Вносът на у нас се ограничава. Той ще се разрешава

...
Вносът на у нас се ограничава. Той ще се разрешава
Коментари Харесай

Внос на отпадъци - само ако има недостиг на български за горене

Вносът на у нас се лимитира. Той ще се позволява по изключение единствено в случаите, в които количествата, генерирани в страната, не са задоволителни за потенциала на инсталациите с издадени сложни разрешителни за изгаряне с оползотворяване на силата. Това гласи импортирано за публично разискване решение на Министерския съвет.

Целта е българските битови боклуци, които не могат да се рециклират, да бъдат предпочитано изгаряни за сила. Наредба за ограничение на вноса на така наречен РДФ се готви още от май. В изявление за “ ” от предишния месец министърът на околната среда Асен Личев съобщи, че ще приложи тази мярка, ако общините и бизнесът не съумеят да се схванат по въпроса. По този мотив беше проведена и среща сред Националното съдружие на общините и няколко икономически камари.
 За 5 месеца България е внесла 14.4 хил.т. рискови боклуци За 5 месеца България е внесла 14.4 хил.т. рискови боклуци
България е внесла 163 516.834 тона боклуци за първите пет месеца на годината. Това излиза наяве от отговор на въпрос от БГНЕС към Минист...

“Оказа се, че общините имат огромна наличност на РДФ боклуци за горене с български генезис, който бизнесът не желае да изгаря, а избира вносния боклук. От една страна, повода за изгарянето на един звук вносни боклуци е, че бизнесът получава цена от 300 евро, а за българските – до 45 лв.. Има и друга характерна разлика - българските боклуци са с пониска калоричност ”, изясни Личев. По думите му двете заинтригувани страни са се разбрали, че ще положат всички старания - общините да покачат калоричността на РДФ отпадъците, а бизнесът да направи всичко допустимо предпочитано да изгори българските.

В момента в България РДФ се гори единствено в циментови фабрики, които у нас са три. Досега те изгаряха 50% български боклуци. С решението на Министерския съвет ще се извърши и задачата оптимално да се лимитират депонираните боклуци. В момента техният дял е 65%, а заложеният в Националния проект за ръководство на отпадъците % през 2035 година е 10 на 100. В същото време боклукът, който се оползотворява посредством изгаряне, в този момент е към 7-8%. В отчета към решението е посочено, че с цел да се управлява вносът на боклуци, е належащо съответно от време на време осведомително обезпечаване и правене на отчети.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР