Внимателно картографирани сателитни изображения показват, че Източното крайбрежие на Америка,

...
Внимателно картографирани сателитни изображения показват, че Източното крайбрежие на Америка,
Коментари Харесай

Сателитни снимки показват: Източното крайбрежие на САЩ потъва със зловещо бързи томпове

Внимателно картографирани сателитни изображения демонстрират, че Източното крайбрежие на Америка, изключително главните му обитаеми центрове, потъва със злокобно бързи темпове, съгласно ново изследване, извършено от откриватели от Virginia Tech и US Geological Survey и оповестено в списание PNAS Nexus.

Цели области, в това число Ню Йорк, Балтимор и Норфолк, потъват със скорост сред 1 и 2 милиметра годишно - действителност, която може да докара до съществени вреди на инфраструктурата, хората и тяхното имущество, в случай че не бъдат подхванати ограничения.

„ Проблемът не е единствено в това, че земята потъва. Проблемът е, че горещите точки на потъваща земя се пресичат непосредствено с популацията и инфраструктурните центрове “, сподели Леонард Охенхен, студент, работещ в лабораторията за наблюдаване на Земята и нововъведения на Virginia Tech и водещ създател на проучването.

„ Измерихме равнища на слягане от два милиметра на година, засягащи повече от два милиона души и 800 000 парцела на Източното крайбрежие “, добави съавторът на проучването и професор по геофизика от Virginia Tech Манучер Ширзаей.

„ Това визира вас, мен и всички “, продължи професорът, добавяйки, че „ действието може да е последователно, само че въздействието е действително “, акцентира той.

Довиждане, Терминал Б

Някои наранени региони наподобява потъват със скорост, по-висока от измерената единствено преди няколко месеца. Още през септември 2023 година откриватели от Калифорнийския софтуерен институт разгласиха изследване, съгласно което метрото на Ню Йорк потъва със скорост от 0,1524 см. годишно. Според последното изследване тази цифра в този момент наподобява по-скоро като 0,2032 см. Дилемата за Ню Йорк също съставлява част от вредите, които биха могли да настъпят вследствие на всяко евентуално океанско усвояване. Изследването откри, че обилни зони от сериозната инфраструктура в Ню Йорк, които надвишават годишните равнища на слягане от два милиметра, включват летищата JFK и LaGuardia и техните писти, дружно с железопътните системи. Освен загубата на огромни публични центрове като летища и железопътни линии, потъването на града в океана също съставлява нараснал риск от рискови и евентуално смъртоносни наводнения.

Ако се чувствате безнадеждни, ще ви бъде простено. Въпреки това откривателите пишат в изследването, че по-опустошителните последствия от слягането на Източното крайбрежие могат да бъдат предотвратени посредством самодейни политики за битка с изменението на климата. Но, несъмнено, в една разграничена Америка, предвидлив отговор на климатичния въпрос продължава да бъде все по-трудна цел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР