Внимавайте кой е наоколо, когато правите зимнината. Ако ви лепне

...
Внимавайте кой е наоколо, когато правите зимнината. Ако ви лепне
Коментари Харесай

Пушач стана г-н Коминков по паспорт

Внимавайте кой е в близост, когато вършиме зимнината. Ако ви лепне някой прякор, прозвището може да стане фамилия и да ви преследва цялостен живот. Така мъж, който все правел зеле, се сдобил с името Варизелов, че и генерации деца и внуци след него. Друг пък, който все повтарял съветската дума за край - конец, станал Конецовски, и в този момент цялата фамилия носи това име. А спестовник, който връзвал парите си в торбичка от носна забрадка, през днешния ден е публично Възелов.

Как прякори са се трансформирали във фамилни имена, описа доцент Борян Янев на Кръгла маса по ономастика (науката за имената - б. а.) в границите на Паисиевите четения в ПУ „ Паисий Хилендарски ”. Ученият ги е групирал по няколко признака. Външни белези са родили семействата Високов, Беловеждов, Мигачев, Старцев и Гърбов. Психически характерности пък са довели до прякор, който е родил фамилните имена Страшников, Страдалски и Гълчанов.
Върл пушач към този момент е Коминков по паспорт, фен на зарзавата - Грахлюв. А Глогови дължат името си на мъж, който все правел лечебни отвари от глог, които сякаш церят всичко, пък пациентите му измирали. Потомците на мъж, който все се разпъргавявал да отметне работа по мрачно, се споделят Вечеринкови.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР