нейните и на Българска социалистическа партия визии за бъдещето на Силистра и България - научете в идващите редове!
Г-жо Емилова, вие водите листата на Българска социалистическа партия в Силистра - какви са най-големите проблеми на града и каква е визията ви за смяна в него?
Силистра е изоставена на случайността от десетилетия насам. Но в последните 12 години от ръководството на Борисов и ГЕРБ градът и региона са " свили " жителите си с 2/3. Причината е, че няма работа за хората, които всеобщо напущат или към по-големите градове да търсят прехранване или напряко бягат в чужбина. Обезлюдяването на селата е стигнало застрашителни размери. Икономиката е сведена до няколко предприятия, които още не са затворили порти, и несъмнено – въздесъщите хранителни вериги, аптеки и дрогерии, които имат бизнес. Засега. Повечето от дребните бизнеси от дълго време затвориха, а тези, които останаха на свития пазар – изнемогват. От една година живеем в корона зараза, а властта по този начин и не откри метод нито за директни помощи за хората, нито за земеделските стопани, нито за дребния бизнес. Тази тежка икономическа среда предопределя отрицателните трендове в социално-икономическия живот в Силистра и региона.
Българска социалистическа партия има решение както на световно, по този начин и на локално равнище. Дунавската тактика е едно от тях. България е подписала документа преди 15 години, само че по нея до момента няма нито един сбъднат план! Стратегията свързва общо 14 дунавски страни и на всички места по поречието е донесла вложения и разцвет, единствено не и в нашата част на реката. Поне от 50 години приказваме за градеж на втори мост по Дунава, че и за трети – обещания, обещания, обещания. Борисов също обещаваше и резултатът е, че единственият ни мост над реката е претрупан, а опашките от тежки камиони и коли са по десетина километра. И в двете направления. Как да се притеглят вложения като транспортната ни инфраструктура е от оня век?!
Отделно от това демографския срив пъди вложителите, защото на място няма задоволително квалифицирана работна ръка.
Но най-важното, което пречи на просперитета на региона е срастването на общинските и регионалните администрации с политическите и икономическите желания на Борисов и компания. Корупцията в нашия край е правопропорционална на свиването на стопанската система и бизнеса. Дори в този момент, когато сме в предизборна акция, пазарът не стопира – ти на мене, аз на тебе! Страхът е сковал хората, които зависят напълно от положителното отношение на малцината локални феодали. Докато обстановката не се възстановява политически, до момента в който не се даде независимост на хората в Силистра и региона, ще тъпчем на едно място и единствено ще си приказваме какво би могло да стане и по какъв начин извънредно ни е боязън да създадем даже една дребна стъпка към смяната.
Все още дунавските градове не съумяват да притеглят задоволително вложения, а имат сериозен капацитет - по какъв начин може да бъде разпрострат той?
Силистра е град на река Дунав, втората по величина в Европа, само че до момента ръководещите гледаха на този неповторим естествен запас като на северна граница и нищо повече. Имахме ферибот, за връзка с отсрещния град Кълъраш, който ръководещите ту откриват, ту закриват. Сега посред акцията за 45 парламент персонално Борисов пристигна още веднъж да открие ферибота – да забележим докога ще работи. Имахме и пристанище, и туристическо корабче – нищо от това не остана. Защото тази безредна политика на " тука има, тука нема " отхвърли хората да поемат самодейност. Ако отвориш бизнес през днешния ден, не знаеш докога и до каква степен ще ти разрешат да се развиваш.
Дунав може да стане връзката на Силистра освен с нашите крайдунавски градове, само че и с още 14 страни. Може с изключение на лов на риба и рандеман на инертни материали, Дунав да стане мощна транспортна артерия и база за развиване на културно-исторически туризъм. В Силистра и региона има неповторими исторически и архитектурни монументи – градът има най-малко 2000 година история. Наблизо се намира и неповторимия резерват Сребърна, където гнездят 220 типа птици и който е под закрилата на ЮНЕСКО. Има и други естествени забележителности, които са били част от речната система на Дунав и за които малко се знае. Такова е езерото край с. Малък Преславец е предпазена околност, където се срещат 56 типа птици, 7 от които включени в Червената книга на България. То е и мястото в България, където пораства най-голямата колония от водни лилии – цели 46 декара от водната повърхнина са покрити с нежни бели цветове, които чакаме да разцъфтят през юли тази година!
Туризмът пострада съществено от серията затваряния - виждате ли позволение на този проблем и благоприятни условия вашият район да притегли по-голям брой туристи?
Нашият план за съживяването на туризма и привличане на вложения по цялото дунавско поречие се споделя " Дунавска перла ". Ето в резюме и нашата тактика:
1. Достъпно и възобновено културно историческо наследство;
2. Добруджанската цивилизация навън. Ние считаме, че Дунавска Добруджа може да бъде превърната в един прелъстителен музей на открито;
3. Кулинарната съкровищница на Дунавска Добруджа;
4. Дунавско крайбрежие може да бъде превърнато в един подобаващ и наличен кей за плавателни средства за хора от цяла Европа;
5. Открита културна сцена на Европа.
" Дунавска перла " ще даде опция на посетители от всички направления на света ще имат опция да се насладят както на свидетелствата за минали столетия, по този начин и на актуалната просвета и нейните най-авангардни постижения.
Вярвам, че нашия край заслужава внимание и има голям капацитет за развиване, като атрактивна туристическа дестинация.
Обезлюдяването от дълго време не е особено само за Северозападна България, а визира все по-силно североизточните региони - по какъв начин тези демографски трендове могат да бъдат предотвратени съгласно Вас?
Време е да стартира съответна работа по икономическото стабилизиране на Силистра и района. Нашата стратегия планува държавна помощ през Банката за развиване, както при откриване на нови бизнеси, стартъпи и нововъведения, по този начин и гаранции при усвояването на еврофондовете. Това до момента е главен препъни камък пред плановете и в стопанската система, и в земеделието. Нашата земя е доста богата, само че земеделските стопани не престават да зависят от капризите на времето, тъй като всички напоителни уреди са разграбени. Тук или е суша, или е проливен дъжд. Време е в Дунавска Добруджа да стартира да се развива поливно земеделие. Държавата може да подкрепи за построяването на напоителни системи и помпени станции, унищожени необмислено по времето на ръководството на Борисов и ГЕРБ. Време е да се даде късмет и достъп до европрограмите на по-малките аграрни и животновъдни стопанства. Време е за държавна интервенция в интерес на развиване на земеделието и отглеждането на животни. Това значително ще задържа и младите в по-малките обитаеми места и ще отваря поле за активност, каквото до момента нито една власт не обезпечи.
Вие сте психолог и възпитател - специалности, които нормално имат друго мнение от статистическия метод към ковид и произлизащите от него мерки; по какъв начин смятате, че се отразява пандемията в психически проект?
За страдание пандемията и безредните ограничения на държавното управление не спомогнаха за ограничението на болестта. Българите към този момент повече от година се лашкат сред две думи - отваряне и затваряне. Понякога рестрикциите и отпущането на ограниченията се редуват през няколко часа, даже не през дни или седмици. В същото време питателните артикули и бензините нарастнаха страховито. За последните 3 месеца олиото е поскъпнало със 70%, а това е артикул, който се употребява във всички модифицирани артикули и надлежно подвига цените на всичко. Същото е и с повишаването на нафтата и бензина, те също бутат цените на стоките нагоре. Така имаме съчетаване на най-малко 3 отрицателни трендове, които непосредствено унищожават икономическия и обществения статус на хората. Да не приказваме за тоталния неуспех с имунизационния проект. Управляващите не престават да имунизират хора и при разгара на третата вълна, което се отхвърля от множеството медици. Според някои от тях това е и една от аргументите за високата заболеваемост. Цялото това разноговорене по медиите от другите здравни експерти и най-много от страна на здравния министър и на здравния щаб, основава високи равнища на паника измежду хората. Как ще се отреагира тази експанзия, която сега се акумулира в обществото е въпрос на време да забележим. Летните митинги от предходната година може да ни се видят детска игра пред надигащото се национално неодобрение от мизерните житейски вероятности, които очерта пандемията. Възстановяването на справедливостта в обществото и възмездието за грабежите в страната занапред ще бъдат фокус на гнева на хората.
Затова Българска социалистическа партия е подготвена да постави ред и да ползва закона във всяко едно деяние против пандемията. Хората в тази обстановка имат потребност от предвидимост. Хората имат потребност от ваксини, само че имат потребност и от ясна и недвусмислена осведомителна акция коя ваксина да предпочетат. Хората имат потребност от сигурност и смисъл, а ние сме подготвени да подчиним държавната машина на техните потребности в тази безредна конюнктура. Имаме проект, имаме и решения. Готови сме да върнем страната на хората.
Онлайн образованието се трансформира в изключителна компликация както за учителите, по този начин и за децата; по какъв начин съгласно вас, като възпитател, се отразяват локдауните и уроците пред преносим компютър?
Резултатите от отдалеченото образование ще станат забележими след няколко години, когато днешните първолаци или седмокласници ще би трябвало да преодоляват просветителните равнища. Още от в този момент редица експерти предизвестяват, че функционалната неначетеност у учениците ще подскочи застрашително. Цели генерации българи ще бъдат белязани като ковид-поколението, за което не са били положени съответни просветителни грижи. Цялото ни общество ще заплати цената за това.
От друга страна новото време идва и с новите технологии, които все по-мащабно ще навлизат в системата на образованието. Ние не трябва да се съпротивляваме на новото, на измененията, а да потърсим положителната и потребната им страна. Разбира се обичайното обучение би трябвало да остане водещо и през това десетилетие, до момента в който технологиите се развият и стартират действително да подкрепят образованието. Възпитателният развой, който е част от просветителния и в този момент е мощно недооценен, би трябвало да бъде изведен на напред във времето през идващите години, с цел да компенсира ненапълно изолацията на децата от учебно заведение в това мъчно време.
Най-важното за родителите е да схванат, че каквото и да се случва с тях, най-важно от всичко е благополучието на нашите деца. Те би трябвало да поемат удара и предизвикването от корона рецесията, и с наслада да влязат в ролята на учители и възпитатели на личните си деца. Тези старания, които през днешния ден ни се костват свръх старания ще бележат успеха ни на следващия ден, когато децата се върнат в учебно заведение и се оправят. Успехът на нашите деца е най-голямата премия и за нас, и за обществото ни.
Българска социалистическа партия излиза на изборите след серия от обновления във вътрешен план; с какво социалистите са по-различни от преди и по какъв начин бихте убедили гласоподавателите да гласоподават за вас?
Промяната в Българска социалистическа партия не е инцидентен резултат. Тя се случи в резултат на целенасочени дейности от страна на управлението на Българска социалистическа партия и персонално на водачът на партията Корнелия Нинова. Основната цел беше не просто партията да се очисти от нездрави връзки с ръководещите от ГЕРБ, които тайно я подчиняваха на щенията на Борисов и срещу волята на редовите членове на партията. Корнелия Нинова съумя да върне ръководството на партията ръцете на нейните членове. Днес водачът на Българска социалистическа партия се избира от всички, а не от някаква вътрешно партийна клика. Прекият избор, извършен предходната есен в Българска социалистическа партия не просто легитимира Корнелия Нинова като водач, само че и стегна редиците на партията пред лицето на главния конкурент ГЕРБ. Вече на никого няма да му бъде елементарно да капитализира персонални дивиденти върху името на Българска социалистическа партия и да петни репутацията на партията.
Наблягам на триумфа на вътрешно- партийния избор за водач на Българска социалистическа партия и нови управителни тела на партията, с цел да илюстрирам по какъв начин управлението на партията се оправи с една доста хлъзгава и рискова обстановка. Със същите открити способи и доста мощ Българска социалистическа партия под управлението на Корнелия Нинова би се справила и с връщането на държавността на релси и подчиняването ѝ на волята на суверена – българският народ.
Няколко дни остават до изборите и единствена Българска социалистическа партия има стройна управническа стратегия, която визира всички съществени сфери в социално-икономическия живот в страната. Реформите ще са съществени и ще дадат въздух за хората, за бизнеса и общините. Ще дадат повече независимост и повече работа за хората.
Промяната ще бъде допустима единствено в случай че всички с право на глас отидат и гласоподават на тези избори. Заедно можем да счупим статуквото и да проправим нов път към нашето общо бъдеще.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР