Внощта срещу 17 юли 1918 година болшевиките извършват зверската си

...
Внощта срещу 17 юли 1918 година болшевиките извършват зверската си
Коментари Харесай

Това зверско убийство се оказа фатално за Русия

Внощта против 17 юли 1918 година болшевиките правят зверската си кавга с царското семейство. Над тази историческа покруса разсъждава известният съветски публицист Виктор Ерофеев. Ето есето му, оповестено от:

Бог е санкционирал Русия таман поради зверската кавга с последния съветски цар и неговото семейство - в това са уверени потомците на съветски аристократични фамилии, запътилите се към безконечния покой емигранти, с които нееднократно съм обсъждал резултатите от болшевишката гражданска война.

Всъщност даже не е належащо да се търсят мистични пояснения за комунистическата злополука, с цел да разбере човек, че убийството на царското семейство е не някакъв по нужда оцапан с кръв пробив към светлото бъдеще, а срутване за десетилетия напред в самата преизподня.

Ленин, Сталин и сие приучиха Русия да бъде аморална

Защо ли - за разлика от европейските революции през предходните епохи, когато кралете бяха унищожени, само че страните им поеха по пътя на напредъка - разстрелът на Николай Втори се оказа съдбовен за Русия? Това ликвидиране захвърли страната надалеч обратно, в тъмните времена на самозванците. На мястото на царя пристигнаха псевдо-царе, а „ социалистическата народна власт “ се оказа просто машинация.

Самодържавната власт мина в ръцете на узурпатори, които сътвориха безсърдечен наказателен режим - единствено и единствено, с цел да удържат нелегално добитата си власт. Ленин, Сталин и всички останали с повече или с по-малко свирепост приучиха Русия да бъде аморална. Хората престанаха да живеят, те просто преживяваха. И краят въобще не се вижда.



Но дали пък и самият Николай Втори не носи някаква виновност за нещастието, разиграла се в Екатеринбург в нощта против 17 юли 1918? Дали неговата чудовищна гибел е била инцидентна - или по-скоро закономерна?

Какъв е бил Николай Втори?

На тези въпроси няма еднопосочен отговор. Последният съветски цар съвместяваше в себе си редица на пръв взор несъвместими неща. И положително, и зло, и царско господство, и човешко изтощение. Той беше европейски образована персона, само че и съдружник на антилибералните и антисемитски Черносотници. Парадоксалната композиция от качества беше и повода за половинчатостта на постъпките му, на цялата му активност. Полумерките на царя-полуреформатор доведоха другояче интензивно разрастващата се капиталистическа Русия до революционния гърмеж през 1905 година.



И „ Кървавата неделя “, и Распутин вечно ще тежат на съвестта на царя, въпреки че персонално той никого не е желал да разстрелва, а с Распутин се беше сближил само с цел да избави от хемофилията своя наследник и престолонаследник. И като венец на всичко пристигна съдбовното му решение да стартира Първата международна война.

И въпреки всичко: Николай Втори може да е бил променчив, само че не е бил изверг. По негово време процъфтяваше „ Сребърният век “ на съветската просвета, той персонално даде опция на тази просвета да бъде свободна. Моята баба, която на младини един път видяла царя в „ Гостинний двор “ (голям повсеместен магазин - бел.ред.), с скрито удивление ми разказваше, че той бил без защита и един подобен благ.

Под неговото ръководство популацията на Русия живееше в действителност не богато, само че обичайно. Той се притесняваше да не изпусне кормилото на ръководството - даде на хората конституция, само че самичък не разбра нейните прерогативи. В същото време страната запази човешките си полезности, издигна градове и се готвеше за бъдещето.

Лавината от случайности, довела до успеха на болшевиките

След абдикацията на Николай Втори, в самия кипеж на войната се отприщи лавината от случайности както в съветската история, по този начин и в персоналния живот на царя. Русия трудно се опитваше да живее освен без цар, само че и без цар в главата си. Страната се лашкаше във всички направления. И едно от тези лашкания докара до успеха на болшевиките.

The Devastating True Story of the Romanov Family’s Execution
— Ireview365 Blog (@HotdealY)
Точно в този момент стартира общата покруса, част от която стана и гибелта на царското семейство. Сянката на тази национална покруса към момента пада и върху нас. Но от кое място се взеха тези болшевики? И дали пък у тези зверове, които убиха царя, не пролича гримасата на горчивата съветска история, която Николай Втори така и не съумя да поправи?

Вече по времето на Путин царят беше оправдан, канонизиран и възвеличен. Дори се стигна до пресиления. Но в действителност това беше възобновяване не на справедливостта, а на самодържавието. През лятото на 1918 година Русия изгуби царя си. След това така и не се научи да живее при народна власт, а през днешния ден продължава да живее без цар в главата си. В резултат от това следим отвод от общочовешките полезности, изолираност и душeвност на обсадената цитадела.

Жал ми е за дечицата. Много ми е жалост. И за царските, и за нашите лични. Какво ли бъдеще ги чака?

Виктор Ерофеев е един от най-известните модерни съветски писатели. Той е още литературовед и ефирен водещ, джентълмен на френския Орден на почетния легион.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР