ВНю Йорк, в нощта на 30 октомври 1938 г. когато

...
ВНю Йорк, в нощта на 30 октомври 1938 г. когато
Коментари Харесай

„Войната на световете“: Как радиопредаване доведе до масова психоза в Америка

ВНю Йорк, в нощта на 30 октомври 1938 година когато часовникът блъснал 8 вечерта, Орсън Уелс стоял на подиум в студиото на радио " Медисън авеню ". 23-годишното момче, към този момент театрална звезда, с още детско лице, красило корицата на списание Time месеци по-рано, се подготвял да режисира 10 артисти и оркестър от 27 души за седмичната стратегия на Columbia Broadcasting System „ Mercury Theatre on the Air “.

Милиони американци, както всяка вечер, се скупчили към радиата си, само че относително малко от тях слушали CBS, до момента в който разгласявали, че Уелс и сътрудниците му от актьорския състав ще показват истинска драматизация по научно-фантастичния разказ на Х. Г. Уелс от 1898 година „ Войната на световете “. Вместо това по-голямата част от страната слушала известното предаване „ Часът на Чейс и Санборн “ на NBC, само че не за дълго.

Stream 61 Hours of Orson Welles’ Classic 1930s Radio Plays.

War of the Worlds, Heart of Darkness & More
— Open Culture (@openculture)
Превключването на каналите не е нещо, което неотдавна сме изобретили и по този начин дезориентирани слушатели, които инцидентно попаднали на драматизацията на „ Mercury Theatre on the Air “, без да са чули началото на радиопиесата, били хвърлени в ужаса на едночасовата драма, която ги оставила да имат вяра, че страната е нападната от... извънземни.

Програмата на CBS, написана от сценариста на " Казабланка " Хауърд Кох, почнал умерено с приятната танцова музика на " Рамон Ракело и неговия оркестър ". Тогава артист в ролята на представител, „ нахлул “ в предаването с подправената вест, че на Марс са избухнали няколко детонации от нагорещен газ. В бърза поредност били обявени поредност вести, всяка, от които по-тревожна от миналата, създавайки напрежение, като приключили с разбиването на марсиански галактически кораби във плантация в Гроувърс Мил, Ню Джърси.

On this day in 1938, the Planet Earth is invaded by creatures from Mars... at least that's what Orson Welles' Mercury Theatre reports to Americans during the landmark radio broadcast 'War of the Worlds.'
— Military History Now (@MilHistNow)
През останалата част от пиесата ужасът завладял ефира, шокирайки слушателите. Останали без мирис кореспонденти описвали в детайли извънземната войска от калмароподобни фигури, които убивали хиляди земляни с топлинни лъчи и черни облаци токсичен газ, до момента в който нахлували в Ню Йорк. Уелс и останалата част от актьорския състав се представяли за астрономи, чиновници на държавната милиция и даже министъра на вътрешните работи, който звучал като президента Франклин Д. Рузвелт.

В края на пиесата режисьорът приключил радиодрамата, като споделил на публиката си: „ Това е Орсън Уелс, дами и господа, към този момент отвън роля, с цел да ви уверя, че „ Войната на световете “ няма друго предопределение с изключение на да ви забавлява на празника. Това е радио версията на Mercury Theatre за обличането в чаршаф и изскачането от храстите и до момента в който казвате „ бууу! “ “

Националната суматоха, която последвала след „ Войната на световете “
Ужасът, който Уелс съумял да провокира в Америка мощно надхвърлил упованията му. Въпреки че програмата включвала увещание в антракта, че това е единствено драматизация, хиляди разтревожени и комплицирани слушатели повярвали, че това което чуват е самата истина. Разтревожените жители под паника да звънят в полицейските ръководства, вестниците и радио CBS. В Ню Джърси националните гвардейци желали да схванат къде да се явят за работа, а полицейското ръководство в Трентън провело 2000 диалога по телефона за по-малко от два часа. В Провидънс, Роуд Айлънд, истерични жители се обаждали да се молят на електрическата компания да спре електрозахранването на града, с цел да го защищити от извънземните нашественици.

❌History Myth❌
There was no widespread outbreak of panic across the United States in response to Orson Welles's 1938 radio adaptation of H.G. Wells's The War of the Worlds.
— History Calendar (@historycalendar)
Страхът и безпокойството се трансформирали в „ естествена “ част от метода на живот през 30-те години на предишния век и било нужно доста малко, с цел да се провокира национална неуравновесеност. Голямата меланхолия била изпразнила портфейлите им, назряващата рецесия в Европа заплашвала да се разрасне във война, а единствено седмица преди радиопиесата се разразил един от най-разрушителните урагани в историята. Освен това, злополуката в Хинденбург, която била излъчена по ефира година по-рано, към момента била свежа в груповата памет на страната.

84 years ago today, a radio broadcast of H. G. Wells " The War of the Worlds ", narrated by Orson Welles, causes a mass panic all over the place. My grandmother told me New York City was crazy that day.
— Miles Commodore (@miles_commodore)
Вестникарската промишленост също изпитвала безпокойствие от възходящата известност на радиото като осведомителна и рекламна медия и видяла късмет да отвърне на удара на противника си. Вестниците събрали всевъзможни известия за всеобщите обърквания генерирани от „ Войната на световете “ и ги вплели в роман за „ всеобща нервност “. Съобщили също за опити за самоубийства, инфаркти и изселвания от огромните градски региони.

New York Daily News отпечатали вест с трескавото заглавие „ Фалшивото радио „ Война “ провокира гнет в Съединени американски щати “, дружно със фотография на „ жертва на войната “, жена, която чула известията за облаците черен газ над Таймс Скуеър и избягала от жилището си, който се намирал на същата улица и до момента в който тичала, паднала и счупила ръката си. Подобни истории били отпечатани из цяла Америка и отприщили медийна полуда.

Отговорът на Орсън Уелс
В пресата почнали да се въртят закани за правосъдни каузи. На небрежно свикана конференция Уелс с очи като сърна показал театралния си усет и изразил своето разкайване и потрес от публичната реакция. „ Не си представях, че настъпление от Марс би се приело по този начин елементарно “, споделил той, когато го попитали дали се шегувал със страната и хората й. Десетилетия по-късно обаче Уелс признал: „ Тази реакция беше предстояща от всички нас. Мащабите, които закупи обаче бяха потресаващи. “

Orson Welles at the press conference after 'The War of the Worlds' 1938.
— Misko Misko (@todDM53izjASpRe)
Федералната комисия по връзките не глобила CBS или Уелс и радиодраматургът бързо трансформирал своя трик за Хелоуин в „ лакомство “. Благодарение на това, което стана известно като „ паническото лъчение “, радиопрограмата подписала спонсорство с Campbell's Soup и скоро по-късно Уелс подписал контракта за дирижиране на „ Citizen Kane “(„ Гражданинът Кейн “), разгласен от Американския кино институт за най-великия филм на всички времена.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР