Вносът на милиони жабешки бутчета в ЕС застрашава популацията на

...
Вносът на милиони жабешки бутчета в ЕС застрашава популацията на
Коментари Харесай

Pro Wildlife: Страстта към жабешки бутчета ще доведе до екологична катастрофа

Вносът на милиони жабешки бутчета в Европейски Съюз заплашва популацията на тези земноводни в страните снабдители, се показва в отчет на Pro Wildlife.

Според отчета, който се базира на данни на Евростат, Европейски Съюз е внесъл повече от 40 000 тона жабешки бутчета сред 2010 и 2019 година Основните вносители са Белгия, Франция, Нидерландия, Италия и Испания. Около 74% от вноса в Европейски Съюз идва от Индонезия, 4% - от Турция и 0,7% - от Албания.

Изследователите означават, че Съединените щати също внасят големи количества жаби, само че в техния случай това са най-вече животни, отглеждани в специфични ферми. За разлика от Съединени американски щати, Европейски Съюз внася жаби, уловени в дивата природа, което усилва неведнъж рисковете от екологична злополука.

Защитници на животните показват опасения, че популацията на гигантската яванска жаба (Limnonectes macrodon) в Индонезия към този момент е намаляла до рискови равнища, защото страната е отменила квотите за експорт на типа.

Проучванията демонстрират и обезпокоително понижаване на популацията на жабите в Турция. Според отчета локалните анадолски жаби могат да изчезнат до 2032 година, в случай че се резервира настоящето движение на улов.

В Албания, която е четвъртият по величина снабдител на жабешки бутчета за Европейски Съюз, локалната ендемична албанска водна жаба (Pelophylax shqipericus) е застрашена.

Авторите на отчета обръщат внимание на значимата роля на жабите, които убиват насекомите, в международната екосистема. Поради изгубването им ще се усилва използването на токсични пестициди и инсектициди в целия свят.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР