Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа падна през

...
Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа падна през
Коментари Харесай

Спад на вноса на втечнен газ в Европа до 20-месечно дъно заради ниските цени

Вносът на полутечен природен газ (LNG) в Европа падна през юли до най-ниското равнище от ноември 2021 година, защото ниските европейски референтни цени на природния газ обезсърчават търговците да изпращат сега доста товари до остарелия континент.

Вносът на полутечен природен газ в Европа е намалял през юли със 7% на годишна база до 8,6 млн. тона, което е най-ниският размери на импорт от ноември 2021 година, когато стартира енергийната рецесия в Европа, демонстрират данни за следене на кораби, събрани от организация Блумбърг, представена от Българска телеграфна агенция.

През днешната търговия газовите фючърси на нидерландския TTF хъб нарастват с над 5% към 28,65 евро за мегаватчас, само че остават под равнището от 30 евро.

Цените скочиха за малко през първата половина на юни и при започване на предходната седмица, защото прекъсването за поддръжка в офшорните региони на Норвегия, в това число в гигантското газово находище Troll, понижи износа на норвежки газ - страната, която в този момент е най-големият снабдител на газ в Европа, откакто измести Русия от първото място след съветската инвазия в Украйна.

Въпреки това референтните цени на природния газ в Европа паднаха през последните месеци и в този момент са с 80% по-ниски от върховете, следени предишното лято на фона, като спадът е в следствие най-много на огромни ресурси в европейските газохранилища, които са на път да бъдат запълнени много преди заложени в Европейски Съюз цели за началото на есента.

Сега равнищата на предпазване на газ в Европейски Съюз са доста по-високи от петгодишното осреднено равнище и над равнищата от този интервал на предходната година, което отслабва опасенията по отношение на доставките на газ в Европа. Местата за предпазване на газ в Европейски Съюз бяха цялостни към 31-ви юли на 85,43%, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe.

Високите равнища на запасите лимитира всяко едно по-рязко повишаване на синьото гориво макар норвежки прекъсвания за поддръжка, запазвайки по този метод ниските европейски цени.

Тези ниски цени на природния газ пък обезсърчават търговците да изпращат в този момент прекалено много полутечен природен газ в Европа, като продавачите гледат към азиатския пазар, където спот цените на втечнения природен газ се покачиха на фона на горещи талази в Япония, Южна Корея и в елементи от Китай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР