Вниманието в сферата на публичните облачни услуги е толкова приковано

...
Вниманието в сферата на публичните облачни услуги е толкова приковано
Коментари Харесай

Хартиен тигър? Облакът на Alibaba с предизвикателство към световните лидери

Вниманието в областта на обществените облачни услуги е толкоз приковано към Amazon Web Services (AWS) и Microsoft Azure, че за съперниците е доста мъчно да се вклинят в осведомителния поток за двата пазарни водача. Гугъл Cloud Platform, макар изоставането си, въпреки всичко е забележима в облачната сфера. При това толкоз, че доста специалисти приказват за “голямата тройка” на облачните снабдители. На пазара обаче е налице още един състезател, разполагащ даже с повече запаси и по-голям оборот, макар че малко наблюдаващи се сещат за неговото битие.

Става въпрос за Alibaba.

 Хартиен тигър? Облакът на Alibaba с предизвикателство към международните водачи

През второто тримесечие на актуалната година китайската компания генерира съвсем толкоз доходи, колкото Гугъл Cloud Platform за цялата 2016-та. Оборотът на Alibaba от облачни услуги доближи 675 млн. $, изпреварвайки този на Гугъл (500 млн. долара).

Това, което реализират китайците пък 2017-та пък би трябвало да звучи обезпокоително даже за Amazon и Microsoft. През първото тримесечие оборотът на Alibaba Cloud доближи 359 млн., а през второто – 447 млн. $. Ако темпото бъде съхранено, то за цялата 2017 година компанията може да чака 2 милиарда долара…

Бизнесът се развива толкоз бързо, че президентът на Alibaba Cloud, Саймън Хю, дава обещание да измести AWS от лидерската позиция до 2019 година За тези от Европа или Съединени американски щати, които си задават въпроса по какъв начин е допустимо да се случи такова нещо, без да се вдигне звук, късият отговор е: “Китай”. С продължаващото развиване на тамошната стопанска система, Alibaba може да бъде водач без да напуща страната.

В известна степен това може да бъде обяснено с размера на китайската стопанска система. Въпреки закъснялото насочване в посока интернет, самият ѝ размер обезпечава задоволително поле за растеж на облачния бизнес на Alibaba. Бумът в частния бранш се добавя от нападателната цифровизация на държавните структури. Отговорът на всичко това в действителност е: “Alibaba Cloud”. Въпреки че е налице вътрешна конкуренция с Dalian (развиваща взаимоотношения с IBM) и Huawei, точно Alibaba получава главните дивиденти от самодейностите на властта по прекосяване към цифрова стопанска система и стимулиране растежа на частния бизнес в интернет.

И въпреки всичко, макар огромния оборот, едва ли Alibaba би могла да се усеща победител, в случай че сферата на дейностите ѝ е лимитирана единствено в Китай.

Компанията разполага с 15 центъра за данни, девет от които са отвън страната. Въпреки че са налице немалки старания за излизане на западните пазари, към този момент техните плодове не са изключително забележими. От компанията не споделят кои са огромните ѝ клиенти в Европа или Съединени американски щати, а при разглеждане на уеб страницата на доставчика прави усещане, че съвсем всички западни компании, избрали облака на Alibaba… работят в Китай.

Налице е обаче едно изключение. То може да даде отговор на въпроса по какъв начин Alibaba съумява да наподобява западни клиенти. Става въпрос за Schneider Electric. В материал, отдаден на френската компания на уеб страницата на Alibaba Cloud, се приказва: “Schneider Electric искаше да има разполагаем облачна мрежа, посредством която да разпростира своите оферти, в това число и на китайския пазар, прочут със своите високи входни бариери”. За да си обезпечи световно наличие тя е предлага услугите си през Alibaba, допълвайки ги с оферти, работещи отвън Китай. По подобен метод доставчикът може да съблазни и други западни компании, които желаят да оперират на тамошния пазар, да употребяват неговите услуги.

Alibaba сподели, че е победител вкъщи си, само че там тя на процедура няма конкуренция, с помощта на поддръжката на управляващите. За да стане световен състезател тя би трябвало да модернизира услугите си и да нападна AWS на западните пазари. Там обаче тя няма да има държавна поддръжка и ще би трябвало да се конкурира още с Azure, Гугъл Cloud, IBM, Oracle и други

Примамването на западни компании да употребяват услугите ѝ може да метод за Alibaba да се нарежда и отвън Китай. В последна сметка доставчикът предлага същия мащаб както и AWS. От там биха могли да се възползват от загрижеността на някои организации по повод превъзходството на AWS. В същото време обаче евентуалните клиенти би трябвало и да не се тормозят от връзките на Alibaba с китайското държавно управление.

При всички положения си заслужава да се следи развиването на Alibaba и евентуално даже да се тестват опциите на услугите на доставчика както в Китай, по този начин и отвън него. Изхождайки от актуалните трендове на пазара обаче, компанията по-скоро няма да измести AWS от челната позиция. Не и скоро.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР