Внощта срещу 25 октомври украинските власти съобщиха за обстрел с

...
Внощта срещу 25 октомври украинските власти съобщиха за обстрел с
Коментари Харесай

Ядрена и радиационна сигурност: Защитени ли са атомните централи в Украйна

Внощта против 25 октомври украинските управляващи оповестиха за обстрел с съветски дронове камикадзе наоколо до нуклеарната централа „ Хмелницки " , в западната част на Украйна. Падащи остатъци и детонационната вълна са нанесли съществени вреди в град Нетешин, в който живеят работещите в централата. Засегнат е и прилежащият град Славута, както и някои от постройките на територията на централата. Според украинския президент Володимир Зеленски точно тя евентуално е била цел на офанзивата, пише .

Експертите от Международната организация по атомна сила (МААЕ), намирали се в централата, потвърдиха за две мощни детонации наоколо до оборудването. По-късно бе обявено, че в покрайнините са били свалени два дрона.

Генералният шеф на нуклеарната организация Рафаел Гроси разгласи по-късно на нейния уебсайт, че в онази нощ регионът на централата е бил разтресен от  детонации, а тук-там се е стигнало до спиране на електричеството. Експлозиите не са се отразили на работата на централата, само че доста прозорци били изпочупени от детонационната вълна. „ Този случай демонстрира още един път какъв брой несигурно е ситуацията с нуклеарната сигурност в Украйна, което ще се задържи такова, до момента в който тази трагична война продължава. Сега единствено се счупиха прозорци, само че идващият път може и да нямаме толкоз огромен шанс ", написа Гроси.

Overnight, Russian drones attacked the city of Slavuta in the Khmelnitskyi region. We have shot them down, but their fragments shattered windows, doors, and roofs. Two dozen residents were harmed. They received necessary assistance.

The Khmelnytskyi Nuclear Power Plant, however,…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
На какво могат да устоят нуклеарните централи?

В Украйна нуклеарните централи са най-важният източник на електрическа енергия . Защитата им е изключително значима, защото без тях енергийната система би могла да действа доста мъчно през есента и зимата, споделят специалистите. „ Без реакторите не бихме могли да се оправим през зимата, защото бяха разрушени доста топлоцентрали, а ние по този начин и не успяхме да ги възстановим бързо и напълно ", изяснява пред Дъждовни води експертката по атомна сила Олха Кошарна.

Както акцентира Дмитро Хуменюк от Центъра за нуклеарна и радиационна сигурност на Украйна, реакторите на атомната централа са задоволително надеждно предпазени и биха могли да устоят даже и в случай че върху тях падне дребен аероплан. Затова останките, попаднали в региона след обстрел с дронове или с ракети, не са толкоз рискови за самата централа, що се касае за другата енергийна инфраструктура, обслужваща нейното действие. Но кардинално всяка военна интензивност наоколо до нуклеарно оборудване съставлява сериозна заплаха.

„ Реакторът има защитна обвивка и е създаден по този начин, че да удържи и на огромни външни въздействия като торнадо, вихър, земетресение и даже рухването на дребен аероплан. Но в случай че става дума за част от съветска ракета, която не е експлодирала, това може да заплаши сигурността на централата ", споделя Хуменюк.

За подстанциите е нужна специфична отбрана

Експертът изяснява, че атомната централа не се състои единствено от реактор, а съставлява сложно оборудване от системи за сигурност с мрежа, която от една страна обезпечава нужната електрическа енергия за централата, а от друга - придвижва творби от реакторите ток. Ако на мрежата и на трансформаторните подстанции бъдат нанесени вреди, това може да докара до спиране на тока в централата и да провокира рискова обстановка, акцентира Хуменюк.

Именно трансформаторните подстанции, през които се изпраща създадената електрическа енергия в мрежата и без които една нуклеарна централа не би могла да действа несъмнено, се нуждаят през днешния ден от изключително добра отбрана - както против директни офанзиви с ракети или дронове, по този начин и от падащи парчета. Олха Кошарна добавя: „ Ако тези уреди бъдат обстрелвани, ще се задейства спешната отбрана на централата. Подобно наложително прекъсване е доста рисково " , показва тя.

A video's emerged, said to be of the explosion which hit region last night, 10 miles from the nuclear power plant

I cannot confirm it's genuine but didn't show up in searches I made

As I hinted at, it looks a bit more than falling debris.
— Tim White (@TWMCLtd)
Активна и пасивна отбрана

Държавният тръст „ Укренерго ", който стопанисва и украинските енергийни мрежи, се пробва да построи многостепенна отбрана на инфраструктурата, изключително тази на трансформаторните подстанции, които обезпечават действието на атомните централи. Председателят на УС на „ Укренерго " Володимир Кудрицкий споделя пред Дъждовни води, че най-важна е дейната отбрана на енергийните уреди, обезпечавана от системи за противовъздушна защита.

Същевременно роля играе и пасивната техническа отбрана - на първо равнище против парчета от ракети и дронове, на второ - непосредствено от дронове и на трето - от ракетни удари. „ Тази пасивна отбрана оказва помощ да запазим оборудванията си невредими или пък да понижим мащаба на вредите " , изяснява той.

The night summary (26.10 05:45 RO/UA time):

0. Today there was a Shahed drone strike about 10 km from the Nuclear Power Plant. (International Atomic Energy Agency) inspectors said that for a short time, 2 of the radiation monitoring stations stopped working…
— Radu Hossu
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР